Maandagavond, tv-kijkend Vlaanderen zit aan het scherm gekluisterd voor de tweede aflevering van ‘De Mol’ en die sloeg in als een bom.

renzoDit mag je wel letterlijk nemen, want Ruth kon niet op de steun van de volledige groep rekenen om terug in het spel te komen. Ze moest besmeurd onder de verf huiswaarts keren. Na de geslaagde oversteek op de bananenboten, werd een deel van de groep geconfronteerd met een ware lijdensweg tijdens een fietstocht aan de poort van de Andes, terwijl de anderen zich in een stadion even Argentijnse voetbalhelden mochten wanen. Onze De Mol-watcher Renzo Verdonckt geeft opnieuw zijn kijk op de beste reality thriller van Vlaanderen.

Met Pek en Veren Aflevering-2-_25_

De vorige aflevering eindigde met een cliffhanger: Ruth kreeg als eerste kandidaat een rood scherm te zien en stapte in een taxi die haar naar de luchthaven zou brengen. Het pakte net iets anders uit, toen presentator Gilles haar liet weten dat ze zich opnieuw het spel kon inwerken. Hiervoor moest Ruth via een walkietalkie contact leggen met de andere kandidaten om zo het kenteken van de taxi uit een reeks van tien te achterhalen en zichzelf te bevrijden. Maar was de groep wel bereid om haar te helpen? Het spel werd hard gespeeld, want Cathy, Thibaud, Marc, Manuella en Stijn weigerden resoluut om een concurrent terug te halen. Wist de Mol op die manier 5000 euro uit de pot te houden? Issabel en Gilles waren dan echter wel bereid om te helpen, maar gaven Ruth foutieve antwoorden door. En wat te maken van het feit dat er bij Bruno thuis een boekje over een mol op de schouw staat? Een zogenaamde red herring of toch een hint? Ruth waagde de gok om twee keer een kenteken in te geven, maar moest het bekopen met een rode verfbomexplosie. Dit was ongetwijfeld de vreselijkste manier om een spel te verlaten uit de hele televisiegeschiedenis.

 

De Topscoorder

Aflevering-2-_3_

De tweede opdracht was kort en succesvol: nabij La Isla de los Deseos moesten de kandidaten zich verdelen over twee bananenboten en tijdens het varen van vloot wisselen. Het leverde hen 4000 euro op. Veel meer informatie viel te halen uit het derde luik van de aflevering. Hierin profileerden Hanne, Issabel en Stijn zich als snuggere voetballers terwijl Bruno, Cathy, Gilles, Manuella en Marc sportieve bedevaarders werden. Na het oplossen van raadsels, wisten de voetballers zeven ballen te verzamelen waarmee drie keer gescoord moest worden. In tegenstelling tot de dames, blijkt Stijn een ware topschutter te zijn. Hij wist zelfs het te winnen bedrag te verdubbelen door tijdens een extra penalty de doelman een vierde keer te misleiden. De groepspot werd met maar liefst 6000 euro gespekt. Het enige wat mij opviel was dat Issabel een ander rugnummer (9) had dan de andere twee (10). De negende letter uit het alfabet is de ‘I’.

De Bedevaart

Aflevering-2-_2_

De overige kandidaten werden van een fiets voorzien en kregen een uur de tijd om bovenop een berg te rijden waar een priester hen in een kapelletje opwachtte. Onderweg kwamen ze niet alleen de namen van vorige pausen en ‘Het Laatste Avondmaal’ van DaVinci tegen, maar ook de tekst van ‘Ave Maria’ en de 14 afbeeldingen die de lijdensweg van Christus voorstelden. Voor Manuella – die door Marc werd aangemoedigd – bleek de weg naar de top eveneens een lijdensweg te zijn. Gilles profileerde zich als de kandidaat met het beste geheugen en was zo de enige die de proef kon laten slagen, maar wisselde in de kapel twee afbeeldingen van plaats. Cathy wou het Ave Maria in het Nederlands onthouden en maakte zich verdacht door na een terugrit te laat bij de kapel te arriveren. Ook Thibaud zorgde voor verwarring met de apostelen en had dan ook nog eens een lekke band, terwijl Bruno zich tijdens deze proef toch wel vrij afzijdig hield.

De Verdachtenlijst

Marc kreeg tijdens de tweede eliminatie een rood scherm te zijn en beëindigde daarmee zijn avontuur. Nu we Ruth en Marc definitief van ons lijstje kunnen schrappen, kijk ik eens even naar wie in de afgelopen afleveringen het meeste geld heeft opgebracht. Stijn schitterde niet alleen in de proef met de lama’s, maar verdubbelde met de extra penalty ook het te winnen bedrag in het voetbalstadion. Het lijkt me dus onwaarschijnlijk dat hij de Mol is.

Ik heb ook nog een opmerkelijke theorie, die op het forum van wieisdemol.be werd gesuggereerd door Jasper Verfaillie. Tijdens de test in aflevering 1 klopte de keuzemogelijkheid op de vraag ‘welke huisdieren heeft Bruno’ niet met wat er in diens profiel staat. In de laatste test klopte de kleur van helm die Manuella droeg tijdens het fietsen dan weer niet. Is dit een aanwijzing dat zij de Mol niet zijn, want de antwoorden die op de saboteur slaan moeten toch wel correct worden weergegeven in zo’n test?

Het oordeel na aflevering 2

Aflevering-2-_17_

Issabel en Cathy staan bovenaan mijn verdachtenlijst, maar ook Gilles stijgt in de ranking.

Zelf ook iets verdacht opgemerkt of vind je het leuk om mee te speuren naar de identiteit van ‘De Mol’, kijk dan zeker eens op wieisdemol.be.

Meer De Mol

Lees hier de review van aflevering 1.

Maak hier kennis met Renzo Verdonckt.