De modeweek van Lut: over reststoffen en stippen

In de modewereld gaat het soms snel en dus rekenen wij op onze moderedactrice Lut Clincke om ons van de meest interessante modenieuwtjes op de hoogte te houden.

Creatief met reststoffen

Wat doet een fabrikant als hij stoffen over heeft van vorig seizoen? Hij kan ze dumpen, hij kan ze in het magazijn stof laten vergaren of hij kan er iets moois en exclusiefs mee maken. Die derde optie wordt steeds vaker genomen in deze milieubewuste tijden. Helemaal in lijn met zijn low-waste filosofie heeft Xandres in zijn Belgisch atelier 110 upcycled kaftans gemaakt, 55 in brons, 55 in muntgroen, telkens genummerd. Het getal is niet toevallig gekozen: dit jaar bestaat Xandres 55 jaar. Een leuk collector’s item dat net op tijd komt voor Valentijn.

www.xandres.com

Hermès wint proces in zaak MetaBirkins

Aan een icoon zoals de Birkin-tas van Hermès – genoemd naar Jane Birkin – raak je niet. Mason Rothschild, de Amerikaanse kunstenaar die virtuele Hermès-tassen verkocht als MetaBirkins en ze vorig jaar voorstelde op de Miami Art Basel kunstbeurs, werd dan ook prompt door Hermès voor de rechter gesleept. Na een juridische strijd van een jaar won Hermès het proces in New York. Volgens de rechter maakte Rothschild inbreuk op de merkrechten van Hermès en waren zijn MetaBirkins verwarrend voor de Hermès-klanten. De MetaBirkins werden vorig jaar uitgebracht in honderd verschillende virtuele handtassen in felgekleurd bont, gebaseerd op de iconische Birkin-tas van Hermès. De kopers kregen dus geen fysieke handtas, maar wel een echtheidscertificaat van de kunstenaar. In één maand tijd verkocht Rothschild voor meer dan 1 miljoen dollar aan NFT MetaBirkins. De rechtszaak werd wereldwijd nauwlettend gevolgd om te kijken hoe de rechter met intellectueel eigendom en NFT’s zou omgaan. Die ‘virtuele bezittingen’ zijn de afgelopen jaren populair en zijn een lucratieve business geworden.

www.www.hermes.com

Kunstig met stip

Louis Vuitton ging dit seizoen een samenwerking aan met de Japanse avant-garde kunstenares Yayoi Kusama. Tassen, schoenen, zonnebrillen, parfumflesjes en kledij uit de lentecollectie van Louis Vuitton werden versierd met de kleurige stippen van de hand van Kusama. Louis Vuitton werkte in 2012 al samen met de Japanse kunstenares. Het Huis heeft een lange traditie van samenwerkingen met kunstenaars, die bijna een eeuw teruggaat, toen de kleinzoon van de gelijknamige oprichter en estheet van de familie, Gaston-Louis Vuitton, kunstenaars de opdracht gaf etalages en kunstwerken voor de winkels te ontwerpen. Sinds 1988 heeft het Huis enkele van de grootste namen uit de kunst- en designwereld uitgenodigd om samen mee te werken, waaronder Sol LeWitt, Richard Prince, Takashi Murakami en Jeff Koons.

www.louisvuitton.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier