Plan je een kaas- en wijnavond en wil je er nog die extra touch aan toevoegen? Of staat er een bbq op de planning en zoek je nog een aantal trendy side dishes om mee uit te pakken?  Met deze drie kaasrecepten scoor je zeker een ‘waauw’ bij je gasten. Nu nog een fijne wijn vinden die erbij past en je avond kan niet meer stuk!

Broodjes met kruiden van de vallei en zanddeegkoekjes met gruyère, gedroogde bergbloemen en smoky mix

Dit heb je nodig voor 6 broodjes en 20 koekjes:

Broodjes met kruiden van de vallei

  • 5 gram verse gist
  • 5 cl lauwe melk
  • 1 tl suiker
  • 250 gram volkoren meel
  • 1 el bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 handje kruiden van de vallei, versnipperd
  • 3 el olijfolie
  • 12 cl yoghurt
  • 100 gram gruyèrekaas, geraspt

Zanddeegkoekjes met gruyère, gedroogde bergbloemen en smoky mix

  • 180 gram bloem
  • 1/4 tl pili-pili in vlokken
  • 1/2 tl Smoky mix
  • 150 gram gruyèrekaas, geraspt
  • 120 gram boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, licht geklopt
  • 1 el gedroogde bergbloemen
  • Zout, peper

Zo maak je het:

Broodjes met kruiden van de vallei

  1. Meng de verse gist met de lauwe melk en suiker. Zet 10 minuten apart. Meng bloem, bakpoeder en zout in een kom. Voeg er de kruiden, olijfolie en yoghurt aan toe en meng tot een glad en elastisch deeg. Doe er ten slotte de geraspte gruyère bij.
  2. Bewaar het deeg 2 uur bij kamertemperatuur. Verdeel het deeg in 6 tot 8 balletjes.
  3. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Bak de broodjes 10 minuten. Verlaag de temperatuur tot 180 °C en laat verder garen gedurende 5 minuten. Laat afkoelen op een bakrooster. Serveer warm of koud.

Zanddeegkoekjes met gruyère, gedroogde bergbloemen en smoky mix

  1. Meng de droge ingrediënten in een kom: bloem, zout, peper, pili-pili in vlokken, gerookte kruidenmix en de gruyère. Voeg de boter, het ei en de gedroogde bloemen toe. Meng de ingrediënten goed tot een stevig deeg. Zet koel gedurende 30 minuten in een met folie afgedekte kom.
  2. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een plak van 5 millimeter. Steek er met een uitsteekvorm cirkels uit van ongeveer 3 tot 4 centimeter.
  3. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 15 minuten in het midden van de oven.

Risotto met spelt uit de alpen en koekjes van gruyère, gedroogde alpenbloemen en pepper and spices mix

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • 250 gram spelt
  • 0,5 dl kalfsfond
  • 2 dl groentebouillon
  • 1 el champignonpoeder
  • 2 el olijfolie
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 1 el tijm
  • 1 dl droge witte wijn
  • 100 gram gruyèrekaas, geraspt
  • 1 dl dubbele room of dikke room
  • 1 bosje groene asperges
  • 1 handvol doperwten, bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Versgemalen peper

Afwerking

1 handje mengeling van bloemen en kruiden van montane almen

Koekjes van gruyère, gedroogde alpenbloemen en peppers and spices mix

  • 40 gram gruyèrekaas, geraspt
  • 1 tl gedroogde alpenbloemen
  • 1/2 tl mengeling van peper en specerijen

Salsa van weegbree en berglavas

  • 5 cl olijfolie
  • 1 handje jonge weegbree, versnipperd
  • 1 handje lavas, versnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • Zout, peper

Zo maak je het:

  1. Week de spelt in koud water gedurende 1 nacht. Verwarm de kalfsfond en de groentebouillon. Voeg het champignonpoeder toe. Houd de bouillon warm.
  2. Verhit 1 el olijfolie op middelhoog vuur en fruit de sjalotjes met tijm totdat ze glazig zijn. Voeg de spelt toe en meng deze goed met de sjalotjes. Blus af met de witte wijn. Meng goed. Laat inkoken en giet de bouillon er daarna lepel voor lepel bij. Wacht steeds tot al het vocht is opgenomen voordat je weer een nieuwe lepel bouillon bijvoegt. Dit proces duurt tussen de 40 en 50 minuten. De spelt is gaar wanneer de korrels goed ingedikt maar nog wel beetgaar zijn.
  3. Fruit de asperges snel in de resterende olijfolie. Zet apart. Voeg de gruyère toe en daarna de room. Peper de risotto royaal. Laat de risotto onder voortdurend roeren nog 1 minuut opwarmen. Voeg de asperges en erwten aan de risotto toe. Werk af met een handje bergkruiden en een koekje van gruyère.

Koekjes van gruyère , gedroogde alpenbloemen en peppers and spices mix

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bedek de ovenplaat met bakpapier.
  2. Meng de gruyère met de mengeling van alpenbloemen en specerijen. Vorm ronde koekjes door gruyère spaarzaam te strooien en 6 stapeltjes te vormen.
  3. Plaats de ovenplaat in de oven gedurende 4 minuten tot de kaas gesmolten is. Haal de plaat uit de oven. Laat helemaal afkoelen. Maak de koekjes los met een spatel. Leg ze op keukenpapier.

Salsa van weegbree en berglavas

Meng in een kom de olijfolie met de weegbree, lavas, knoflook, geraspte schil van de citroen, zout en peper.

Cake met gruyère fleurs et plantes aromatique des pâturages de la vallée

Dit heb je nodig voor een tiental cakejes:

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 2 el suiker
  • 1 snufje zout
  • 125 gram boter + een beetje boter voor de vorm
  • 2 eieren
  • 25 cl warme melk
  • 25 cl olijfolie
  • 1 handvol bergkruiden van montane almen
  • 150 gram gruyère geraspt
  • 1 snufje pili-pili in vlokken

Zo maak je het:

  1. Meng de droge ingrediënten: zelfrijzende bloem, suiker en zout. Zet apart. Meng de vloeibare ingrediënten: boter, eieren, melk en olijfolie. Voeg deze vervolgens toe aan de droge ingrediënten. Meng alles goed tot een glad, homogeen beslag.
  2. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Beboter muffinvormpjes. Vul ze voor 3/4.
  3. Bak ze 10 tot 12 minuten. Controleer de gaarheid door met de punt van een mes in de cakejes te prikken. Ze zijn gaar als het mes er droog uitkomt.

Smakelijk!