Keizerin Sissi wist het al: om helemaal te ontspannen en tot rust te komen, moet je in Zuid-Tirol zijn. Immers, de meest noordelijke regio van Italië kan uitpakken met een indrukwekkend berglandschap, diepblauwe gletsjermeren, schilderachtige wandelpaden en state-of-the-art kuuroorden waar je kundig in de watten gelegd wordt. Relaxen en genieten is hier een eeuwenoude traditie.

Waar begin je als je net als keizerin Sissi wil proeven van de meest uitgebreide wellnessbehandelingen te midden van een spectaculaire natuurpracht? Mijn keuze is snel gemaakt: het charmante Merano (ook wel Meran genoemd) trekt aan door een mix van alpine en mediterrane flair, levendige parken en groene promenades én prachtige gebouwen uit de belle époque. Het stadje wordt omkaderd door met sneeuw bedekte toppen van de gletsjers die boven de horizon uitsteken, terwijl er in het stadscentrum palmen groeien langs de restaurantjes en boetieks.

Geen wonder dat keizerin Sissi hier graag op adem kwam. Ze genoot er vaak en veelvuldig van de toen al uitstekende wellnessfaciliteiten en het helende effect van de natuur. Als influencer avant la lettre zette ze hiermee Meran extra in de belangstelling, waardoor het stadje in de 19de eeuw meer dan ooit de hotspot voor adellijke en koninklijke gasten werd.

Ook vandaag is haar invloed nog voelbaar. Vanaf het kasteel Trauttmansdorff, waar de keizerin maandenlang verbleef, volgen we de bijzondere Sissi-route naar Meran. De route leidt ons in elf etappes langs de schitterende tuinen van kasteel Trauttmansdorff naar het park gewijd aan koningin Elisabeth, en eindigt ten slotte langs de Kurpromenade waar het prachtige Therme Meran wacht om ontdekt te worden.

Het gebouw is een indrukwekkende kubus van staal en glas en de architectuur is beslist uniek, maar het is vooral het wellness-aanbod dat tot de verbeelding spreekt. Therme Meran bestaat uit tientallen overdekte en openluchtbaden met geneeskrachtig water, sauna’s, stoombaden en zonneterrassen. Wil je een bijzondere massage of spa-behandeling, dan is kiezen moeilijk. Op het programma staan onder andere peelings met appelzeepschuim, massages met Zuid-Tiroler alpenhoning, een schapenwolbehandeling en vooral: het melkweibad, naar verluidt het schoonheidsgeheim waar keizerin Sissi haar zijdezachte huid aan te danken had.

Onsen pool

Hoe charmant Meran ook is, onze volgende etappe bevindt zich enige kilometers verder, in Hafling. Daar ligt het boetiekhotel Miramonti. Hier verblijven is een belevenis op zich. Miramonte werd tegen een bergwand gebouwd en torent als een arendsnest uit over de omgeving. Het hotel telt vijf sterren en daar horen designkamers met een hoge wauwfactor bij. Maar naar Miramonte kom je niet alleen voor de knusse kamers: hier is het de bedoeling dat je volledig tot rust komt en geniet van de meest bijzondere wellness- en spafaciliteiten. Het is vooral de infinity-pool die mij de adem beneemt: wanneer ik mij in het warme water laat glijden, vergaap ik mij aan het weergaloze panorama, alsof ik hoog boven het dal in een warm bad zweef.

Verrassend en goed om intens te genieten is de Onsen pool die te midden van het woud verscholen ligt. Het zwembad werd gebouwd volgens de Japanse filosofie waarbij rust, kabbelend water, natuur en relaxen centraal staan. Het is al avond wanneer ik de Onsen pool ontdek en het is zachtjes beginnen te regenen, maar het warme water en de unieke omgeving maken alles goed. Ik geniet ten volle, dit is zonder twijfel de ultieme plek om jezelf helemaal zen te voelen.

Frisse berglucht

De volgende dag trek ik richting Dolomieten, naar het rustige dorpje Tires/Tiers. Een wandeling met zicht op de Rosengarten (of Catinaccio in het Italiaans), is mijn doel. Dit massief staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en dankt zijn naam aan een saga over de dwergenkoning Laurin, die hoog op de berg een rozentuin had. Wanneer ’s avonds de laatste zonnestralen de bergtoppen bereikten, zorgde de rozentuin voor een rode gloed. Een prachtig schouwspel dat ik zelf mag bewonderen: zodra de avond valt, kleurt het massief dankzij de zonsondergang intens goud en rood, een sprookjesachtig geschenk van de natuur.

Overnachten doe ik in Cyprianerhof en ook hier staat wellness centraal. De filosofie van het vijfsterrenhotel omvat het halen van energie uit de natuur, en dat mag je letterlijk nemen.

De Argilla-sauna bijvoorbeeld is een 100% ecologische cocon opgetrokken uit klei, met in het midden een ronde kachel. Dankzij een bijzondere constructie geniet je bij deze kleisauna van een intense, natuurlijke infraroodstraling bij een temperatuur van circa 95 °C. De binnen- en buitenzwembaden zijn gevuld met kristalhelder bergwater uit de Dolomieten en terwijl je in het outdoorbubbelbad relaxt, heb je frontaal zicht op de pieken van de Rosengarten. Voorwaar een plek waar ik zonder moeite spontaan met een glimlach op de lippen rondloop.

Praktisch: slapen en baden

Boetiekhotel Miramonti in Hafling: luxueus en modern hotel met spectaculaire wellnessmogelijkheden en een uitstekende keuken. hotel-miramonti.com

San Luis in Hafling: luxe alpine-villa’s gelegen rond een meer. Heel erg high end én privé, een geliefd schuiloord voor beroemdheden en royalty. sanluis-hotel.com

Gloriette Guesthouse in Renon: sympathiek familiehotel met een architecturaal zwembad op het dak. gloriette-guesthouse.com

Cyprianen Hof in Tiers am Rosengarten: prachtig resort in de Dolomieten, met uitstekende wellnessfaciliteiten en heel veel wandel- en fietsmogelijkheden. cyprianerhof.com

Alle info over Zuid-Tirol: suedtirol.info/nl

(foto boven: ThermeMeran/LucaMeneghel)