Dimitri: "Vroeger at ik soms tot 10 kilo per week."

Op zondag 5 februari vindt voor de tiende keer de ‘World Nutella Day’ plaats, een uitgevonden feestdag door een Amerikaanse blogster. Met vijf kilogram Nutella per week, mag elektricien Dimitri Veltens die feestdag gerust vieren.

“Persoonlijk vind ik niet dat ik verslaafd ben. Van de ene op de andere dag kan ik zeggen dat het genoeg is geweest. Ik kan gemakkelijk zonder”, wil Dimitri eerst kwijt. Hij eet zeven dagen op zeven Nutella. “’s Morgens, ’s middags én af en toe ook ’s avonds. Per week gaat er ongeveer vijf kilo Nutella door, een goeie zes à zeven potten van 750 gram. Mijn ergste periode was tien kilogram Nutella per week.”

Dimitri eet naar eigen zeggen Nutella met een boterham… en niet boterham met Nutella. “Ik neem een boterham, smeer er choco op én strooi er hagelslag over. Dan smeer ik een volgende boterham met choco, doe er ook hagelslag op en leg die op de andere boterham. Drie boterhammen op elkaar. Vervolgens neem ik een grote kom met melk, doe ik er een ei en vanillesuiker in en klop dat op. Daar sop ik mijn boterhammen in.”

Koken met Nutella

Maar het gaat nog veel verder. Dimitri kookt ook met Nutella. “Ik maak bijvoorbeeld spaghetti met choco”, zegt hij zonder verpinken. “Zonder tomatensaus, uiteraard. Ik maak een roomsaus die ik lichtjes laat indikken, waarna ik de Nutella eronder meng. Daarbij voeg ik een scheutje Ierse whisky. Verder eet ik ook kip met Nutellasaus en stukjes hazelnoot met nasi goreng. Dat komt van een Indonesisch gerecht waarbij ze pindasaus gebruiken.”

“Ik eet kip met Nutellasaus en stukjes hazelnoot met nasi goreng”

De meeste mensen gooien de chocopot in de vuilnisbak als ze met hun mes er niets meer uitkrijgen. Niet zo bij Dimitri. “Voor mij moet een pot Nutella ook echt leeg zijn. Dan gooi ik melk in de pot en zet die in de microgolf. Daar maak ik dan chocomelk van. Laatst heb ik nog een pot opengesneden. Alles moet eruit.”

Tien kilo dikker

Gezond kan het allemaal niet zijn. “Mijn moeder zegt altijd dat ik niets aan mijn lever ga krijgen van het drinken, maar wél van te veel choco te eten. Tja, je moet van iets sterven. Ik besef wel dat die overdaad ongezond is. Gelukkig heb ik een metabolisme dat dit toelaat. Door mijn werk verbrand ik ook 4.000 à 5.000 calorieën per dag. Ten opzichte van vroeger ben ik wel tien kilogram verdikt, maar toen was ik militair en sportte ik veel.” Zou Dimitri dan niet beter voor Nutella werken? “Ik denk niet dat de mensen gechoqueerd zouden zijn door mijn verhaal. En dan zou ik het ook effectief beu worden. Zo’n periode heb ik trouwens al gehad. Werken voor Nutella zou ik niet doen, maar ik heb er wel al over nagedacht om aandelen te kopen.”

 

(Michael Meers, verschenen in Deze Week van 1 februari)