Aimé Anthuenis: “Nummer één op FIFA-ranking maken we wellicht slechts één keer in een mensenleven mee”

338

Gewezen bondscoach Aimé Anthuenis blikt exclusief voor De Zondag terug op de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Andorra (“één van onze betere wedstrijden tegen de zwakke broertjes”), kijkt vooruit naar de match tegen Israël (“het wordt een galawedstrijd”) én geeft zijn visie op de kwalificatie voor het EK in Frankrijk en de mogelijke eerste plaats op de FIFA-ranking.

BELGIUM SOCCER PORTRAIT AIME ANTHUENIS
(foto’s belga)

Over de wedstrijd tegen Andorra:

Het was één van onze betere wedstrijden tegen de zogenaamde zwakke broertjes. Dergelijke teams werpen een dubbele verdedigingslinie op waardoor er 20 spelers op één helft van het terrein staan en de ruimte heel beperkt blijft. Veel ploegen hebben het daar moeilijk mee, maar ik zag bij de Rode Duivels veel beweging, een hoog ritme en veel diepgang. Met Mertens als één van de gretigste spelers op de flank. Andorra speelde potig en het slechte terrein was ook een hinderpaal, maar we hebben de wedstrijd toch snel naar onze hand gezet.

Over de kwalificatie voor het EK:

Sommigen minimaliseren de prestatie van de Rode Duivels, maar je mag het toch niet onderschatten. Als we winnen tegen Israël hebben we tijdens de twee voorbije voorrondes voor het WK en het EK 50 punten op 60 gehaald. Dat is een uitstekende score. Akkoord, we mochten niet klagen over de loting, maar in het verleden lieten we ons soms verrassen door mindere tegenstanders en dat is nu niet gebeurd.

Over de mogelijke eerste plaats op de FIFA-ranking:

Dit zou een unieke prestatie zijn die we wellicht maar één keer in ons leven zullen meemaken. Het betekent niet dat we beter zijn dan landen als Spanje, Brazilië of Argentinië maar het zegt wel iets over de sterkte van deze spelersgroep. We beschikken over een twintigtal spelers die in de grootste competities ter wereld uitkomen en dat werpt nu vruchten af.

Over de wedstrijd tegen Israël:

De spelers zullen zeker gemotiveerd zijn om er voor eigen publiek een galawedstrijd van te maken. Met de eerste plaats in de groep én op de FIFA-ranking als extra inzet. Ik verwacht dat Wilmots voor de sterkhouders zal kiezen. Depoitre en Jordan Lukaku zullen wellicht niet eens op de bank zitten. Ik verwacht volgende spelers in de basis: Mertens, Romelu Lukaku, Hazard, De Bruyne, Nainggolan, Witsel, Kompany, Vertonghen, Alderweireld, Lombaerts en Mignolet.

Over Marc Wilmots:

Als bondscoach krijg je altijd kritiek. Elke supporter waant zich immers zelf bondscoach en als er 24 min of meer gelijkwaardige spelers zijn, worden keuzes al snel in twijfel getrokken. Maar ik vind dat Wilmots goed werk levert. Zijn stijl spreekt me aan. Hij staat voor een no nonsense politiek: hij doet wat hij zegt en vice versa, zonder prietpraat te verkopen. Belangrijk voor de spelers is dat hij hen altijd in bescherming neemt en nooit aanvalt in de media. Hierdoor zorgt hij er ook voor dat er geen meningsverschillen zijn en dat de sfeer binnen de groep goed blijft.

ANDORRA SOCCER RED DEVILS BELGIUM VS ANDORRA