De oppermachtige Adele, een zwangere Beyoncé, hilarische outfits en heel veel muziek. Afgelopen nacht vond de 59ste editie van de Grammy’s plaats. Er gebeurde ontzettend veel, maar deze 9 hoogtepunten vatten de avond helemaal samen.

1. Een iconische Carpool Karaoke

James Cordon, de presentator van The Late Late Show én de bezieler van Carpool Karaoke, mocht de presentatie van de Grammy’s op zich nemen. Hij bracht een opmerkelijke rap, maar het was vooral de Carpool Karaoke die velen zal bijblijven.

Jennifer Lopez, John Legend, Jason Derulo, Faith Hill, Tim McGraw, Neil Diamond en Ryan Tedder zongen samen ‘Sweet Caroline’ in de auto (lees: een katonnen bord in de vorm van een auto). Sowieso iconische televisie, maar het feit dat Blue Ivy (het dochtertje van Beyoncé en Jay Z) er plots bij kwam lopen, maakte het helemaal af.

 

2. De foute outfits

Elk jaar zijn er celebs die de bal compleet misslaan met hun outfits. De bedenklijke eer gaat dit jaar naar CeeLo Green. De zanger droeg een gouden pak, inclusief masker en was meteen een bron van inspiratie voor heel wat Twitteraars.

 

3. De microfoon van James Hetfield laat het afweten

Metallica en Lady Gaga: het is een ongewone combinatie. Zodanig ongewoon zelfs dat de apparatuur het even liet afweten. ‘Moth Into Flame’ begon niet met een valse noot, maar zonder noot. Gelukkig duurde de storing niet lang, waardoor het publiek een vurige show kreeg: Lady Gaga begon vol overgave te crowdsurfen en Lars Ulrich ging bijna in vlammen op.

 

4. Mannelijk functioneel naakt

Neen, geen naveldiepe decolletés, maar wel wat mannelijk naakt. En dat hebben we te danken aan Josh Dun en Tyler Joseph van Twenty One Pilots. Toen ze de prijs voor Best Group Performance in ontvangst namen, stonden de twee in hun onderbroek op het podium .

“Ooit keken we in ons ondergoed naar de Grammy’s. Toen maakten we een pact: als we ooit zouden winnen, zouden we “just like this” de award zouden komen oppikken. Dit bewijst alleen maar dat iedereen overal tot alles in staat kan zijn.” En zo geschiedde.

 

21

(foto: Reuters)

5. De wereld tegen Trump

De VS (en de rest van de wereld) hebben een paar turbulente weken achter de rug. En dat zal Donald Trump geweten hebben. Rapper Busta Rhymes verwees naar Trump als “President Agent Orange”, wat meteen de ‘mooiste’ belediging van de avond was.

“Ik wil president Agent Orange bedanken voor de mislukte poging om moslims tegen te houden”, zei hij, verwijzend naar de spray tan van de president en het gelijknamige gif. Daarna bracht hij ‘We the People’ van A Tribe Called Quest  en riep hij op tot verzet met de kreet: “Resist!”

 

Ook andere muzikanten lieten van zich horen. Katy Perry bracht haar nieuwe single ‘Chained to the Rhythm’ in een wit mantelpakje en een glitterarmband waarop “Persist” stond: een verwijzing naar senator Elizabeth Warren die vorige week monddood gemaakt werd. Ook Jennifer Lopez riep op om vooral niet toe te geven aan angst, zelfmedelijden en wanhoop.

 

6. Queen B ‘slays’

Beyoncé zette vorige week het internet op stelten met haar zwangerschap, en vannacht kreeg ze opnieuw heel wat aandacht. Queen B sleepte ‘maar’ 2 Grammy’s in de wacht, maar bracht toch een perfomance om u tegen te zetten.

 

In haar speech haalde ze onrechtstreeks uit naar de gebeurtenissen van de voorbije weken. Zo verklaarde ze dat ze “in een wereld wil leven waarin kinderen in de spiegel kijken en zichzelf kunnen voorstellen in het Witte Huis” Haar dochter Blue Ivy was alvast enthousiast.

7. Rihanna neemt haar voorzorgen

De Grammy’s mogen dan wel legendarisch zijn, de show duurt ontzettend lang. Rihanna nam haar voorzorgen en nam een flacon met heel wat glitters mee en nam er af en toe een serieuze slok van.

 

8. David Bowie wint postuum 5 Grammy’s

Misschien niet onverwacht, maar wel helemaal terecht: een jaar na zijn dood heeft Bowie alle Grammy’s gewonnen waarvoor hij was genomineerd: mooiste artwork, de beste geluidstechniek, beste alternatieve muziekalbum, beste rockperformance en beste rocksong.

Toen Bowie stierf, had hij slechts 2 Grammy’s op zijn naam staan. Een passender eerbetoon bestaat niet.

 

9. Adele domineert de avond

Deze editie van de Grammy’s gaat de geschiedenisboeken in als de avond van Adele. De Britse zangeres won 5 Grammy’s, maar daar ging ze zelf niet akkoord mee. Toen ze de award voor het beste album won, zei ze dat ze de Grammy niet kon aanvaarden.

“Beyoncé is mijn grootste voorbeeld. Haar album Lemonade is iconisch en denk denk niet dat ik deze award heb verdiend”. De ‘Hello’-zangeres brak daarop haar Grammy in twee en Beyoncé lipte een liefdesverklaring naar Adele.

Daarnaast bracht ze een tribute aan de overleden George Michael, maar door technische problemen klonk het optreden niet helemaal zuiver. Met wat scheldwoorden en ‘ik weet dat het live televisie is, maar kunnen we opnieuw beginnen?’ bewees Adele dat ze niet zomaar een popster is.

Haar performance was fantastisch en ze kreeg dan ook een staande ovatie, waardoor ze in tranen uitbarstte. Met andere woorden: it was a night to remember.