Uitgetest: één week in de Caraïben met cruiseschip MSC Preziosa

399

Zijn de Caraïben nu echt het ultieme paradijs? Voor wie houdt van prachtige stranden, rijke geschiedenis, overweldigende natuur en een unieke portie wildlife komt het wellicht in de buurt. Combineer dit met de luxe aan boord van cruiseschip MSC Preziosa en je krijgt alvast een ervaring om nooit te vergeten.

Een cruise is alleen maar weggelegd voor rijke 65-plussers, hoor ik je luidop denken? Think twice! Ondergetekende haalt met zijn 29 lentes de gemiddelde leeftijd nog wel omlaag, maar constateert dat de meegereisde Belgen gemiddeld amper 46 jaar oud zijn. En hoewel de animatie aan het zwembad soms wat aan de sfeer van een all-inhotel doet denken, is de beleving op de MSC Preziosa veel completer. Mag het ook verbazen op een schip van 68 meter hoog en 333 meter lang? In totaal zijn er 18 dekken, 1.751 hutten en ruim 4.000 mensen aan boord. Jawel, ook op het einde van de week kan je nog steeds aardig verdwalen aan boord.

Gelukkig zijn er véél slechtere plaatsen om te verdwalen. Het schip wemelt van de bars, restaurants, zwembaden en fitness- en wellnessvoorzieningen. Op onze onbedoelde escapades ontdekken we zelfs een eigen cinema, casino, discotheek en theaterzaal. Dit alles in een enorm stijlvolle omgeving, waarbij zilveren en gouden elementen niet gespaard worden. Ronduit indrukwekkend, maar zeker niet onze voornaamste drijfveer om naar de Antillen te trekken. We nemen jullie dan ook graag even mee langs de verschillende eilanden op het traject.

Paradijs op onbewoond eiland

Hoewel onze vlucht met Air Belgium landde in Fort-de-France, de hoofdstad van Martinique, is het toch een 200-tal kilometer verder dat we onze eerste impressies opdoen. We ontwaken op de elfde verdieping met zicht op Point-à-Pitre in Guadeloupe. Toch verkennen we de geboorteplaats van ex-topvoetballer Lilian Thuram slechts kort. We ruilen onze gigantische cruiseboot namelijk snel voor een catamaran en zetten koers naar het onbewoonde eiland Îlet du Gosier. Wit zand, helder turquoise water, prachtige palmbomen en kleurrijk koraal. Exact wat je verwacht van een Caraïbisch strand.

Next stop: Road Town op de Britse Maagdeneilanden. Eerlijk is eerlijk, op deze bestemming heb je een tikkeltje geluk nodig en dat ontbrak tijdens onze trip. Terwijl Road Town eerder een typische havenstad is, zonder veel aantrekkelijke activiteiten voor toeristen, kan je er wel de ferry nemen naar enkele prachtige eilandjes. Als het meezit, kan je er zelfs tientallen flamingo’s spotten, maar bij slechte weersomstandigheden vaart de ferry helaas niet uit. Pech gehad! Al gaf het wel de kans om de faciliteiten van de MSC Preziosa wat grondiger uit te testen.

De volgende dag waren de weergoden ons al aanzienlijk gunstiger gezind, bij aankomst in Sint Maarten. Daar zie je niet alleen de Franse, Nederlandse én Engelse invloeden, maar ook vliegtuigen die rakelings over het strand scheren. Het is een van de drukkere eilanden, met aardig wat toeristen. Zo heb je meteen gezelschap om de authentieke Caraïbische rum te proeven. Proost!

Onderweg in het groene Dominica. (foto AD)
Onderweg in het groene Dominica. (foto AD)

Al een geluk dat de batterijen volledig opgeladen zijn, want onze volgende bestemming is Roseau, de hoofdstad van Dominica. Verwar deze onafhankelijke eilandstaat, de groene parel van de Antillen, overigens niet met de Dominicaanse Republiek. Het prachtige eiland krioelt van de riviertjes, poelen en watervallen. Tijd om wat actie in onze trip te blazen! We stappen in het busje bij Bobby, de meest enthousiaste taxichauffeur die we ooit ontmoetten en hij belooft plechtig dat hij ons alle troeven van het eiland zal tonen.

Pirates of the Caribbean

We wrijven onze ogen uit bij de natuurpracht en de watervallen, knijpen de neus dicht bij de natuurlijke bronnen met zwaveldampen, maar staan vooral versteld tijdens onze zwempartij in de Titou Gorge. Deze smalle kloof werd gevormd door vulkanische lava en je zwemt er tegen een krachtige stroming in. Je snapt snel waarom een zwemvest verplicht is, maar het tropische uitzicht maakt de inspanning meer dan de moeite waard! Een leuk weetje is dat ook Johnny Depp en co in deze kloof zwommen tijdens de opnames van de tweede Pirates of the Caribbean -film.

Veel groen, parelwitte stranden én met de Atlantische Oceaan links en de Caraïbische Zee rechts: het wondermooie Saint Kitts en Nevis. (foto AD)
Veel groen, parelwitte stranden én met de Atlantische Oceaan links en de Caraïbische Zee rechts: het wondermooie Saint Kitts en Nevis. (foto AD)

Voor we terugkeren naar eindbestemming Martinique wachten ons nog twee stops: Basseterre, de hoofdstad van Saint Kitts en Nevis, en Saint John’s in het charmante Antigua en Barbuda. Zoals op alle bestemmingen tijdens deze trip krijgen we veel elementen te zien die wijzen op het koloniale verleden van de eilanden én de tropische stormen die ze in het verleden te verduren kregen. Ook geschiedenisliefhebbers komen dus zeker aan hun trekken.

Pijlstaartroggen in Antigua

Nadat we in Saint Kitts en Nevis genieten van de splitsing tussen de Atlantische Oceaan en de Caraïbische Zee, eindigt de trip met een hoogtepunt in Antigua. Duiken, kajakken of op zoek gaan naar dolfijnen en walvissen, het kan hier allemaal probleemloos. Wij laten het strand snel achter ons en varen mee met een speedboot, die ons heel gericht naar een grote zandbank in de oceaan brengt. “Pas op dat je niet op een kreeft trapt”, krijgen we te horen, maar ons echte doel is duidelijk: pijlstaartroggen vinden.

Zwemmen met grote pijlstaartroggen in Antigua: een magische ervaring. (foto AD)
Zwemmen met grote pijlstaartroggen in Antigua: een magische ervaring. (foto AD)

Veel zoekwerk komt er echter niet aan te pas. De dieren hebben de zandbank namelijk nodig om aan hun natuurlijke vijanden te ontsnappen – ook wij mogen de zandbank niet af, vanwege het gevaar op aanwezige haaien – en storen zich nauwelijks aan je aanwezigheid. Meer nog: door hun nieuwsgierigheid komen ze al snel tegen je aan zwemmen met hun glibberig lijf van circa twee meter lang. Kippenvel!

(Arjan Desante)

Praktisch

In een recent verleden moest je nog uitwijken naar Parijs om rechtstreeks naar de Caraïben te vliegen, maar dat is inmiddels verleden tijd. Met de jonge vliegtuigmaatschappij Air Belgium kan je vanuit Charleroi rechtstreeks naar onder meer Martinique en Guadeloupe. Ideaal om te combineren met een cruise op de MSC Preziosa, want met een pendelbus sta je in een mum van tijd aan het schip.

www.airbelgium.com

De MSC Preziosa maakt deel uit van de MSC-vloot.

www.msccruises.be