Aimé Anthuenis over de voorbije speeldag: “Standard doet volop mee voor play-off 1”

643

Nog één keer trokken de voetballers uit de Jupiler Pro League afgelopen weekend hun voetbalschoenen aan om een punt te zetten achter 2015. Voor AA Gent was dat een einde in mineur. Het verloor op bezoek bij KV Mechelen. Over dit en nog veel meer geeft onze huisanalist Aimé Anthuenis zijn visie.

“Standard zet play-offambities kracht bij” (Standard – Moeskroen: 3-0)

De spelers van Standard vieren na de klinkende overwinning tegen Moeskroen. (foto belga)
De spelers van Standard vieren na de klinkende overwinning tegen Moeskroen. (foto belga)

“Standard vond ik zeer indrukwekkend voor de dag komen tegen Moeskroen-Péruwelz, met in het bijzonder uitblinkers Dossevi en Knockaert. Zij bepaalden de wedstrijd met hun bewegingen en assists. Vooral Dossevi is aan het uitgroeien tot een van de sterkere spelers in de Belgische competitie. Standard bevestigde zijn vormpeil van de afgelopen weken en doet volop mee voor play-off 1. Al was de tegenstander zeker niet super. Moeskroen-Péruwelz kwam simpelweg niet voor in het verhaal.”

“STVV is toe aan herbronning” (STVV – OH Leuven: 2-2)

“Het gelijkspel tussen STVV en OHL vond ik een terechte uitslag. Het is duidelijk dat STVV naar de winterstop snakt. In een belangrijke match als tegen OHL is de afwezigheid van Edmilson die vermoedelijk vertrekt een handicap. Ze moeten na Nieuwjaar dringend terug aanknopen met hun niveau van in het begin van de competitie. Opvallend voor OHL is dat ze onder Emilio Ferrera meer punten aan het sprokkelen zijn. Ze lopen stilaan onderaan weg van rode lantaarn Westerlo dat net niet kon stunten tegen Anderlecht.”

“Trainerswissel bij Lokeren 200 procent geslaagd” (Waasland-Beveren – Lokeren: 2-3)

“De Wase derby was qua doelpunten een prachtmatch. Het Waasland-Beveren van voor de rust was typerend voor zijn sterkte van het huidige seizoen: op links is Langil altijd gevaarlijk en spits Gano zit ook reeds aan acht doelpunten. Die twee maken vaak het verschil. Ze zorgen ervoor dat de ploeg nu niet in volle degradatiestrijd zit zoals vorig seizoen. Lokeren was in tweede helft veruit de beste ploeg met Coelho als uitblinker en Harbaoui die stilaan geïntegreerd raakt. Het zou goed kunnen dat het de revelatie van de komende maanden wordt. Een trainerswissel brengt niet altijd zoden aan de dijk, maar dat is in het geval van Lokeren helemaal niet het geval. De komst van Georges Leekens is niet 100 maar 200 procent geslaagd. Ze zitten in de competitie nu reeds aan acht zeges op een rij.”

“Racing Genk heeft nood aan een afwerker” (Charleroi – Racing Genk: 1-0)

“Racing Genk vond ik zoals dikwijls in het eerste halfuur waarin het heel wat kansen bij elkaar sprokkelde sterk, maar in de zestien schieten ze tekort. Kebano is een goede speler, maar ook hij is geen afwerker en dat ontbreekt de ploeg toch momenteel. Charleroi bewijst het rare van de huidige competitie. Voor Genk hadden ze sinds de hervatting van de competitie na de interlandbreak maar een zes op vijftien neergezet, maar dankzij de winst van afgelopen weekend staan ze opnieuw op een plaats in het klassement die recht geeft op een virtueel ticket voor play-off 1. Het kan dus zeer snel gaan.”

“Nederlaag is voor AA Gent geen drama” (KV Mechelen – AA Gent: 2-0)

“Verdier is voor KV Mechelen een aanvalslinie op zichzelf. De Fransman is snel en werkt af. Dankzij zijn vorm pakte KV Mechelen de punten tegen de landskampioen. De zege was zeker niet gestolen, al vond ik wel dat de fout van Claes rood verdiende. Naast Verdier vond ik ook Hanni, Gillet en Matthys sterk. Die laatste is zoals de wijn. Hij verbetert met de jaren. AA Gent was daarentegen niet goed genoeg, maar grote conclusies zou ik daar niet aan verbinden. Dat kan al wel eens voorvallen. Zeker als je op bezoek bij KV Mechelen moet dat zijn beste prestatie van het seizoen leverde. Tegen topploegen kan dat team – zeker thuis met de hevig supporters er achter – altijd iets meer. De rust zal Gent bovendien deugd doen.”

“Uitsluiting van Papazoglou was fataal” (KV Kortrijk – Club Brugge: 1-4)

“De cruciale fase die de match tussen KV Kortrijk en Club Brugge besliste was het opstootje tussen Papazoglou en Vossen. Misschien was twee keer geel een betere oplossing geweest in plaats van enkel de Griekse thuisspeler uit te sluiten, want je weet nooit wat er precies gezegd geweest is tussen die twee. KVK stond al verzwakt aan de aftrap aangezien het Poulain moest missen en als je dan nog eens vroeg met tien valt is dat dodelijk. De leiding heeft Club Brugge niet in handen nu we de winterstop ingaan, maar een probleem voor hen is dat niet. De verschillen bovenaan zijn miniem, zeker als je alles nog eens door twee moet delen. Zo is ook de nederlaag van Oostende tegen Zulte Waregem zeker niet fataal.”  (opgetekend door Thomas Lamm)