Verrassend Vlaanderen: fietsen door het Toscane van Vlaanderen

4229
Onze fietstocht leidt ons langs verleidelijke wijngaarden, imposante kastelen zoals de Waterburcht van Horst en verborgen pareltjes in Leuven. (foto's Lander Loeckx/Visit Leuven)©Lander Loeckx
Onze fietstocht leidt ons langs verleidelijke wijngaarden, imposante kastelen zoals de Waterburcht van Horst en verborgen pareltjes in Leuven. (foto's Lander Loeckx/Visit Leuven)©Lander Loeckx

De zomer komt er aan, en dus zorgen wij in deze gloednieuwe reeks wekelijks voor een portie inspiratie in eigen land. Voor deze eerste aflevering trekken we naar het Hageland, de zacht glooiende vierhoek tussen Leuven, Aarschot, Diest en Tienen dat ons soms aan Toscane doet denken, inclusief verleidelijke wijngaarden, stoere kastelen en pittoreske dorpskernen.

Geen auto voor ons, maar wel een e-bike-fietstocht dwars door het Hageland. Die e-bike is trouwens geen overbodige luxe, want onze fietsroute – meer dan 50 km lang – bevat enkele venijnige hellingen die zo weggeplukt lijken uit een Strade Bianche-parcours. Het parcours is uitgestippeld via het populaire fietsknooppuntennetwerk.

Wij beginnen in stijl, want starten doen we op de Grote Markt van Leuven (knooppunt 10), zonder discussie één van de mooiste pleinen van België. Aan de ene kant het gotische stadhuis van Leuven, aan de andere kant de indrukwekkende contouren van de Sint-Pieterskerk.

Stoppen bij de Rode Ridder

Via de Bondgenotenlaan rijden we eventjes later richting station en buitenwijken van Leuven. De hippe fietsbrug die ons van de ene kant van het station naar de andere kant brengt, heeft veel weg van een kronkelende spiraal. Even later fietsen we door de Leuvense rand. Die kleurt verrassend groen, met het provinciedomein Kessel-Lo als groene verbindingslong tussen de stad en de Hagelandse heuvels.

Het bekende kasteel van Horst is onze eerste tussenstop. Deze fotogenieke waterburcht herken je ongetwijfeld als thuisbasis van de stripfiguur de Rode Ridder. Momenteel is het kasteel binnenin niet te bezoeken, want in restauratie, maar wandelen kan je er wel. Het kasteel en de vijvers bevinden zich aan de rand van een uitgestrekt kasteeldomein vol wandeldreven.

Vlakbij knooppunt 46 verlaten we eventjes het parcours. Met reden: we hebben een afspraak op de Houwaartse Berg. Deze ‘berg’ is befaamd als ultiem wijnwalhalla, want zijn flanken zijn bezaaid met een breed aanbod aan wijnranken, van verschillende wijnboeren. Wij stoppen bij Joris Eeckhout van wijngoed Den Eeckhout. Dit wijndomein is gelegen op het hoogste punt van de Houwaartse Berg, waardoor we verwend worden met een adembenemend panoramisch zicht op de regio. Na een wandeling door zijn wijngaard, verwent Joris, die een voorliefde heeft voor pinot-wijnen, ons met een proeverij met enkele van zijn ‘favorieten’. Wijnkenners durven we onszelf niet te noemen, maar de wijnen van Den Eeckhout wisten ons wel te bekoren.

Onze fietsroute is vooral uitgestippeld door bossen, over holle wegen, dwars door landbouwgebieden en over stekelige hellingen. Ons hoor je niet klagen, want het landschap is adembenemend mooi en vol afwisseling. Nabij knooppunt 6 slaan we af richting wijndomein Haksberg. Daar hebben we een afspraak met Els Mermans, wijngids en levensgenieter. Ze neemt ons mee naar de wijnkelders van het domein, waar ze ons verder inwijdt in de vele geheimen van de wijnbouw. Op het domein Haksberg worden zowel witte, rosé als rode wijnen geproduceerd. En ook deze keer sluiten we ons bezoek af met een degustatie.

Op naar Leuven

Op onze terugtocht richting Leuven pikken we in Wezemaal nog het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn mee. Het centrum is ondergebracht in een knap gerestaureerd, 19de-eeuws neogotisch gebouw. Eenmaal terug in Leuven, freewheelen we door het levendige centrum, vol terrasjes en historische hoeken en kanten. Zo pikken we nog en passant het Groot Begijnhof en de norbertijnenabdij Abdij van Park in Heverlee mee. Deze abdij viert dit jaar haar 900ste verjaardag en laat voor het eerst het grote publiek toe in de gerestaureerde abdij-interieurs. Die laten wij echter aan ons voorbij gaan, het is hoog tijd om een terrasje op te zoeken…

We volgden het knooppuntenparcours 10 – 11 – 33 – 80 – 5 – 83 – 29 – 99 – 98 – 65 – 45 – 46 – 5 – 6 – 7 – 8 – 44 – 63 – 64 – 82 – 81 – 4 – 80 – 33 – 11 – 10, goed voor 50,8 km.

Nog meer vakantie in eigen land-inspiratie vind je op www.dezondag.be/verrassendvlaanderen.

1. Met de kinderen

Perfect speelparadijs

Wie zijn kinderen wil meenemen op een gevarieerd namiddagje in familieverband, is in het provinciaal domein Huizingen perfect op zijn plaats. Dit 91 ha groot domein bevat onder meer speeltuinen, een dierenpark, een wandelbos, een openluchtzwembad met glijbanen en een minigolf. Ga zeker ook kijken naar Bloemendal, een unieke rotstuin die geconcipieerd werd rond een beek met een verval van meer dan 30 m.

3D in de kerk

De Sint-Pieterskerk is niet enkel de belangrijkste kerk van Leuven, het is ook de mooiste. En ze werd recent nog gerenoveerd. Sinds dit voorjaar kan je de geheimen van de kerk ontdekken via een gloednieuwe hololens. Deze unieke helm-met-bril projecteert beelden in 3D, waardoor de beelden bijna lijfelijk tot leven worden gewekt. Wij waren alvast razend enthousiast. Wie deze hololens niet ziet zitten, kan de kerk ook bezoeken met een op maat gemaakt doe-boekje. Er is er één op maat vanaf 4 jaar en één vanaf 8 jaar.

www.diericbouts.be/hololens

Op verhalenjacht door Leuven

 

Leuven staat voor historie en een rijk verleden vol boeiende, en spannende, verhalen. Dankzij de Verhaaljagers kan je samen met je gezin of je bubbel door Leuven stappen en je laten meesleuren in het kleurrijke verleden van universiteitsstad. De teksten zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Er zijn zes verschillende locaties. De locaties worden opgesnord via Google Maps. Op iedere locatie vind je een bord met een QR-code. Die moet je gewoon scannen met je smartphone, waarna je de verhalen kunt beluisteren. Ieder verhaal, verteld door bekende stemmen zoals Sien en Gloria van Ketnet, duurt tussen de 5 en 7 minuten. 

www.leuven.be/verhaaljagers

2. De tips van Riebedebie.be

Stedelijk Museum Aarschot 

In dit gezellige stadsmuseum maak je kennis met enkele beruchte Aarschottenaren en herbeleef je de angst van de Aarschotse martelaren tijdens de Groote Oorlog. Nakaarten kan in ‘t Bruine Café .

www.hetgasthuis.be/museum

Damiaanmuseum 

Leven in een strenge quarantaine: twee eeuwen voor er sprake was van corona wist pater Damiaan al hoe dat was. Het geboortehuis van deze wereldberoemde Hagelandse missionaris staat in Tremelo en is tegenwoordig een interactief museum. Een inspirerende uitstap voor het hele gezin.

www.damiaanmuseum.be

Provinciedomein Kessel-Lo

In het Provinciaal Domein van Kessel-Lo vlakbij universiteitsstad Leuven vind je naast heel wat avontuurlijke speeltuinen ook een minigolf, een verkeerspark, een dierenweide en een rolschaatspiste. Goed te combineren met een paar uur waterpret in het openluchtzwembad.

www.vlaamsbrabant.be/nl/vrije-tijd-en-toerisme/provinciedomein-kessel-lo

Heldenland Tienen

Heb je fans van de Ketnetreeks Helden in huis? Dan scoor je zeker punten met een bezoek aan deze gratis themaspeeltuin in Tienen. Alle speeltuigen zijn volledig opgebouwd uit gerecupereerd industrieel materiaal. Op sommige dagen kan je ook terecht in de aangrenzende zomerbar.

www.tienen.be/heldenland