Fietsen in de Groene Gordel: het land van druiven, bossen én Nero

“Overijse is het middelpunt van de tafeldruifcultuur”, vertelt Leo Van den Wijngaert, schepen voor Toerisme, trots. Laat deze gemeente dan het vertrekpunt zijn voor de Druivenfietsroute die ook Hoeilaart en Tervuren aandoet. We fietsen kilometerslang door het majestueuze Zoniënwoud, krijgen enkele kuitenbijters te slikken en genieten van heerlijke vergezichten.

De Vlaams-Brabantse tafeldruif is tussen half juli en eind oktober te koop bij de serristen. De druiventeelt onder glas wordt hier al sinds 1862 beoefend. Het was tuinbouwkundige Felix Sohie die op amper 21-jarige leeftijd op het idee kwam. De eerste druiventrossen werden gekweekt in het kasteel van Huldenberg. We passeren het kasteel op het einde van onze route.

Goed in vlees

Al na anderhalve kilometer krijgen we de eerste gekasseide helling voor de wielen geschoven. Net voor Tombeek passeren we een serrist. De druiven zitten goed in het vlees. Ze smaken zoet en vol.

“Het Afrikamuseum in het Park van Tervuren is absoluut de moeite.”

Het bosrijke landschap heeft een eigen geur. In de verte horen we buizerds. We gaan even de taalgrens over in Rosières waar we onder een blauwe hemel fietsen omringd door het geluid van tientallen krekels in de bloemrijke velden. Op de kam hebben we een perfect uitzicht.

Beukenkathedraal

(foto Koen Liekens)

De druivenserres liggen meestal achteraan de lange tuinen. Ze zijn bedekt met slierten witte verf zodat te fel zonlicht de planten niet kan verbranden. In Hoeilaart dalen we af via een holle weg over een pad met los liggende stenen. De serristenvilla’s uit de jaren 1920 vormen vaak het decor in Nerostrips. Geestelijke vader Marc Sleen woonde lang in Hoeilaart. Het Nerocafé werd ingericht in het voormalige tramstation.

Een smal fietspad langs de spoorweg brengt ons naar het bosmuseum Jan van Ruusbroec in Groenendaal, één van de toegangspoorten tot het Zoniënwoud. Vanaf hier fietsen we kilometerslang door de beukenkathedraal die het Zoniënwoud is. Eenmaal de Terhulpsesteenweg over, negeer dan de eerste bocht naar links en neem rechtdoor het onverharde pad. Op de volgende asfaltweg ga je links naar de Kapel van Welriekende, een rustpunt sinds 1485 in het Zoniënwoud.

Immens park

Een rij ruiters sjokt traag voorbij. Het bosfietspad kruist verschillende droge valleitjes voor we uitkomen in Jezus-Eik. In dit voormalig bedevaartsoord werden eind jaren 1940 de eerste Druivenfeesten georganiseerd.

(foto Lander Loeckx)

De Kapucijnendreef is een brede bosdreef die al eeuwenlang in gebruik is. Op het eerste kruispunt gaan we links op de Koninklijke Wandeling en draaien we wat verder op naar rechts.

Het Park van Tervuren telt acht vijvers. Het recent vernieuwde Afrikamuseum in het park is absoluut de moeite. In het gras rond de vijvers zitten picknickende mensen, verliefde koppeltjes en spelende kinderen met een bal.

Tussen Vossem en Duisburg beklimmen we een heuvelrug midden een weids landschap. De poort van het private kasteel van Huldenberg staat open. De serre waar de eerste Vlaams-Brabantse tafeldruiven werden gekweekt, krijgen we niet te zien. Langs het riviertje de IJse bereiken we onze vertrekplaats.

Praktisch

  • Afstand: 45 km
  • Start: Dru!f, huis van de tafeldruif, Waversesteenweg 2, Overijse
  • Knooppunten: 40 – 26 – 20 – 19 – 18 – 41 – 42 – 43 – 44 – 60 – 46 – 45 – 8 – 57 – 27 – 26 – 40
  • Niet voor gevoelige banden, vaak onverharde wegen.
  • Heuvelachtig parcours
  • Info: www.toerismedruivenstreek.be

Onze aanraders

Tramsite Schepdaal

Tot in de jaren ’50 doorkruisten de buurtspoorwegen het hele land. In de Ninoofsesteenweg in Schepdaal bevindt zich nog een intacte buurtspoorwegstelplaats met gebouwen die dateren uit 1880. Op de site worden historische trams bewaard en hersteld.

www.toerismedilbeek.be

Platbodempicknick

(foto Lander Loeckx)

Aan ontmoetingscentrum De Hemmekes in Zichem kan je picknicken aan boord van een authentieke ‘platbodem’. Ook in Werchter, Betekom, Diest en Langdorp vind je speciale plekken. Ze geven extra kleur aan je wandeling of fietstocht langs de Demer.

toerismevlaamsbrabant.be

Het Zoniënwoud

De Schone Eikwandeling (10 km) is zo’n tocht die je naar de mooiste plekjes in het Zoniënwoud leidt. Ze is genoemd naar de zomereik tussen Groenendaal en de Grote Hut, een natuurmonument van 40 meter.

toerismevlaamsbrabant.be

Kasteel van Gaasbeek

Eind augustus gaat het Kasteel van Gaasbeek voor een aantal jaar dicht voor een ingrijpende renovatie. Met ‘Last Call for Gaasbeek’ halen ze er nog eens alles uit de kast. Het omliggende parkdomein is evenzeer de moeite.

kasteelvangaasbeek.be

Met de kinderen

Speuren in Kampenhout

Het betere speurwerk levert leuke prijzen op in Kampenhout. Elke twee weken plaatst de toeristische dienst een nieuwe zoektocht online. De speurtocht leidt naar een reeks letters die je in de juiste volgorde moet plaatsen om een woord te vormen. Kinderen tot veertien jaar maken kans op toffe prijzen.

www.kampenhout.be

Speelplezier in Kessel-Lo

(foto Toerisme Vlaams-Brabant)

De vele avontuurlijke speeltuinen zijn de grote troef van provinciedomein Kessel-Lo. Ook het ploeterbad met de omliggende ligweide is een voltreffer. Wie wil zwemmen, moet wel vooraf een ticket reserveren. Er zijn activiteiten zoals minigolf, petanque, rolschaatsen en skaten. Je kan er wandelen naar de dierenweide en de vogelkijkhut in het groenrijke provinciedomein. Er zijn picknicktafels en de meerwaardezoeker vindt er ook kunst in de natuur. Op het verkeerspark regelen soms echte agenten het verkeer.

www.vlaamsbrabant.be

Sven Nys Belevingscentrum

Hoe ver geraak jij met de fiets in de zandbak? Het Sven Nys Belevingscentrum bovenop de Balenberg in Tremelo zet de sfeer van de cyclocross centraal. Je herbeleeft er historische overwinningen en neemt er een kijkje in de camper van de wielergoden. Stuur een foto van je moddergezicht naar al je vrienden. Buiten kan je gratis gebruik maken van de parcours. Voor een bezoek aan het Sven Nys Belevingscentrum moet je vooraf reserveren en is een mondmasker verplicht.

www.svennyscyclingcenter.be

(Marijn Follebout)

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier