Dit zijn de 5 beste nummers van Dr Dre

442

2015 is het jaar van hiphop-grootheid Dr Dre. Na 16 jaar bracht hij met ‘Compton’ eindelijk een nieuw album uit, dat meteen ook zijn laatste is. Nadat hij onverwacht deze bom dropte, liet hij ook de biopic ‘Straight outta Compton’ op de wereld los, waarin we zien hoe hij samen met Ice Cube en Eazy-E hiphop voor altijd zou veranderen met zijn ‘N.W.A’ (Niggaz Wit Attitudes).

Hoog tijd dus om even door de rijke muzikale diary van Dre te bladeren, en zijn beste tracks te kiezen. Het was moeilijk, maar voor ons zijn er toch 5 geniale tracks die er bovenuit steken. Dus eh… roll a fat one, grab yo’ bitch en rep je naar die low rider: dit zijn dé essentiële Dre tracks.

5. Fuck tha Police. Als binnenkomer kan dit wel tellen: met deze controversiële protestsong verklaarde N.W.A in 1988 de oorlog aan de politie. Agressief, bijtend en nog altijd brandend actueel.

4. Guilty Conscience. Dr Dre hielp veel rappers aan een mooie carrière, maar zijn bekendste protegé is toch wel Eminem aka Slim Shady. In Guilty Conscience gaan Em en Dre een duel aan als duivel en engel van je geweten.

3. Forgot about D.R.E. We horen meer Eminem in deze muzikale middelvinger uit ‘2001’, waarin Dre de haters een kopje kleiner maakt en toont waar het op staat.

2. Still D.R.E. “Guess who’s back?” Na een stilte van zeven jaar maakte Dre in 1999 een ijzersterke comeback met ‘2001’, een album vol toppers die langs iedere draaitafel gepasseerd zijn. Beste voorbeeld? ‘Still D.R.E.’, met zijn opzwepende beat en legendarische clip vol low riders en big booty bitches. Wie kan stilzitten als je deze hoort?

 

1. Nuthin’ but a ‘G’ Thang. Oo-wee! Dit is ’em, de onbetwiste beste Dre-track. Deze song en het album ‘The Chronic’ bewezen niet alleen dat Dre er stond als solo-artiest na N.W.A, maar dat hij de lome en zwoele G-funk op die plaat wereldberoemd kon maken. Bovendien werd zijn sidekick Snoop Dogg een instant-wereldster na deze hit. Een onweerstaanbare en tijdloze classic waar we nooit genoeg van zullen krijgen. Hij staat hier al weer op repeat. Piepjonge Snoop in de clip.