Antwerp-kapitein Faris Haroun over de topper tussen de bekerwinnaar en de landskampioen: “Club zal ons nu wel serieuzer nemen”

In de bekerfinale van afgelopen zomer was een verzwakt Antwerp nog de grote underdog, maar sindsdien zijn de verhoudingen grondig veranderd. “We zijn zeker niet bang van Club Brugge”, zegt aanvoerder Faris Haroun. “Maar ik verwacht dat het nog moeilijker wordt om hen te kloppen.”

door Christian Vandenabeele

Vorig weekend waren het nog bondgenoten: zowel Philippe Clement als Ivan Leko deed toen zijn beklag over het feit dat in Belgische competitiewedstrijden nog altijd maar drie spelers gewisseld mogen worden. Terwijl dat er in bijna alle andere competities vijf zijn, waardoor Europese tegenstanders meer kansen krijgen om spelers rust te gunnen. In tijden waarin er meer wedstrijden in minder tijd gespeeld moeten worden, is dat geen ongegronde klacht.

Ik ben zeker dat Mbokani nog belangrijk zal zijn voor ons.

Bovendien maakt de Belgische kalender het Antwerp extra moeilijk: na een Europa Leaguewedstrijd op donderdagavond moet het telkens al op zondag om 13.30 uur spelen. Zo ook vandaag, na de wedstrijd in Tottenham van donderdag, terwijl Club Brugge in de Champions League al dinsdag speelde. Sinds het onderzoek van de Nederlandse inspanningsfysioloog Raymond Verheijen in zeven Europese competities weten we wat dat betekent: zonder drie volledige hersteldagen dalen de winstkansen en stijgt de kans op blessures. Een onvolledig herstel beïnvloedt de kwaliteit van de beslissingen en van de acties van spelers negatief. Voor wedstrijden zonder publiek slaat het politieverbod om op zondagavond te spelen ook nergens meer op, merkt aanvoerder Faris Haroun op. “Jammer dat er in ons land niets gedaan wordt voor ploegen die Europees spelen”, zegt hij. “Het is nochtans belangrijk voor de toekomst van het Belgisch voetbal. Hoeveel geld zal er voor de Belgische competitie niet verloren gaan als onze Europese coëfficiënt niet meer hoog is en we een Europees ticket verliezen?”

Beter doen dan vorig seizoen

Antwerp overwintert in Europa, maar in de Jupiler Pro League pakte het slechts vijf op vijftien. Het stond voor deze speeldag vierde op zes punten van Genk en op vijf van Club. De wedstrijd tegen de titelhouder is ontzettend belangrijk voor titelkandidaat Antwerp. “Onze ambitie is de top vier halen en dan beter doen dan vorig seizoen”, aldus Haroun. “Toen eindigden we als vierde op twee punten van de tweede plaats. Mochten we op het einde de eerste plaats kunnen pakken, dan zullen we het niet laten, maar voor ons is het niet van moeten.”

Daar zal ook een goeie Dieumerci Mbokani voor nodig zijn. Maar er is wel wat veranderd voor de 35 geworden zestienmeterspits en topscorer van vorig seizoen. Laszlo Bölöni is weg, de coach die het hem als vaderfiguur naar zijn zin maakte, en ook het voetbal is niet meer hetzelfde. Onder Leko moet er hoog en agressief druk gezet worden, wat ook bij balverlies grote mentale en fysieke scherpte vereist. Zie de actieradius van Cristian Benavente in Europese wedstrijden op de positie van Mbokani. Zie de kwetsbaarheid in de omschakeling van The Great Old op Genk zonder de spelintelligentie en het loopvermogen van Haroun (geel geschorst) en Pieter Gerkens (coronapositief).

Aanpassen

“De laatste twee wedstrijden scoorde Mbo telkens”, merkt Haroun op. “Hij is aan het komen, ik ben zeker dat hij nog belangrijk zal zijn. Als je weet hoe bepalend hij vorig seizoen met zijn goals was, dan is het normaal dat er naar hem gekeken wordt om ons te helpen. Maar we moeten niet alle druk bij hem leggen. Het is voor iederéén aanpassen in dit systeem met veel druk naar voor. Maar Mbo doet zijn best. Ik zie geen verschil in attitude met vorig seizoen. Het is voor iedereen hard werken, veel uren trainen op de manier waarop de nieuwe trainer wil spelen. Stilaan beginnen we het allemaal op te pikken, maar er is zeker nog een grote progressiemarge.”

Volgens D’Onofrio en Lior Refaelov moet dit Antwerp qua talent niet meer voor de kampioen onderdoen. Haroun begrijpt hen. “Als je onze wedstrijden ziet en het voetbal dat we nu spelen… We zijn zeker niet bang van Club Brugge.”

De verhoudingen zijn anders komen te liggen. De voorbije jaren werd er wel eens de spot gedreven met de stijl van Antwerp. Zo merkte Clubaanvoerder Ruud Vormer ooit op dat er een paar gekken tussen liepen. Al cultiveerden ze dat imago op de Bosuil ook zelf. Nadat ze op 1 augustus de beker wonnen, verklaarde Haroun dat ze daarvoor motivatie putten uit het hautaine gedrag van Club. Op het opsporingsbericht ‘Waar is Hans Vanaken?’ dat toen op sociale media circuleerde, reageerde hij met een foto op Instagram waarop hij in zijn broekzak aan het zoeken is. “Zo’n grapje moet kunnen, zeker als je in de bekerfinale een tegenstander klopt die vooraf een grote mond opzette”, lacht Haroun. Het jennen gaat intussen lustig verder. Toen Vanaken onlangs in ‘De Slimste Mens’ gevraagd werd hoe het voelde om de bekerfinale tegen Antwerp te verliezen, antwoordde hij: “Dat is maar een kleine prijs.” Waarmee hij bedoelde: wij zijn kampioen.

Imago

“Het imago van ons eerste seizoen in eerste klasse is ons lang blijven achtervolgen”, vindt Haroun. “Toen speelden we echt op het randje, met een laag blok en op de counter, maar daarna zijn we toch gegroeid. Met de nieuwe trainer wordt er veel meer over onze voetballende kwaliteiten gepraat. Club Brugge zal ons dit keer wel serieuzer nemen. Ik verwacht dat het nog moeilijker wordt om hen te kloppen.”

ANTWERP – CLUB BRUGGE OM 13.30 UUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier