Vijf bossen om van te smullen…

Louis De Jaeger, bekend van de ByeByeGrass-campagne, is voedselbosontwerper bij Commensalist. Hij maakte een documentaire over de mooiste Belgische voedselbossen en die film gaat straks in première bij vzw Dwarsligger in Melle. Wij nemen een kijkje in een aantal voedselbossen die in de film aan bod komen.

 

1. West-Vlaanderen: De Woudezel

Vlakbij natuurgebied De Blankaart in Merkem startte in 2008 De Woudezel op. Er worden planten voor voedselbossen en eetbare tuinen gekweekt. Tijdens het seizoen kun je er verse bessen kopen. “Met de Woudezel willen we aantonen dat landbouw en natuur geen tegengestelden hoeven te zijn”, stelt Diderik Clarebout. Groepen tot twintig personen zijn er welkom op afspraak. In het pinksterweekend, 5 en 6 juni, houdt De Woudezel opendeur met de Velt opentuindagen.

Facebook: voedselbosdewoudezel

2. Oost-Vlaanderen: Het Eetbos

“Landbouw moet anders willen we de klimaatproblematiek ten gronde aanpakken”, zegt Hilde Eylenbosch van Eetbos Deinze. Je ziet er hoe een voedselbos werkt en krijgt er tips hoe je in je eigen moestuin zelf bepaalde zaken kan toepassen. Eetbos Deinze is ook een experimenteerbos waarbij de productiviteit van het telen van vruchten en noten wordt aangetoond. Groepen kunnen er terecht op afspraak of je kan aansluiten op vaste data.

www.eetbos-deinze.be

3. Vlaams-Brabant: Forest Farm

Twee jaar geleden begon de aanplant van Forest Farm. “Een voedselbos is een extreme vorm van agroforestry”, zegt bezieler Laurence Claerhout. “Je kan met een voedselbos echt gaan experimenteren. De eerste resultaten verwachten we pas binnen vijf jaar.” Laurence organiseert wandelingen voor groepen vanaf vijf personen op het 3 hectare grote domein waarbij ze de rol van het voedselbos in het voedselsysteem toelicht.

www.forestfarm.be

4. Antwerpen: Den Hexenketel

Den Hexenketel bestaat uit een boomgaard en een voedselbos, opgedeeld in verschillende thematuinen waar bijen in de watten worden gelegd. Hoewel de aanplant van het voedselbos pas in maart 2021 gebeurde, is het nu al een oase om door te stappen. Je vindt er vooral specialere bomen, zoals een honingboom, kweepeer en Zevenzonenboom. Er groeien vijftien bessensoorten en in de rozentuin staan 300 rozenstruiken. Je kan er ook picknicken. Zowel groepen als individuelen zijn er welkom voor een bezoek.

Reservatie via inge.faes@icloud.com of via Facebook Den Hexenketel

5. Limburg: Voedselbos

Een verwilderde boomgaard wordt stap voor stap en met de hulp van vele vrijwillige handen door bezielster Tinneke Niesten omgetoverd tot een eetbaar bos voor mens en dier. Het voedselbos is te vinden langs de Beverbekerdijk in Achel. Na reservatie kan je hier als geïnteresseerde of als groep een rondleiding krijgen.

Reservatie via voedselbos.achel @telenet.be . Info Facebook voedselbos Achel.

Meer weten over Voedselbossen? Check www.foodforestinstitute.com/film

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier