Winters pretpark in de stad

1624
Op elke hoek en markt van onze hoofdstad valt er wel winterpret te beleven. (foto Visit Brussels)©ERIC DANHIER
Op elke hoek en markt van onze hoofdstad valt er wel winterpret te beleven. (foto Visit Brussels)

Nog wat langer genieten van de kerst? Deze steden slaan zich een winters kleedje om en toveren prachtige decoratie tevoorschijn. De spreiding van de bezoekers wordt er gegarandeerd. Hou wel je mondmasker en Covid Safe Ticket bij de hand.

1. West-Vlaanderen – Rodelbaan met zicht op zee

De Markt van Nieuwpoort is een Winter Village. Centraal staat een bochtig schaatspad van wel 100 meter lang. De Stadshalle is ingericht als High Tea & Tree House. In Nieuwpoort-Bad kan je naast de Sint-Bernarduskerk rodelen met zicht op zee. Je vindt er ook een Winter Slide, wat ongetwijfeld veel kijklustigen zal trekken. De straten zijn prachtig verlicht. Vergeet niet een selfie te nemen bij de grote kerstbeer op het Kaaiplein. Een Winterwandeling XL verbindt alle winterse taferelen.

Tot 9 januari. Info: www.wintersnieuwpoort.be

2. Brussel – Klank- en lichtshow

Winterpret in Brussel is aan zijn twintigste editie toe. Op elke hoek van de hoofdstad valt wel iets te beleven. Dit jaar gaan we zeker langs op het Museumplein voor een video mapping – installatie en willen we de Galaxy Express bewonderen op het Europakruispunt. De Skycastle op de Esplanade van het Schuman – Rondpunt zal zeker kinderen kunnen bekoren. Op de Grote Markt is zoals elk jaar een klank- en lichtshow te bekijken. De wintersfeer wordt ook doorgetrokken naar Ter Kamerenbos waar een ijs- en sleepiste staan. De kerstmarkt – met meer dan 200 chalets – én de kermisattracties gaan vanaf vandaag omwille van de nieuwe maatregelen niet meer door.

Tot 2/1. Info: www.winterpret.be

3. Antwerpen – Speeltuin op de Kaaien

Antwerpen baadt in een winterse sfeer. Influencers worden naar de Handschoenmarkt gelokt met de belofte van keicoole winterfoto’s. Op het Steenplein kan je genieten van een lokaal drankje in Bar Den terwijl de kinderen zich uitleven op een speeltuin waar ook regelmatig workshops worden gegeven. De Winterfoor staat op de Jordaenskaai. De Zoo van Antwerpen pakt uit met het Alice in Wonderland Lichtfestival.

Tot 9/1. Info: www.visitantwerpen.be

4. Limburg – Gouden randje

De ‘Goud Gloed Genk’-route is een belevingsroute door de stad waarbij gouden accenten in het straatbeeld centraal staan. De wandeling passeert ook het winterdorp.

Het openluchtmuseum Bokrijk organiseert ‘Winterlicht’. In het winters versierde museum zijn ambachtslui aan het werk, treden artiesten op en staan er overal originele installaties. Er is muziek, kermis uit de tijd van toen en je kan genieten van winters lekkers.

‘Winterlicht’ tot 30/12. Info: www.bokrijk.be

5. Luik – De kerstburgemeester

Je bent er wel even zoet mee als je het kerstdorp van Luik wil bezoeken. De meer dan 200 chalets staan verspreid over verschillende markten in de historische binnenstad. ‘Le Village de Noël’ heeft zelfs een eigen burgemeester. Je vindt er ook een reuzenrad, rodelbaan, postkantoor en veel andere attracties.

Tot 9/1. Info: www.visitezliege.be