Wandelen in het spoor van bekende schrijvers

Auteurs halen hun inspiratie vaak uit hun omgeving. Stijn Streuvels wist als geen ander de schoonheid van de natuur rond zijn huis te bezingen. Ook Hendrik Conscience ondernam vaak lange wandelingen in de Zennevallei. Het Consciencepad van Halle naar Beersel was het allereerste toeristische wandelpad in ons land en dateert van 1935.

1. Land van Streuvels

In het licht glooiende zuiden van West-Vlaanderen ligt rond de prachtige gemeente Anzegem het wandelnetwerk Land van Streuvels. Kleermakerszoon Stijn Streuvels (1871 – 1969) was onder andere de schrijver van de Vlaschaard en de Teleurgang van de Waterhoek. Centraal in het wandelnetwerk vind je onder andere het Lijsternest, de schrijfplaats van Streuvels die nu in de zomermaanden wordt opengesteld als interactief museum. Het Arnolduspark op Tiegemberg is een toffe rustplaats, vooral voor de kinderen.

Suggestieroutes of de wandelnetwerkkaart

(6 euro): www.toerisme-leiestreek.be

2. Louis Paul Boon

Schrijver Louis Paul Boon (1912 – 1979), bekend van de Kapellekensbaan en Menuet, is onlosmakelijk met de Oost-Vlaamse stad Aalst verbonden. Twee (niet bewegwijzerde) wandelingen brengen hulde aan de schrijver. De wandelbrochure is te koop (2 euro) bij de Dienst Toerisme op de Hopmarkt. De noordelijke lus (4,5 km) laat je kennismaken met de jeugdjaren van Boon, de zuidelijke lus (5,5 km) doet onder andere de Kappellekensbaan aan.

Info: www.aalst.be/toerisme

3. Huis Ernest Claes

Ernest Claes (1885 – 1968) is wereldberoemd geworden met zijn streekroman De Witte waarin hij onder andere de Demer en het omliggende landschap – en zijn bewoners – beschrijft. Wandelnetwerk De Merode verkent dit wondermooie landschap in Vlaams-Brabant. Zijn huis vlakbij knooppunt 246 is nu een bezoekerscentrum (Ernest Claesstraat 152, Zichem). Je kan er gratis binnen elke namiddag op zon- en feestdagen en in de zomermaanden elke namiddag.

Suggestieroutes of de wandelnetwerkkaart

(8 euro): www.toerismevlaamsbrabant.be

maagdentoren-zichem-binnenaanzicht-jpg2

Vlakbij het huis van Ernest Claes kan je de Maagdentoren bezoeken.

4. Karel Jonckheere

De poëet en novellist Karel Jonckheere (1906 – 1993) is wat in de vergetelheid geraakt. De uit Oostende afkomstige auteur vestigde zich in Rijmenam, deelgemeente van Bonheiden, waar hij vereerd wordt met een eigen borstbeeld. De ‘literaire wandeling rond Karel Jonckheere’ is een niet-bewegwijzerde digitale wandeling in de Antwerpse gemeente. Op verschillende locaties kan je een QR-code scannen waarna er luisterfragmenten uit zijn meermaals bekroond oeuvre worden afgespeeld.

Info: www.bonheiden.be/toerisme

5. De Bokkenrijders

In de achttiende eeuw was de justitie in Belgisch en Nederlands Limburg in de ban van de zogenaamde Bokkenrijders, dievenbendes die de streek onveilig maakten. In het volksgeloof vlogen ze op geitenbokken door de lucht. Tientallen auteurs – waaronder Willy Vandersteen in zijn 136e Suske & Wiske-album – haalden inspiratie bij deze criminelen. In Overpelt in het noorden van de Limburgse Kempen kan je met de geocache ‘op de vlucht voor drossaard Clerx’ heel wat te weten komen over deze bokkenrijders. Op weekdagen kan je een gratis gps huren bij Toerisme Overpelt (Jeugdlaan 2). De geocache (6 km) start aan De Groten Hof, Lindelsebaan 430 in Overpelt (N74 – afrit Eksel).

Download de geocache via www.overpelt.be

Een artikel van Marijn Follebout van ‘Verrassingen om de hoek’.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier