Mix & match, het is een principe dat ze al langer toepassen in de mode- en culinaire wereld en nu waagt ook de sportwereld zich steeds vaker aan het mixen van sporten. Door bekende sporten te combineren, ontstonden zo al nieuwe disciplines zoals footgolf (een combinatie van voetbal en golf) of paddle (een mix van tennis, squash en pingpong). En nu is er footpool, een combinatie van voetbal en poolbiljart.

Footpool zou bedacht zijn in Hongarije en is ondertussen ook aan een opmars begonnen in onder meer Engeland en Nederland. Enkele Tottenham Hotspurs spelers – waaronder onze Rode Duivel Toby Alderweireld –  organiseerden zelfs al een eigen footpoolwedstrijd. En, zoals je hieronder kan zien, is het blijkbaar toch niet zo eenvoudig om de bal in de poolgaten te krijgen. Je hoeft trouwens absoluut geen voetbal- of snookertalent te zijn om footpool te spelen, iedereen, jong en oud, met een goede of mindere conditie kunnen dit spel spelen.

Hoe speel je footpool

Footpool wordt gespeeld op een grote poolvoetbaltafel en met speciale voetballen in plaats van kleine poolballen. Je kan het 1 tegen 1 spelen maar ook in team. Een keu heb je niet nodig: je mag immers op de tafel staan om zo met de voet tegen de witte bal te schoppen om zo jouw eigen kleur van voetbal weg te spelen. Net zoals bij het poolen, is wie als eerste al zijn eigen ballen en daarna de zwarte bal correct heeft weggespeeld, de winnaar.

(foto: © CBS Group)