(H)op verkenning over de Schreve

Op Wikipedia staat dat de Schreve een willekeurig getrokken grens is. Dit klopt niet. Begin 17de eeuw, toen Frankrijk dit stukje Westhoek inlijfde, werd wel degelijk rekening gehouden met natuurlijke grenzen zoals waterlopen. De Pays de Flandre en de Westhoek sluiten perfect op elkaar aan. Dat wordt met deze fietsroute alvast in de verf gezet.

Rond Poperinge, waar we vertrekken, ligt het Hoppeland en dat is er aan te zien. We zitten in de laatste rechte lijn voor de pluk van de begeerlijke hopbellen. We vinden een eerste rustpunt aan de rand van het Helleketelbos waar we door een schapenweide moeten om de picknickbank naast een vakwerkhuisje te bereiken. Café De Helleketel is één van de vele volkscafés die we vandaag passeren waar ze kwistig picon schenken.

Baken in het landschap

We zien op de meest onverwachte plekken gedichten opduiken als alternatief voor het Kunstenfestival van Watou. Boven brouwerij Sint-Bernardus werd een panoramabar ingericht. Je hoeft niet te reserveren, enkel als je er wil eten.

(foto Westtoer)

Verschillende fietsers zoeken een schaduwplekje op de terrasjes van Watou. We fietsen door het centrum om dan links richting de Schreve te gaan. Over de grens hoppen, voelt deze zomer aan als een privilege. De tearoom voor de Heidebeek heeft betere tijden gekend. De tiercé ernaast is al lang geleden gesloten. Bienvenue chez les Ch’tis.

“Over de grens hoppen, voelt deze zomer aan als een privilege”

De Sint-Antoniuskerk in Houtkerque dateert van de 16de eeuw en is een baken in het landschap. De klokken bevatten Vlaamse inscripties en dateren van voor de tijd dat Lodewijk XIV Vlaanderen een kopje kleiner maakte.

We genieten van de rustige tocht tussen akkers vol maïs en veldkoren. Ergens tussen Houtkerque en Winnezeele passeren we een wel heel actueel straatkunstwerk. Rond een struik werd een half gezicht getekend. De struik verbeeldt een mondmasker. Schoontje.

(foto MAF)

Enkel vogelgeluiden en het ratelen van onze wielen doorbreekt de stilte. Op een heuvelkam nabij Steenvoorde krijgen we een prachtig panorama op de Kasselberg. Rond de kam staan een aantal molens waarvan er één nog actief is. Vlakbij horen we het gejuich van een groep scouts op kamp. Bubbelplezier.

Er hangt een gezellige sfeer in het centrum van Godewaersvelde. Het vooruitzicht van een streekbier in één van de charmante herbergen spreekt ons wel aan. In de vroegere pastorie bevindt zich het museum van het grensleven. De douaniers kenden in dit grensgebied geen moment rust en de vindingrijkheid van de smokkelaars tartte alle verbeelding.

Ridders in de lucht

We fietsen rond de Kasselberg en komen via het straatdorp Abele terug in Poperinge. Een laatste stop is de Lijssenthoek Military Cemetery waar tussen 1915 en 1920 de doden van een Brits veldhospitaal werden begraven. In het bezoekerscentrum komen we meer te weten over de 94 piloten, toen nog ridders in de lucht, die hier begraven liggen.

Het waterbekken van de Vleterbeek voorkomt overstromingen in het centrum van Poperinge en creëert een groen gordijn voor de stad. We volgen het onverharde fietspad naar ons vertrekpunt, de Markt van Poperinge. Tijd voor een ijsje bij l’Heritage!

Praktisch

  • Afstand: 50 km
  • Start: Markt, Poperinge
  • Knooppunten: 46 – 16 – 86 – 85 – 39 – 83 – 99 – 87 – 48 – 77 – 76 – 20 – 86 – 80 – 22 – 23 – 21 – 75 – 74 – 57 – 58 – 56 – 55 – 68 – 01 – 62 – 64 – 32 – 21 – 87 – 88 – 24 – 28 – 40 – 46
  • Deze route kan je ook als fotozoektocht fietsen. Haal je gratis deelnameformulier af bij Toerisme Poperinge op de Markt. Info www.toerismepoperinge.be.

Onze aanraders

Het Hopmuseum

(foto Westtoer)

Vlakbij de Grote Markt van Poperinge vind je het Hopmuseum. In deze voormalige stapelplaats kom je alles te weten over de geschiedenis van de hop en over bier en hop. Met de degustatietour kan je met een biertje in de hand het museum bezoeken.

www.hopmuseum.be

In Flanders Fields

In de Lakenhalle in Ieper bevinden zich twee topmusea: het In Flanders Fields Museum waar je de kleine en grote verhalen van de Groote Oorlog te weten komt, en het Yper Museum met zeven eeuwen Ieperse geschiedenis .

www.inflandersfields.be en www.ypermuseum.be

 Palingbeek

De nieuwe Palingbeekwandelroute (12,5km) verkent provinciedomein Palingbeek in Ieper. Je wandelt langs de Vaart waar 49 jaar lang aan werd gegraven. Je passeert een stuk niemandsland en ziet er ook de littekens van de Eerste Wereldoorlog.

www.toerismewesthoek.be

Stilte in Roesbrugge

(foto Westtoer)

De Westhoek kent vele stilteplekjes. Langs de IJzer in Roesbrugge kan je een speld horen vallen. Hou tijdens je wandeling halt bij Stefans Pottery in de Lindestraat waar een rustpunt werd ingericht.

www.toerismewesthoek.be

Met de kinderen

(foto Westtoer)

De Kinderbrouwerij

 

Een voormalige brouwerij in het centrum van Reningelst werd omgedoopt in een gezellige dorpskroeg. Kinderen zijn er koning. De mouttoren doet dienst als uitkijktoren. Op de benedenverdieping staat een tentoonstelling op kindermaat over de heropbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog.

www.kinderbrouwerij.com

Kabelbaan Cordoba

De kabelbaan zweeft over de wijngaarden van wijndomein Entre-Deux-Monts. Onder je passeren wandelaars en fietsers. Cordoba werd al in 1957 gebouwd tussen de Vidaigneberg en de Baneberg. Toen vakantiedomein Kosmos er mee op hield, raakte ook Cordoba in vergetelheid. Enkele jaren geleden kwam de kabelbaan plots weer onder de aandacht en blijkt het een topattractie te zijn voor gezinnen. In juli en augustus is de kabelbaan elke dag open. Een ritje (h/t) kost 5 euro voor een volwassene. Het uitzicht is fantastisch!

Rodebergstraat 75, Westouter.

www.kabelbaancordoba.be

Jonge Flandriens

De Westhoek ontwikkelde acht kindvriendelijke fietsroutes. De Westhoek KD figuurtjes ‘Jaek en Nink’ wijzen de kinderen de weg via zeshoekige bordjes. De routes zijn tussen de 17 en de 30 km lang en bevatten toffe stopplekken om even uit te rusten. Er zijn onder meer routes in Houthulst, Poperinge, Alveringem, Heuvelland, Ieper en tussen Nieuwpoort en Diksmuide.

www.westhoekkd.be

(foto Westtoer)

(Marijn Follebout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier