Het lijkt wel een typische vraag voor een nieuwsgierige kleuter. Maar wat als ze aan jou gesteld wordt? Weet jij het antwoord? Wij helpen je alvast een handje.

Eigenlijk zijn wetenschappers nog altijd op zoek naar een sluitend antwoord op deze vraag. Toch zijn er al enkele theorieën.

Verwarrend

De strepen van een zebra en zeker als ze in een grote kudde wegstuiven, zouden bijzonder verwarrend werken voor roofdieren zoals leeuwen. Die zien enkel nog een massa aan strepen voorbijschieten en vinden  (het zou een nieuw spreekwoord kunnen zijn) door de strepen de zebra niet meer. Zo hebben zebra’s meer kans om te overleven.
Daarnaast zouden de strepen ook camouflerend werken in de savanne met de vele hoge grassen waar de dieren grazen.

Verkoelend

Anderen zeggen dan weer dat de strepen verkoelend werken. De afwisseling van witte en zwarte strepen zou een kleine verkoelende luchtstroom over het lichaam doen stromen.

Tegen insecten

Blijkbaar vinden niet alleen roofdieren die strepen verwarrend, maar ook insecten. Het strepenpatroon zou insecten weghouden. Dit werd nog maar onlangs ontdekt. Zo werd na onderzoek vastgesteld dat in gebieden met meer insecten en parasieten, zebra’s meer strepen hadden.

Wit met zwart of zwart met wit ?

Tenslotte de hamvraag: Zijn zebra’s wit met zwarte strepen of zwart met witte strepen?
Het antwoord: zebra’s zijn zwart met witte strepen.