Vijf bijzondere plekken waar je even in de voetsporen van de Planckaerts kan treden: binnenkijken in indrukwekkende kastelen

Het Kasteel van Horst wordt eindelijk gerestaureerd. Volgens de architect moet de bezoeker van zijn stoel worden geblazen. De poorten van het kasteel van de Rode Ridder gaan pas terug open in 2024. Maar niet getreurd, aan kastelen geen gebrek in Vlaanderen.

Door Marijn Follebout

1. Vlaams-Brabant: Militaire ruïne

De meeste kastelen in ons land kregen hun huidige uitzicht in de 19de eeuw. Het waterslot van Beersel is een uitzondering. De ruïne toont nog duidelijk de militaire functie van dit kasteel aan. Het scheelde maar een haar of het kasteel werd gebruikt bij opnames van Game of Thrones.

2. Antwerpen: Magisch kasteel

De familie de Merode kocht het kasteel van Westerlo in 1484 en woont er nog steeds. In de zomer en de winter wordt dit prachtige bouwwerk opengesteld voor het publiek tijdens de events van Historalia. Binnenkort kan je er – als corona het toelaat – weer genieten van pure Kerstmagie.

3. West-Vlaanderen: de droom van Arthur

Arthur Merghelynck was een dromer. In 1875 kocht hij het kasteel Beauvoorde in het centrum van Wulveringem, diep in de Westhoek. Hij liet het in een romantische 17de-eeuwse stijl restaureren. Een bezoek aan dit van boven tot onder volgestouwde kasteel spreekt zowel volwassenen als kinderen aan. Combineer met een (gratis) spelletje kubb in het kasteelpark.

4. Oost-Vlaanderen: grappige gidsbeurten

Komiek Wouter Deprez sprak een audioguide in voor het Gravensteen. Het resultaat is een grappige en bevattelijke rondleiding door het middeleeuwse kasteel van de Graven van Vlaanderen. Wist je dat tot in de 18de eeuw de rechtervoorpoot van een gedode wolf op de toegangspoort werd gespijkerd?

5. Limburg: duik in de geschiedenis

Ten noorden van het centrum van Achel liggen de ruïnes van kasteel Grevenbroek. Deze burcht uit de 14de eeuw werd in 1702 verwoest. In het gratis toegankelijke Grevenbroekmuseum in Achel liggen tientallen archeologische artefacten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier