Het beste van twee werelden, dat is de Wine Pairing Collection van Neuhaus. De uitvinder van de Belgische praline creëerde samen met gevierd wijnsommelier Sepideh Sedaghatnia zes pralines die perfect samengaan met een glaasje witte of rode wijn. “Apart zijn ze lekker, gecombineerd een ware streling voor de tong.”

Sepideh Sedaghatnia (in 2014 door Gault&Millau verkozen tot sommelier van het Jaar, zaakvoerster van wijn- en gastrobar Divin by Sepi in Antwerpen én wijn-auteur) heeft samen met de Maîtres Chocolatiers van Neuhaus een reeks verrassende pralines ontworpen die perfect harmoniëren met witte en rode wijn. “Een zeer uitdagende opdracht, maar het resultaat is fantastisch”, zegt Sepideh.

Sepideh, gaan chocolade en wijn eigenlijk wel goed samen?

Als je chocolade zegt, denk je meteen aan een zoete dessertwijn, maar niet iedereen houdt daarvan. Daarom hebben wij pralines ontwikkeld die samengaan met verschillende rode en witte wijnen. Dat was zeker niet vanzelfsprekend. De juiste combinatie brengt verborgen aroma’s naar boven met een smaakexplosie tot gevolg, maar het kan ook snel de foute kant op gaan. Het was een intens proces van analyseren, proeven en opnieuw beginnen. We hebben er anderhalf jaar aan gewerkt. Bij sommige pralines zijn we wel tien keer herbegonnen vooraleer het écht goed zat.

Voor wie is de box bedoeld?

Voor iedereen, want je kan de pralines proeven op drie ‘niveaus’. Ze combineren alle zes met een ‘algemene’ witte of rode wijn. Als je een fles wijn in huis hebt, kan je dus al meteen beginnen te pairen. Voor wie meer interesse heeft in wijn, wordt er in het bijbehorende boekje een wijnland en -druif voorgesteld. En voor wie er absoluut niet genoeg van kan krijgen, is er de perfecte match van specifiek geselecteerde wijnen met zelfs de jaargangen erbij.

Help, ik drink geen wijn! Kan ik de pralines nog proeven?

Je kan ze solo degusteren, maar met een wijntje erbij zullen de smaken elkaar versterken. Hier geldt echt wel het motto ‘1+1 = 3’.

Heb je een gouden tip om een goede wijn te selecteren voor de feestdagen?

Tast iets dieper in je geldbeugel. Een paar euro’s kan een wereld van verschil maken op het vlak van kwaliteit en smaak. En dat betekent niet dat je peperdure flessen in huis moet halen. Er bestaat al heel lekkere wijn van 10 euro, maar voor 5 of 6 euro ben je er echt wel aan voor de moeite. Je betaalt de fles, de productie, het transport en dan blijft er niets meer over voor het belangrijkste: hetgeen in de fles zit. Een andere tip: durf eens vreemd te gaan en iets anders uit te proberen. In het bijbehorende boekje staan naast de klassiekers ook onbekendere wijnen, zelfs uit landen waarvan je het niet verwacht zoals Libanon en Syrië.

Hoe breng je straks de feestdagen door?

Vroeger werkten we altijd. Sinds we startten met Divin proberen we de kerk in het midden te houden en onze mensen van de feesten te laten genieten met hun familie of vrienden. De laatste jaren vieren we bij mijn ouders. We nodigen vrienden uit en houden een winterbarbecue. Samen rond het vuur met lekker eten en een drankje. Zalig!

Het perfecte proefritueel:

Chocolade en wijnen pairen, het is een heerlijke smaakervaring. Maar hoe laat je de verschillende smaken perfect samen komen? Met de tips van Sepideh kan het niet verkeerd gaan:

1. Ruik aan de wijn en laat hem even walsen in het glas om de aroma’s beter vrij te laten komen.

2. Neem een slokje van je glas wijn en laat zachtjes door je mond heen en weer gaan. Zuig een beetje lucht naar binnen om de smaken van de wijn te versterken.

3. Laat de chocolade langzaam smelten tussen tong en gehemelte.

4. Eindig met een slokje wijn zodat de smaken van de praline en wijn zich mooi samen in je mond verweven.

De Wine Pairing Collection geschenkdoos (28 euro) is verkrijgbaar in de Neuhaus-boetieks, in Divin by Sepi en op neuhauschocolates.com.

(Door Nikita Vindevogel)