Buiten smaakt alles beter, gevoed door de sfeer van ongedwongen en gezellig koken op een houtvuur of kolen. Het avontuur van kamperen zit in meer dan barbecueën en salades maken. Eenpansgerechten, verse vis, zoete lekkernijen. We gidsen je graag door de lekkerste outdoor recepten.

Gegrilde snapper met zoetzure mayonaise

(Voor)bereiding 50 minuten

Voor 2 personen

Ingrediënten:

400 g aardappels, ongeschild

6 teentjes knoflook, ongepeld

2 el extra vierge olijfolie

2 kleine snappers (600 g), schoongemaakt

2 citroenen (280 g), in dunne schijfjes

8 g takjes verse dille

75 g mayonaise

1-2 zoetzure augurken, uitgelekt en heel fijn gehakt

Zo maak je het:

1 Was de aardappels, dep ze droog en snijd ze in parten. Leg ze samen met de knoflookteentjes op een groot vel aluminiumfolie, besprenkel met 1 el van de olie en schep alles om. Vouw het foliepakket dicht en leg het op gloeiende kolen. Laat de aardappels in ongeveer 45 minuten gaar worden.

2 Kerf de huid van de snappers om de 2 cm diagonaal in (aan beide kanten). Vul de holten van de vis met de helft van de citroen en de helft van de dille. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verhit de rest van de olie in een koekenpan met dikke bodem of op een barbecueplaat (plancha). Bak de snappers 5 minuten aan beide kanten, of tot ze gaar zijn. Bak de rest van de schijfjes citroen 1 minuut aan beide kanten, of tot ze lichtbruin zijn.

3 Roer de mayonaise en stukjes augurk in een kleine kom door elkaar.

4 Verdeel voor het serveren de gebakken schijfjes citroen en de rest van de dille over de snappers. Serveer met de aardappelpartjes, knoflookteentjes en mayonaise.

Tips

Smullen van de verse vangst van de dag, heel eenvoudig met alleen een mayonaisesaus. Voor vier personen verdubbel je gewoon de hoeveelheden.

Serveer er een groene salade bij.

Beignets van courgette, wortel en maïs

(Voor)bereiding 40 minuten

(+ rusten)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

2 maïskolven (800 g) of 400 g maïskorrels uit blik (uitgelekt)

2 kleine courgettes (180 g)

1 wortel (120 g), grof geraspt

3 eieren, losgeklopt

110 g bloem

2 el water

2 el olijfolie

Avocado-koriandersalade:

1grote avocado (320 g), in schijfjes

250 g trostomaten, gehalveerd

2 el limoen- of citroensap

paar takjes verse koriander, gehakt

Zo maak je het:

1 Verwijder het blad en de draden van de maïskolven. Snijd met een scherp mesje de maïskorrels van de kolven. Doe de korrels in een hittebestendige kom en schenk er kokend water over. Laat ze 2 minuten staan en dan uitlekken.

2 Rasp de courgettes grof en knijp het overtollige vocht eruit. Meng in een kom de courgette, maïs, wortel, het geklopte ei, de bloem en het water. Breng op smaak met zout en peper.

3 Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag of op een barbecueplaat (plancha) op middelhoog vuur. Werk in porties: schep volle eetlepels van het groentemengsel in de pan en zorg voor voldoende tussenruimte. Strijk de hoopjes een beetje plat met de bolle kant van de lepel. Bak de beignets 2 minuten aan beide kanten, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Leg ze op een groot bord en houd ze warm. Maak zo ook de rest van de beignets.

4 Maak de avocado-koriandersalade.

5 Serveer de beignets met de salade.

Tips

Deze groentebeignets kun je eigenlijk de hele dag door als lekkere snack eten. Voor een vegetarisch hoofdgerecht serveer je ze met gegrilde halloumi.

Zonder koelkast? Laat de koriander weg en gebruik maïs uit blik. Courgette en wortel zijn buiten de koelkast een paar dagen houdbaar in een koel klimaat. Je kunt ook geraspte zoete aardappel gebruiken.

Serveer er een schaaltje Griekse yoghurt bij en sprenkel daar wat extra vierge olijfolie over.

 

 

Het ultieme camping kookboek

€ 16,99 Lantaarn Publishers ISBN: 9789463547024

 

 

 

 

 

tekst Goedele Verrecas| beeld Luisa Brimble