Clash tussen eeuwige rivalen Standard en Racing Genk vormt het decor voor de bekerfinale van vanavond: “Voor de eer én de centen”

164
Standard kende een goede generale repetitie door met 3-0 te winnen van Beerschot. (foto Belga)©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Standard kende een goede generale repetitie door met 3-0 te winnen van Beerschot. (foto Belga)©VIRGINIE LEFOUR BELGA

Het Koning Boudewijnstadion is vanavond een paar uur lang een tikkende tijdbom wanneer de eeuwige rivalen Standard en Racing Genk strijden om de Croky Cup en het daaraan verbonden Europese ticket. Pakken de Rouches weldra hun negende Belgische beker of gaat RC Genk voor de vijfde keer met de trofee aan de haal?

En of er straks wat op het spel staat op de Heizel. Naast de aanvulling van de trofeeënkast gaat het vanavond vooral om dat Europees ticket. Nog voor de start van de play-offs zeker zijn van Europees voetbal, is voor zowel Racing Genk als Standard geen overbodige luxe. Zeker voor de Rouches, die pas op de slotdag een plaatsje in de Europese play-offs ( Play-off 2, red. ) versierden, zou winst straks rust en financiële zekerheid brengen. Want laat ook dat duidelijk zijn: naast sportieve roem gaat het straks over de portemonnee.

Iedereen Genkie

Bij Racing Genk kan Paul Onuachu zijn topseizoen bekronen met bekerwinst. (foto Belga)©JOHAN EYCKENS BELGA
Bij Racing Genk kan Paul Onuachu zijn topseizoen bekronen met bekerwinst. (foto Belga)©JOHAN EYCKENS BELGA

De bekerapotheose wordt weliswaar in een leeg Heizelstadion afgewerkt, maar behoudens de eigen aanhang zal vooral Standard op niet veel sympathie hoeven te rekenen. Zo hopen alle play-off-deelnemers immers op een Limburgse zege. In de Champions’ play-offs ( Play-off 1, red. ) is iedere deelnemer dan al verzekerd van Europees voetbal en de winnaar van de Europese play-offs hoeft geen barrageduel te spelen.

Wat het ook wordt, laat ons alsjeblieft bespaard blijven van een heruitgave van hun laatste finale in 2018. Barkoud was het in de tribune, barslecht en oersaai op het veld. Met uiteindelijk een winnaar: Standard. Na een goal van Renaud Emond in de verlengingen, zowat het enige wapenfeit van een troosteloze avond.

“Enkele weken geleden maakten beide teams er in de competitie wel een fraai werkstuk van”, counterde Racing Genk-coach John van den Brom refererend naar de recente 2-2. “Maar ik geloof nooit dat beide teams straks even open zullen voetballen.”

Alle Luikse ogen gericht op scheidsrechter Bram Van Driessche vanavond in Brussel. De keuze van de voetbalbond om uitgerekend Van Driessche de bekerfinale in goede banen te laten leiden valt uiterst slecht bij de fans van de Rouches. Vrijdag al ontplofte Twitter zowat van felicitaties aan het adres van Racing Genk vanwege Luikse fans. Die nemen het Van Driessche nog altijd kwalijk dat hij in 2018 op Sclessin de titelgoal van Vossen valideerde na overduidelijk voorafgaandelijk handspel.

Onuachu versus Klauss

Nogal wat waarnemers verwachten dat Joao Klauss (Standard) en Paul Onuachu (Racing Genk) straks de hoofdfiguren zullen worden in de bekerstrijd. Beide spitsen zijn levensbelangrijk voor hun team, maar winst of verlies zullen ze niet in hun eentje bepalen. “Het zou inderdaad niet bijster slim zijn van Genk om zich louter op mij te focussen”, vindt Klauss. “Al ben ik wel enorm gefocust op deze finale. Ik speelde tot op heden één bekerfinale in Helsinki en verloor die. Een gevoel dat ik niet opnieuw mee wil maken.” Collega Paul Onuachu is er dan weer op gebrand om zijn topseizoen met een prijs te bekronen. “Absoluut. Soms willen we de dingen heel mooi doen, straks telt enkel de bekerwinst. Ik wil een prijs pakken.”

De Limburgers trokken gisterenmiddag al richting Heizelstadion, waarna de groep in afzondering ging in La Hulpe. Die volksverhuizing ging gepaard met een heus uitwuifmoment met een duizendtal Limburgse fans. En die reisden ondanks het verbod van supporters in het stadion toch ook wel een heel klein beetje mee. Zo werd de spelersbus van Racing Genk volgeplakt met foto’s van om en bij de 3.500 aanhangers. Allemaal bedoeld om de spelersgroep een laatste hart onder de riem te steken en revanche te nemen voor de verloren finale van 2018. Haast tezelfdertijd reed Standard richting Tubeke. Bij hun vertrek stonden er honderden fans de spelersbus op te wachten met Bengaals vuurwerk en gezangen.

En dat het oorlog is, bewezen de Genkse fans gisterennamiddag nog. Zo hing de harde kern een spandoek aan de poorten van Sclessin met de melding “Mehdi, herinner je 17 mei 2011 xxx Mavinga”. Een verwijzing naar de doodschop die de Standard-aanvaller incasseerde tien jaar geleden. En vrijdagavond gingen supporters van beide clubs al met elkaar op de vuist in Genk.

Ervaringsdeskundige Leye

Ondanks zijn prille trainersloopbaan kan Mbaye Leye zijn spelers straks perfect naar de aftrap gidsen. Als speler won Leye zelf drie keer de beker. “Het blijven unieke momenten. Prijzen die je loopbaan kleuren”, aldus de Senegalees. “En winst zou voor Standard enorm veel betekenen. Al kan het ons moeilijk seizoen nooit uitwissen. We moeten het doen voor de fans.”

Zijn collega John van den Brom kon met Racing Genk wel de Champions’ play-offs binnen smokkelen, maar steekt niet weg dat het een belangrijke avond wordt. “Onze voorzitter hecht meer waarde aan deze prijs dan aan de miljoenen van de Champions League. Dat zegt genoeg. We zijn er klaar voor”, besluit de Nederlander.

(Kurt Guldentops)