Balletjes met tomatensaus? De klassieker kreeg door njam- chef Stefanie Bex een update en niet alleen supermakkelijk om zelf te maken maar zo lekker dat je kinderen (en jij zelf ook) hier duimen en vingers bij aflikken. 

Ingrediënten

4 personen

Voor de kalfsgehaktballetjes:

  • 500 gr kalfsgehakt
  • 75 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 75 gr broodkruim
  • 2 eieren
  • 2 teentjes look, geperst
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 75 ml melk

Voor de tomatensaus:

  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 200 ml melk
  • 400 ml tomatenpassata
  • 1 tl gedroogde oregano
  • peper – zout

Voor de aardappelpuree:

  • 4 grote aardappelen
  • 1 klontje boter
  • 1 scheutje melk
  • peper – zout – nootmuskaat

Bereiden

Doe het kalfsgehakt, de Parmezaanse kaas en het broodkruim in een kom. Voeg er nog de eieren, de look, de peterselie en de melk aan toe. Meng alles goed onder mekaar tot een homogene massa. Rol balletjes van het gehaktmengsel en bak ze goudbruin in de pan in een klontje boter.

Maak nu de tomatensaus. Smelt de boter in een steelpannetje op het vuur en voeg er de bloem aan toe. Laat een minuutje bakken en bevochtig vervolgens met de melk en daarna de tomatenpassata. Breng de saus op maak met gedroogde oregano, peper en zout.

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn tot puree samen met een klontje boter en een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Voeg de kalfsballetjes bij de saus en laat nog enkele minuten doorwarmen.

Serveer de kalfsballetjes met de tomatensaus en een flinke lepel aardappelpuree.