48 uur in de Groene Gordel: op verkenning in de Brabantse Wouden

Dit weekend verkennen we al fietsend de Groene Gordel, meer bepaald de Brabantse Wouden, een Nationaal Park in wording. Daarbij zouden het Hallerbos, het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud uitgroeien tot één Nationaal Park. Verwacht jullie aan een heuvelachtige streek vol bossen, wouden en kronkelende rivieren als de Dijle, Laan en IJse.

(Door Igor Vandenberghe)

Dag 1

10.00 uur We halen onze e-bikes op in B&B Miranoza in Blanden. Deze B&B is letterlijk gelegen tussen het groen van het Meerdaalwoud en beschikt over een tuin met de allures van een stadspark.

10.30 uur Fietsknooppunt 81 betekent voor ons het begin van een zalige fietstocht die ons dwars doorheen het uitgestrekte Meerdaalwoud leidt. De weg is behoorlijk pittig, en is gedeeltelijk uitgetekend over het parcours van het WK wielrennen dat vorig jaar plaatsvond. Wij volgden de knooppunten 81 – 77 – 78 – 79 – 80 – 5 – 31 – 38 – 36 – 6 – 7 – 27 – 58 – 59 – 3 – 9 – 8 – 45 – 19 – 18 – 14 – 13 – 75 – 70 – 76 – 82 – 81. Goed voor 54,4 km.

11.30 uur Wij laven onze dorst in het authentieke fietscafé ’t Klein Verzet in Terlanen.

12.30 uur We lunchen in de uitgestrekte tuin van Baron’s Brasserie in Neerijse. We gaan voor een ouderwetse vol-au-vent, vergezeld van een lokaal biertje.

www.baronsbrasserie.be

14.00 uur Via het Brabantse Leemplateau fietsen we langs landelijke holle wegen op naar Duisburg en Vossem, twee deelgemeentes van Tervuren. Onderweg is het voluit genieten van het heuvelachtig landschap. Ondertussen passeren we druivenserres.

(foto Toerisme Vlaams-Brabant/Lander Loeckx)©Lander Loeckx
(foto Toerisme Vlaams-Brabant/Lander Loeckx)©Lander Loeckx

15.30 uur In Vossem houden we halt in café In Den Congo, een legendarisch volkscafé op het dorpsplein. Spotgoedkoop en bovendien een officieel supporterscafé van Remco Evenepoel.

16.30 uur We houden halt aan het kasteel van Arenberg, volgens onze bescheiden mening één van de mooiste kastelen van België.

17.00 uur We arriveren in B&B Miranoza, waar we ons relaxt aan het zwembad neervlijen.

www.miranoza.be

19.30 uur We dineren in stijl op het terras van restaurant Vers Namur in Blanden. Hier kokkerelt chef-kok Sam Wils met Belgische klassiekers die hij mixt met dagverse en seizoensgebonden streekproducten.

www.versnamur.be

Dag 2

8.30 uur We genieten op het buitenterras van onze B&B van een overheerlijk ontbijt vol streeklekkernijen.

10.00 uur We rijden naar Tervuren, waar we het AfricaMuseum bezoeken. Dit museum is een absolute must.

(foto Toerisme Vlaams-Brabant/Lander Loeckx)©Lander Loeckx
(foto Toerisme Vlaams-Brabant/Lander Loeckx)©Lander Loeckx

13.00 uur We besluiten om te lunchen op het gezellige marktplein van Tervuren. Daar vinden we nog net een vrije tafel op het terras van restaurant Het Park. We bevinden ons hier pal aan de rand van het Park van Tervuren.

www.hetparktervuren.be

14.30 uur We vertrekken voor een stevige wandeling door het Park van Tervuren, op naar het arboretum van Tervuren. Het immense park is een groene oase aan de rand van Brussel en is dooraderd met gezellige wandel- en fietspaden. Het arboretum wordt door kenners beschouwd als één van de mooiste van België, met een indrukwekkende collectie aan sequoia’s uit Noord-Amerika. We sluiten onze wandeling en ons weekend af met een ijsje.

 

www.toerismevlaamsbrabant.be

Onze tips

1. Druiven van Overijse: Overijse is dé druivengemeente van België en is pal in het centrum van de druivenstreek gelegen. Hier vindt men ook het druivenmuseum Dru!f, een sappig museum dat focust op de geschiedenis van de lokale tafeldruif als regionale specialiteit.

2. Kasteel van Beersel: Bekend van de Suske en Wiske-klassieker De Schat van Beersel is het kasteel van Beersel één van de weinige nog nagenoeg intact gebleven waterburchten in België. Het kasteel is omringd door een parkvijver, en bevindt zich nog in dezelfde staat als aan het einde van de 15de eeuw.

3. FeliX Art & Eco Museum: Dit ondergewaardeerde museum bevindt zich in het verstedelijkte Drogenbos, en focust vooral op het werk van schilder Felix De Boeck, een van de pioniers van de abstracte schilderkunst in België. Dit Art & Eco Museum legt de nadruk op kunst, natuur én cultureel erfgoed.

www.felixart.org

4. Brouwerij 3 Fonteinen: Lambiek is een typische biersoort uit deze regio. Liefhebbers moeten zeker eens afzakken naar Lot/Beersel, waar je brouwerij 3 Fonteinen kan bezoeken, een ambachtelijke lambiekbrouwerij en geuzenstekerij. Hier wordt al sinds 1887 Oude Geuze en Oude Kriek gemaakt.

www.3fonteinen.be

Met de kinderen

1. Kajakken op de Dijle: Net als de Ourthe, leent ook de Dijle zich perfect tot een kajak-afvaart. Met Dijle Floats en The Shelter zijn er twee firma’s die een afvaart aanbieden. Beide verhuurders vertrekken vanuit Korbeek-Dijle om vervolgens de Dijle tot in Heverlee af te varen. Reken op een tocht van ongeveer anderhalf à twee uur voor een traject van ongeveer 6,5 km. Onderweg is het voluit genieten van de Dijlevallei . Op het eindpunt wacht het kasteel van Arenberg.

www.dijlefloats.be en www.theshelter.be

2 . Wandelen tussen de alpaca’s: Pal op de taalgrens in Sint-Agatha-Rode vind je Sint-Alpaca-Rode, een kindvriendelijke site waar je het hele jaar door uitstappen met alpaca’s kunt maken. De wandeltocht is uitgetekend langs de Dijle tot aan het Grootbroek, een natuurgebied dat gedeeltelijk werd uitgegraven in de moerassige komgronden van de Dijlevallei. Onderweg krijgen de kinderen voluit de tijd om de dieren te voederen en te aaien. Families die de wandeltocht niet zien zitten, kunnen gaan voor de ‘meet, greet en feed’-formule.

3. Het Speelbos ’t Vossenhol: Dit speelbos is gelegen in het Eikenbos in Bertem. Verwacht hier geen traditionele speeltoestellen, maar een creatieve speelweide waar kinderen met natuurlijk gecreëerde spelelementen een eigen universum kunnen bouwen. De natuurlijke hoogteverschillen worden gebruikt om speelheuvels met doorloopkokers te maken, waarbij wordt gezorgd voor een natuurlijke afbakening tussen de diverse recreatieve en ecologische zones. Je vindt hier ook een kleine fruitboomgaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier