Vlaanderen Wandelt Lokaal op meer dan honderd locaties op zondag 27 juni

317
Wandelsport Vlaanderen vzw wil volgende zondag heel Vlaanderen aan het wandelen krijgen. (gf)
Wandelsport Vlaanderen vzw wil volgende zondag heel Vlaanderen aan het wandelen krijgen. (gf)

Meer dan honderd wandelclubs slaan de handen in elkaar. Volgende week zondag 27 juni wordt Vlaanderen één groot wandelnetwerk, onder de noemer ‘Vlaanderen wandelt lokaal’.

Wij vroegen Sven Ornelis, de bekendste wandelaar van het land, waarom hij het zo graag doet. “Beginnen wandelen was de beste beslissing van mijn leven.”

Hoe heb je het wandelen ontdekt?

“Elf jaar geleden stapte ik samen met Kürt Rogiers een sponsortocht van Oostende naar Hasselt voor Handicap International. Dat beviel me wel en smaakte naar meer.”

“In 2011 was ik te zwaar. Ik moest mijn levensstijl omgooien en besloot te wandelen. De kilo’s vlogen eraf, in combinatie met gezond eten en drinken. Ik voelde me al snel supergoed. Beginnen wandelen was de beste beslissing van mijn leven. Sindsdien stap ik elke dag minimum twee uur, soms meer.”

Waarom doe je het zo graag?

“Het is gezond en het is fijn om in beweging te zijn. Je wordt er mentaal weerbaarder van, wandelen bezorgt mij innerlijke rust. Je kan het doen op eigen tempo met of zonder oortjes in. Ik luister via Spotify vaak naar nieuwe muziek, anderen leren tijdens het wandelen een nieuwe taal aan.”

Heb je een vast wandelparcours?

“Tot één jaar geleden woonde ik in Bonheiden-Rijmenam vlakbij de Dijle. Ik heb er duizenden kilometers afgestapt langs het water en door de bossen. Nu woon ik in Lochristi. Vanuit provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke kan je heel mooie wandelingen maken langs de Moervaart. Ik wandel even graag in de natuur als in de stad. Barcelona ken ik op mijn duimpje door het vele wandelen. Ik blijf nooit stilstaan voor verkeerslichten. Als het rood is, sla ik links of rechts af. Zo kom je altijd op nieuwe steegjes en straatjes uit.”

Ben je een solostapper of een gezelschapsdier?

“Meestal stap ik alleen, genietend van de rust. Soms stappen een aantal wandelvrienden mee. Ik heb ondertussen behoorlijk wat mensen aangestoken met mijn passie.”

Stop je soms voor een praatje of om een monument te bewonderen?

“Ik zeg altijd tegen iedereen goeiedag, maar ik stop liever niet. In mijn wandelen schuilt ook een competitief kantje. Als ik 9,6 kilometer gewandeld heb, doe ik er zeker nog 400 meter bij om aan 10 kilometer uit te komen. Ik kuier nooit, er moet tempo in zitten.”

Waar kijk je als wandelaar geweldig naar uit?

Sven Ornelis, Vlaanderens bekendste wandelaar: “Beginnen wandelen was de beste beslissing van mijn leven.” (foto DPG Media)© JOE
Sven Ornelis, Vlaanderens bekendste wandelaar: “Beginnen wandelen was de beste beslissing van mijn leven.” (foto DPG Media)© JOE

“Vrijdag 25 juni is de laatste ochtendshow van dit seizoen op Joe. Daarna stap ik in de auto en rij, eindelijk, naar Barcelona. We hebben daar een appartement en de hele coronacrisis lang konden we er niet naartoe. Ik kijk er enorm hard naar uit om weer mijn vaste grote tocht rond de stad op te nemen die me langs de kustlijn en over de bergen brengt, toch een dagtocht van zo’n 45 kilometer.”

Geniet ervan!

Vlaanderen Wandelt Lokaal vindt plaats op zondag 27 juni. Op elke startlocatie worden bewegwijzerde omlopen aangeboden. De kortste afstand is meestal toegankelijk voor mensen met een beperking en voor jonge gezinnen met een kinderwagen. Meer info op www.vlaanderenwandeltlokaal.be