Huidverzorgingsexpert Paula Begoun doorprikt beautymythes: “Je leeftijd is geen huidtype”

Ze is heerlijk eerlijk over huidverzorging en wil vrouwen zich goed in hun vel doen voelen. Wij spraken huidverzorgingsexpert Paula Begoun, die op haar (bijna) zeventigste nog steeds vol passie beautymythes ontkracht.

 

Paula Begoun is een fenomeen binnen de beautywereld. De Amerikaanse neemt geen blad voor de mond en doorprikt al sinds 1975 beautymythes op basis van wetenschappelijke studies. “In Korea ben ik Bruno Mars, echt waar.”

In haar jeugd en als twintiger had Begoun enorme last van eczeem en acne, maar geen enkel verzorgingsproduct hielp haar vooruit. Dat verklaart waarom ze aan de universiteit, waar ze neurologie en biologie studeerde, altijd met haar neus in naslagwerken dermatologie zat (waardoor ze haar diploma niet haalde) en haar kennis later in boeken als Don’t Go To The Cosmetics Counter Without Me (Ga niet naar de cosmetica-afdeling zonder mij) stopte.

“Ik wilde niet dat vrouwen hetzelfde moesten doorstaan als ik. Dat ze niet langer op zoek hoefden naar producten die hun huid geen pijn deden en zich niet langer elke dag shit voelden wanneer ze hun huid zagen. Mannen ook natuurlijk, ik ben woke, ook niet te woke want ik ben oud.”

Dus kwam er in 1995 bovenop haar boeken ook haar eigen skincaremerk, Paula’s Choice, gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. “Paula’s Choice springt niet op trends: mijn klanten zijn geen proefkonijnen.” Begoun stopt enkel bestanddelen in haar producten die écht wat voor de huid kunnen betekenen en die gebackt worden door jaren degelijk wetenschappelijk onderzoek.

(Haar) skincare moet de huid “beschermen tegen epigenetische schade die wordt veroorzaakt door externe factoren als de zon, harde scrubs, microneedling, heet water, vervuiling, irriterende cosmeticabestanddelen als essentiële oliën en parfum…” Om die tegen te gaan, hamert Begoun er ook op dat je élke dag zonnefilters smeert en een ontstekingsremmend dieet dat rijk is aan antioxidanten volgt. “Was een martini maar een health food, maar alcohol leidt tot ontstekingen en vrije radicalenschade en doodt hersencellen.”

Ze doorprikt ook graag beautymythes en dat blijft nodig. “Consumenten weten door sociale media niet méér, er is alleen nog meer crazy informatie dan vroeger. Je moet niet geloven wat ik over skincare vertel. Maar dat doe je dan op eigen risico.”

1. Je leeftijd bepaalt niet wat je smeert

“Artikels over welke huidverzorging je als twintiger, dertiger, veertiger… moet smeren zijn onzin. Je huid heeft op élke leeftijd dezelfde bestanddelen nodig om epigenetische schade te voorkomen: antioxidanten, huid aanvullende, slim hydraterende bestanddelen als glycerine, ceramiden en hyaluronzuur, herstellende bestanddelen als retinol, niacinamide en peptiden… Heb je specifieke huidproblemen als acne, rosacea of eczeem, dan voeg je nog specifieke producten toe die daarop inspelen. Gebruik skincare die bij je huidtype past. Je leeftijd is geen huidtype.”

2. Je kan dode huidcellen niet los schrobben

Begoun raadt (grove) scrubs ten zeerste af omdat ze meer kwaad dan goed doen. “Ze kunnen microscheurtjes in de huid veroorzaken die tot ontstekingen leiden. Bovendien werken ze enkel op het huidoppervlak, maar de opeenstapeling van dode huidcellen ligt daaronder.”

“Goed geformuleerde producten met AHA-zuren en BHA (salicylzuur) exfoliëren de huid zacht, dat proces verloopt moeizamer met het ouder worden. Na één nacht is je huid al gladder en zachter. Veertig jaar onderzoek naar peelende bestanddelen toont aan dat ze de hydratatie in de huid verhogen, haar oppervlak glad maken door dode huidcellen los te maken en haar barrière herstellen. Het ontstekingsremmende BHA, en in mindere mate sommige AHA-zuren, vermindert ook acne en ontstopt poriën.”

3. Je moet je huidverzorging niet aan het seizoen aanpassen

“Wanneer je je huid correct verzorgt, haar geeft wat ze nodig heeft en zonneschade vermijdt, heb je in de winter geen nood aan andere producten dan in de zomer. Alleen smeert niemand voldoende zonbescherming: daarin zou je neurotisch moeten zijn. Voldoende waterresistente SPF50 – die blijft beter zitten wanneer je zweet – is de eerste bescherming tegen een beschadigde huidbarrière. Ik breng daarover nog een laag foundation met minerale zonnefilters aan.”

“Een beschadigde barrière kan geen vocht vasthouden, waardoor de huid uitdroogt en geïrriteerd kan raken. Ook koud winterweer en centrale verwarming kunnen haar soms dehydrateren. Voeg dan simpelweg een niet-geparfumeerde plantaardige olie aan je avondroutine toe. Ga ook nooit naar bed zonder een goede lippenbalsem op je lippen.”

4. Natuurlijke bestanddelen zijn niet beter dan synthetische

“Elk bestanddeel is om te beginnen ‘chemisch’, water incluis. Er bestaan goede natuurlijke bestanddelen, net zoals er goede synthetisch samengestelde zijn. Het komt erop neer het beste van beide werelden te combineren.”

“Volledig natuurlijke producten kunnen bovendien niet optimaal voor je huid zorgen. Zo zijn retinol, ceramiden en peptiden synthetisch samengesteld in het lab, net als de meest stabiele en krachtige antioxidanten. Plantenextracten moeten trouwens ook in een lab worden bewerkt zodat ze stabiel zijn.”

5. Je hebt geen oogcrème nodig

“Een goed geformuleerde moisturizer kan je ook perfect op je oogcontour gebruiken.” Waarom Paula dan toch overstag ging en Paula’s Choice al een paar jaar oogcrèmes heeft? “In een enquête onder onze klanten vroegen we welk product ze bij andere merken kochten. 90% van de deelnemers antwoordde: oogcrème. Mensen willen een product voor hun ogen waarop specifiek oog-crème staat. Net zoals ze een body-lotion voor hun lichaam willen, hoewel een product dat goed is voor je gezicht dat ook is voor de huid op de rest van je lichaam.”

6. Een sheetmasker doet skincare niet beter inwerken

“Sheetmaskers zijn tijdverlies en bevatten niets wat beter is dan goede skincareproducten. Vaak bevatten ze ook haarsprayachtige bestanddelen die het masker op zijn plek moeten houden, maar niet zo goed voor je huid zijn.”

Microneedling, een sheetmasker of je product aanbrengen op een vochtige huid helpt de huid niet om bestanddelen beter te absorberen. Hun moleculaire grootte en het bezorgingssysteem van de formule helpen bestanddelen in de huid dringen.”

“Bovendien hoeft niet élk bestanddeel op dezelfde manier te worden geabsorbeerd. Zo wil je dat AHA- en BHA-zuren en zonnefilters meer op het huidoppervlak blijven liggen omdat ze daar hun job moeten doen. Antioxidanten moeten wat dieper in de huid raken om vrije radicalenschade te onderbreken. Retinol, niacinamide, vitamine C, peptiden en hyaluronzuur wil je nog wat dieper, meer in de levende huidcellagen. Een goed verzorgingsproduct is zo geformuleerd dat elk bestanddeel terecht komt waar het hoort.”

7. Massage is niet goed voor de huid

Begoun boekt nooit een (gezichts)massage en ontwikkelde een speciale heen- en weertechniek om oogmake-up te verwijderen. De reden: huidverslapping voorkomen.

“Zie je je huid bewegen, dan rek je haar elastine uit, of dat nu is door gezichtsyoga, een gua sha-massage, of door je gezicht simpelweg aan te raken. Elastinevezels zijn als elastiekjes: worden ze uitgerokken, springen ze mooi terug in hun oorspronkelijke vorm, tot ze dat op een bepaald punt niet meer doen en knappen. En nieuwe elastine in de huid opbouwen is haast onmogelijk. Trouwens, mocht je huid omhoog masseren ook maar iets uithalen om haar te liften, zouden mijn borsten in mijn hals zitten door al dat masseren.”

Tekst: Franciska Bosmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier