Vijf musea met smaak

331
In het Bakkerijmuseum in Veurne wordt het Vlaams Bakerfgoed bewaard. (foto Westtoer)
In het Bakkerijmuseum in Veurne wordt het Vlaams Bakerfgoed bewaard. (foto Westtoer)

Brood, bier, jenever… het behoort allemaal tot ons cultureel erfgoed. Verschillende musea zetten voedingsproducten in de kijker. Reserveren, mondmasker op en al dat lekkers ter plekke ontdekken.

1. West-Vlaanderen: Zoete broodjes bakken

De collectie van het Bakkerijmuseum in Veurne telt 23.000 stukken! De speculoosvormen uit de 17de eeuw zijn onze favoriet. Het bakkersambacht van toen en nu wordt er uit de doeken gedaan. In normale tijden kunnen kinderen (en volwassenen!) hier workshops volgen. Je vindt er ook een cafetaria waar je al dat lekkers kan proeven.

Tip: Nog een West-Vlaamse aanrader is Brugge, de hoofdstad van smaakmusea met Choco-Story, Bruges Beer Experience en het Frietmuseum.

www.bakkerijmuseum.be

2. Brussel: Geurige kruiden

De Molen van Evere was tussen 1930 en 1983 een specerijenfabriek. Ondertussen is de voormalige windmolen beschermd en is er een molenmuseum in gehuisvest. Er vinden regelmatig wisselende tentoonstellingen over de geschiedenis van onze voeding plaats, met thema’s als het ontbijt, snoep, vergeten groenten, enzovoort. Het is ook gewoon een prachtige plek om te vertoeven, midden in de grootstad.

www.molenevere.be

3. Limburg: Smakelijk beleg

De oude Stroopfabriek van Borgloon is nu een heus fruitbelevingscentrum. Tussen de oude installaties kom je het verhaal van de bloesem tot de stroop te weten. Al in 1879 draaiden de machines van de Stroopfabriek van de familie Wynants hier op volle toeren. De restauratie van dit stukje industrieel erfgoed werd ooit bekroond met een Monumentenprijs. Bistro De Smaakfabriek tovert onder leiding van chef-kok Giovani Oosters de meest smaakvolle streekgerechten op tafel.

www.stroopfabriek.be

4. Antwerpen: Verse groentjes

De historische Midzeelhoeve in Sint-Katelijne-Waver vormt het decor voor ’t Grom, het Groentemuseum. In deze fijne setting wordt vooral de focus gelegd op gezonde voeding. Je ontdekt er ook hoe we vroeger groenten teelden in de grond- en serreteelt. De tuin van ’t Grom is een reis door de tijd, langs lang vergeten groenten. Tegelijk wordt dieper ingegaan op de vele uitdagingen waar de landbouwsector op dit moment voor staat, zoals klimaatopwarming en nieuwe teelttechnieken.

www.tgrom.be

5. Oost-Vlaanderen: Puur streekproduct

De eerste zondag na 9 februari, in 2021 op 14 februari, vindt in Elst het Geutelingenfeest plaats. In dit vestzakdorpje in de Vlaamse Ardennen worden dan een soort smeuïge dikke pannenkoeken gebakken, de Geutelingen. Het is een heerlijk streekproduct dat in de bakkerijen in de streek van september tot mei wordt verkocht. In februari is het Ovenmuseum elke zondagnamiddag open in de Ommegangstraat 3 in Elst. In dit kleine museum worden de Geutelingen gebakken. Op andere momenten is het museum open op aanvraag.

www.geutelingenelst.be