Herinneringen maken op de camping. Kamperen is op de rem staan, terug naar de bron en het pure genieten. Minicampings houden het bewust kleinschalig, maar boeten niet in aan comfort.

1. Antwerpen: Grensgeval

In het enclavedorp Baarle kent de grens tussen Nederland en België een grillig verloop. Minicamping De Wielewaal ligt in Baarle-Nassau, Nederlands grondgebied dus. De camping richt zich vooral op volwassenen, niet op gezinnen. Je kan er terecht met de tent of caravan. Elke gast ontvangt een map met fiets- en wandelroutes op de knooppunten.

Info: www.minicampingwielewaal.nl

2. West-Vlaanderen: Machtig uitzicht

Bovenop de Rodeberg in Westouter ligt camping In de Nachtegaal. Kabelbaan Cordoba brengt je zo naar de Zwarteberg. Je hebt er een prachtig uitzicht op de Douvevallei en Frans-Vlaanderen. De camping beschikt over twee kampeerweides, een speelbosje, petanquebaan en een serre met ingerichte keuken. Je kan er ook een vintagecaravan huren. Mobilhomes en campers moeten elders een plek zoeken. Je kan er enkel als gezin reserveren. Op aanvraag is er een ontbijtservice. De ideale uitvalsbasis voor mooie wandelingen door het West-Vlaamse heuvelland.

Info: www.indenachtegaal.com

3. Oost-Vlaanderen: Pure groenten

Vlakbij het pittoreske plaatsje Munte, deelgemeente van Merelbeke, kijkt minicamping Christoforus uit over de Scheldevallei. Er zijn zeven staanplaatsen op deze natuurcamping, geschikt voor tenten en caravans. De camping is open van 1 juni tot 31 augustus. Christoforus is een woon- en werkgemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Zij staan in voor de gastvrije ontvangst. Naast de camping is een biologisch-dynamische tuin waar groenten, confituur en appelsap wordt verkocht.

Info: www.christoforus.be

4. Vlaams-Brabant: Oase van rust

In het centrum van Tienen bevindt zich minicamping De Mulkerij. Deze camping voor tenten, caravans en campers werd ingericht op een voormalige boerderij. Verwacht geen strakke perkjes en kiezelpaadjes, wel een ecologisch onderhouden grote stadstuin waar vlinders en bijen thuis zijn. In de ecologische zwemvijver kan naar hartenlust gezwommen worden en kinderen leven zich uit op de go-carts en fietsjes. Op aanvraag wordt de saunapod opgewarmd. Van hieruit zit je met de fiets zo in de Getevallei.

Info: www.beleaf.be/mulkerij

5. Limburg: Aan de bosrand

De Ballasthoeve in Pelt telt drie kampeerterreinen aan de rand van het bos, goed voor 33 campingplaatsen met de tent of caravan en zes camperplaatsen. Er is een outdoor kegelbaan, een speeltuin, een kinderboerderij en voetbalveld. Kinderen kunnen gratis gebruik maken van de go-carts. In het fietscafé is altijd ambiance. Je zit hier zo op het wandel- en fietsnetwerk dat heel Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen, doorkruist.

Info: www.ballasthoeve.be