Zwitserland met Italiaanse flair: op verkenning in Ticino

Mocht je niet beter weten, waan je je in het Zwitserse kanton Ticino in La Bella Italia. Niet verwonderlijk, want beide landen delen het Lago Maggiore, een uitgestrekt meer dat de grens tussen Zwitserland en Italië vormt. Ook in het Zwitsers gedeelte is Italiaans de voertaal, net als de setting en de mediterrane sfeerschepping. Om dan nog maar te zwijgen over de vele palmbomen die Zwitserse steden als Locarno en Ascona een zuiderse uitstraling bezorgen. Ik trok mijn beste maatpak aan en trok zuidwaarts.

(Door Igor Vandenberghe)

Een maatpak is misschien lichtjes overdreven, al valt het ’s avonds aan de boorden van het Lago Maggiore op: hier is iedereen strak gekleed voor het diner. De setting mag er dan ook zijn: lieflijke, mediterraans ingekleurde vakantieoorden aan de ene kant het water en aan de andere kant de robuuste contouren van de Alpen. Ook Milaan is vlakbij.

Ik logeer in Ascona, een levendige stad die op enkele decennia tijd is geëvolueerd van een vissersdorp tot een mondain toeristenoord, inclusief luxevilla’s in de groene heuvels omheen de binnenstad. Maar voorlopig vertoef ik in de binnenstad, waar het wemelt van de chique boetieks en galerijen. De Piazza Motta vormt het kloppende hart van Ascona, een stijlvolle promenade die niet enkel wordt gebruikt om te dineren met zicht op het meer, het is ook een plek om heerlijk te flaneren. Zien en gezien worden, daar draait het hier om. De meeste restaurants presenteren een zuiderse keuken vol lekkers uit het nabijgelegen Lago Maggiore.

Per fiets naar Locarno

Als fervent fietser was het me al opgevallen, in Ticino zijn er veel fietsvoorzieningen. Dus besluit ik de volgende ochtend van Ascona naar het Locarno te fietsen. Mijn fietstocht neemt me mee langs de oevers van het Lago Maggiore, langs villawijken en dwars door het golfterrein. Locarno zou de zonnigste stad van Zwitserland zijn. Best mogelijk, want ik spot hier – net als in Ascona – volop palm- en citroenbomen. De Piazza Grande is de plaatselijke Grote Markt, een al even gezellig als kleurrijk plein dat volop Italiaanse sfeer uitstraalt. Het is heerlijk verdwalen in de vele nauwe straatjes omheen de Piazza Grande. In Lucarno pik ik de Ghisla Art Collection mee, een strak geconcipieerd museum dat een inkijk biedt in de privécollectie van een Zwitsers-Belgisch koppel dat hier na hun pensionering is neergestreken. Het aanbod leest als een ‘Best-off’ van de hedendaags kunst, met namen als Picasso, Miro, Appel, Haring, Delvaux, Lichtenstein en andere grootheden. De collectie wisselt om de zes maanden.

Isole Brissago

Geen meer zonder eilanden. In het Zwitserse gedeelte van de Lago Maggiore is Isole Brissago een begrip. Vanuit Ascona vaart een overzetboot mij in een kwartier richting Brissago. Het eiland is maar een figuurlijke zakdoek groot, maar wat een variatie aan bomen, planten en bloemen! In feite is dit eiland opgevat als een botanische tuin vol verborgen hoeken en kanten. En dit laatste neemt men het liefst letterlijk. Want het eiland krioelt van de paadjes die soms naar niks leiden, soms naar bevreemdende tempels, soms naar verborgen strandjes.

Brissago is als een botanische tuin vol verborgen hoeken en kanten, en prachtige uitzichten op het Lago Maggiore. (foto Getty Images)©pixelprof Getty Images/iStockphoto
Brissago is als een botanische tuin vol verborgen hoeken en kanten, en prachtige uitzichten op het Lago Maggiore. (foto Getty Images)©pixelprof Getty Images/iStockphoto

Nog meer mysterie op Monte Verità, een heuveltop net boven Ascona. Hier ontwikkelde zich aan het begin van de 20ste eeuw een soort van kunstenaarscollectief dat anarchie, vrije liefde en het antroposofisch gedachtengoed uitdroeg. Anno 2022 herinnert een vreemd museum aan lang vervlogen tijden toen naakte mannen met lange baarden al dansend hun ziel probeerden te zuiveren. De site is omgevormd tot hotel met parkzone.

De bergen in

Maar Ticino is zoveel meer dan het Lago Maggiore. Om die reden trek ik de volgende ochtend met het openbaar vervoer de bergen in naar het dorpje Lavertezzo, gelegen in de Verzascavallei. Eenmaal ter plekke wijzen wandelborden allerlei richtingen uit. Ik ga voor de Revöira Ethnographic Path, een wandeltocht van dik drie uur die me eerst hoog in de bergen brengt, om dan de rivierbedding te volgen op de terugtocht richting Lavertezzo. Onderweg is het voluit genieten van de vele panoramische uitzichten.

Lavertezzo is ook populair als zwemoord, met het ijskoude water van de bergrivier de Verzasca als zwemstek van dienst. Een paar moedige zwemmers duiken zelfs vanaf de beroemde Ponte dei Salti de dieperik in. Toch 15 meter hoog, schat ik.

Lavertezzo is ook populair als zwemoord. (foto Getty Images)©Westend61 Getty Images/Westend61
Lavertezzo is ook populair als zwemoord. (foto Getty Images)©Westend61 Getty Images/Westend61

Wijnen en erfgoed

Ticino is ook een populaire wijnregio, met Merlot in de hoofdrol. Dat is zeker zo bij Matasci, een wijngoed met een rijke geschiedenis. Matasci is gevestigd in Tenero, een dorpje in de heuvels rond Locarno. De rondleiding brengt me diep in de keldergewelven van Matasci. Op het einde word ik verwend met een proeverij.

Net vooraleer ik richting de luchthaven van Zürich afzak, pik ik nog een halve dag Bellinzona mee. Deze historische stad wordt gedomineerd door de imposante contouren van drie Unesco-Werelderfgoed kastelen. Twee van die kastelen zijn vanaf het stadscentrum min of meer gemakkelijk bereikbaar. Voor de derde moet je al wat moeite doen, want deze is hoog boven de stad gepositioneerd. Ik beperk me wegens tijdsgebrek tot de twee centraal gelegen kastelen, al is het ook puffen geblazen. Ik pik nog een terrasje mee op het marktplein. Het is goed geweest. Een tweede date met Ticino zal niet voor direct zijn, maar zal er ooit wel nog van komen.

Praktisch

Reizen: Ik vloog met Swiss richting Zürich, waarna ik met mijn Swiss Travel Pass naar Ticino afreisde.

www.swiss.com

De Swiss Travel Pass is niet enkel geldig op treinen, maar ook op bussen, trams, boten en geeft gratis toegang tot een pak musea.

www.swiss-pass.ch

De regio: Het moois wat de regio te bieden heeft ontdek je op www.myswitzerland.com en www.ticino.ch

Verblij ven: In Ascona sliep ik in het Seven Boutique Hotel, een aangenaam 3*-boetiekhotel pal aan het Lago Maggiore.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier