“Trainerswissel lost problemen bij Lokeren niet op”

838

Exclusief voor De Zondag blikt gewezen bondscoach Aimé Anthuenis elke maandag terug op het voorbije voetbalweekend. Zijn opvallendste vaststellingen na speeldag 9 in de Jupiler Pro League.

20131121 - BRUSSELS, BELGIUM: Aime Anthuenis pictured during a visit to the Sport Magazine redaction, in Evere, Brussels, Thursday 21 November 2013. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

1. KV Oostende heeft kwaliteit te over

KV Oostende staat na 9 speeldagen nog steeds aan de leiding en dat is toch wel opvallend te noemen. Het bewijst dat KVO zowel op het veld als op de bank over voldoende kwaliteit beschikt en dat biedt natuurlijk veel wisselmogelijkheden. Moeskroen zie ik niet zakken, zij hebben voldoende nieuw talent aangekocht.

2. Anderlecht blijft moeilijk scoren

Anderlecht heeft gisteren een heel goede prestatie geleverd maar blijft het moeilijk hebben om te scoren. Dit heeft vooral te maken met Suárez, die zijn vorm niet terugvindt. Voorlopig houdt trainer Besnik Hasni hem nog een hand boven het hoofd maar het zou goed zijn om Ezekiel een kans te geven. Okaka bewijst dat hij zijn plaats op het veld waard is: hij scoort en hij is volop aanwezig. Ook Dendoncker speelde een goede match.

3. Sterke verdedigingsas bij KV Kortrijk

Genk blijft – net zoals de meeste ploegen dit seizoen – zwak tijdens uitwedstrijden. De Genkse ploeg heeft uit maar helft van de waarde, maar ze staan waar ze moeten staan in de rangschikking. Ik zie hen winnen tegen Standard komende speeldag. Kortrijk telt ondanks het vertrek van belangrijke spelers als Chevalier en Santini, nu toch al redelijk wat punten. Dat hebben ze in grote mate te danken aan de sterke verdedigingsas Poulain – Chanot. Zij waren vorig jaar al sterk en nu bevestigen ze: op 9 matchen kreeg KVK slechts 6 tegendoelpunten. Enkel het aanvallend vermogen bij KVK moet zeker nog beter.

4. Komende matchen zijn cruciaal voor Waasland-Beveren

Waasland-Beveren is goed begonnen aan de competitie maar moet toch veel tegendoelpunten slikken. De motivatie en de inzet van de spelers is er volop, maar Waasland-Beveren mist toch een beetje talent om met de eerste 8 mee te spelen. Hun komende matchen zijn cruciaal, dan spelen ze tegen gelijkwaardige concurrenten. Gent behaalde zijn eerste uitoverwinning zonder dominantie maar omdat ze meer kwaliteit in huis hebben dan Waasland-Beveren.

5. Preud’homme en Peeters nog steeds zoekende

Club Brugge speelt nog steeds geen goed voetbal maar heeft toch de belangrijke 3 punten op zak. Je voelt dat Preud’homme nog zoekende is om uit zijn grote kern de juiste ploeg op het veld te zetten. Jelle Vossen bewijst dat hij een versterking is voor Club Brugge: hij scoorde al 2 goals in 3 matchen. Ik vermoed ook dat doelman Sébastien Bruzzese de voorkeur zal blijven genieten boven Bolat. Lokeren blijft het dan weer heel moeilijk hebben. Met een eventuele trainerswissel zullen de problemen niet opgelost geraken. Lokeren, die heel wat spelers zag vertrekken, mist vooral de kwaliteit van vorig jaar.

20150926 - BEVEREN-WAAS, BELGIUM: Gent's goalkeeper Matz Sels pictured during the Jupiler Pro League match between Waasland-Beveren and KAA Gent, in Beveren, Saturday 26 September 2015, on day 9 of the Belgian soccer championship. BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM

Matz Selz was de sterkhouder van AA Gent afgelopen weekend. (foto belga)

De figuren van speeldag 9

1. Matz Sels: De uitblinker bij AA Gent dit weekend. Hij hield Gent tijdens cruciale fasen recht. Bondscoach Wilmots kan niet naast hem kijken, volgens mij wordt hij zeker opgeroepen om de Rode Duivels te vervoegen.

2. Yves Vanderhaeghe: Chapeau voor de trainer van KV Oostende: hij voerde op hetzelfde moment drie wissels door en met succes.

3. Mbaye Leye: Nadat hij vorig jaar een moeilijk seizoen kende bij Lokeren, is hij nu bij SV Zulte Waregem helemaal ontbolsterd en speelt hij terug met vertrouwen. We zien terug ‘de Leye van Waregem’.  Dat hij mee aan de kop staat in het topschuttersklassement, zegt genoeg.

4. Jérémy Perbet: Perbet heeft veel goed gemaakt voor Charleroi. Hij is een typisch scorende speler en ik zie hem dit seizoen nog veel doelpunten maken.