Tip van de week: de boer steekt de handen uit de mouwen

De organisatie Boerennatuur Vlaanderen werd 15 jaar geleden opgericht in de schoot van de Boerenbond. Ze biedt expertise aan landbouwers die alleen of in groep aan natuurbeheer willen doen. Waarom ze dat doen, ontdek je tijdens acht wandel- en fietsroutes verspreid over Vlaanderen.

1. Langs onverharde wegen (Oost-Vlaanderen)

‘Over weides en samenwerken’ in Kruibeke is een mooie wandeling (12,5 km) langs hoofdzakelijk onverharde wegen in de Polder van Kruibeke. Eén vierde van het 600 hectare grote natuurgebied, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen, wordt beheerd door landbouwers. Ze maaien er onder andere de dijken wildvriendelijk. Dat betekent dat ze pas vanaf 1 juli maaien en dat ze van binnen naar buiten maaien zodat het wild kan vluchten. Elke tractor beschikt over een toestel dat een sirenegeluid produceert telkens het wild dichtbij de maaier detecteert. Wildvriendelijk maaien is belangrijk voor de boer. Het gras wordt immers gebruikt als voer voor de koeien. Dode kadavers van een haas of in het ergste geval van een besmette vogel kan de veestapel ziek maken.

2. Hakhoutbeheer (Limburg)

De wandelroute ‘Tussen hout en water’ (12,3 km) verkent het landelijke deel van Bocholt. De wandeling start aan het Lozerplein. Eén van de stops handelt over het hakhoutbeheer. Om de 8 tot 15 jaar worden houtkanten langs landbouwwegen in de winter tot net boven de grond afgezaagd. De houtsnippers worden in Bocholt gedroogd en daarna verbrand in de biomassaketel van de energiecoöperatie Landschapsenergie. Via het ondergronds warmtenet worden zo enkele scholen en het parochiehuis verwarmd.

3. Natuurlijke vijanden (Vlaams-Brabant)

De korte fietsroute ‘Over bloemetjes en lieveheersbeestjes’ (18,5 km) in Gooik kan ook als stevige wandeltocht gedaan worden. De route start aan het plattelandscentrum Paddenbroek en verkent het Pajottenland. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt de laatste jaren door Europa aan banden gelegd. Een alternatief is het aanleggen van verschillende bloemenranden waar soorten als het lieveheersbeestje zich goed voelen. Zij smullen met veel plezier alle bladluizen die zich tussen de gewassen ophouden. De zaadmengsels voor de bloemenranden bieden in de lente en de zomer een prachtig zicht.

Alle wandel- en fietsroutes vind je op www.boerennatuur.be/15-jaar-boerennatuur-vlaanderen/. De routes zijn niet bewegwijzerd, maar kan je downloaden als GPX of PDF. Onderweg kom je QR-codes tegen die je kan scannen om te weten te komen hoe boeren de natuur een handje kunnen helpen en omgekeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier