Een prachtige natuur, mooie wandelroutes, leuke plaatsen om te ravotten, boeiende bezienswaardigheden, een heerlijk streekgebak en natuurlijk toffe winkels om heerlijk te shoppen … Putte biedt veel moois! Deze parel ligt op de overgang van de Mechelse Groentestreek naar de Zuiderkempen. Enkele must do’s en sees.

Shoppen: lokaal moois en lekkers

Zin om je kleerkast klaar te maken voor de lente en de zomer? Dan zit je goed bij de Putse handelaars. Maar ook voor geschenkjes en zelfs een heerlijk streekgebak kun je terecht bij de lokale handelaars. Elke eerste zondag van de maand is er trouwens koopzondag. Zin om iemand te verrassen? Koop dan  de Putse cadeaubon.

Enkele tips? Cynthia Reekmans bezocht enkele mustvisit handelszaken:

Ontdek Putte ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Een prachtige natuur, mooie wandelroutes, leuke plaatsen om te ravotten, boeiende bezienswaardigheden, een heerlijk streekgebak en natuurlijk toffe winkels om heerlijk te shoppen … Putte biedt veel moois! Deze parel ligt op de overgang van de Mechelse Groentestreek naar de Zuiderkempen. Enkele must do’s en sees..

In samenwerking met: Vixx – Viktor , Hoog Beerzel, Veralu en Mape Kitchen and Interior

Disclaimer: bij het opnemen van deze video werd rekening gehouden met de verplichte coronamaatregelen zoals voldoende afstand houden, verplichte mondmaskers voor de crew en dubbele micro’s.

Geplaatst door Steps Magazine op Vrijdag 19 maart 2021

Ben je een zoetebek? Dan is de Putse Ridder iets voor jou. Het ronde koekje met een lekkere vulling wordt afgedekt met een laag chocolade waarin je een verwijzing naar de Ridders van Pitsemburg en drie molenijzers ziet.

Agenda: Ga op boekenjacht

In maart zie je heel wat boeken achter de vensters van de Putse huizen staan. De Putse bib lanceert namelijk een heuse boekenjacht. Het principe is zeer vergelijkbaar met de berenjacht die we allemaal wel kennen van tijdens de eerste lockdown. Deze maand zetten de Putse inwoners een leuk boek voor hun raam met daarbij een kort briefje met de melding waarom ze dit zo’n goed boeken vinden. Met deze boekenactie wil de bib het lezen promoten en krijgt het wandelen een extra dimensie.

Cultuur: Het oude gemeentehuis

Het oude gemeentehuis van Putte kent een zeer rijke geschiedenis. Het beschermd monument, opgetrokken in rococostijl, werd gebouwd in 1748 en oorspronkelijk als jachtslot gebruikt door de Ridders van Pitsemburg. Tijdens de Franse Revolutie werd het gebouw in beslag genomen en verkocht. Nadien is het lang in particulier bezit gebleven en heeft het onder andere verschillende keren gefungeerd als notariswoning. Later kwam het in het bezit van de gemeente en na de Tweede Wereldoorlog nam het gemeentebestuur er zijn intrek. Momenteel doet een deel van het oude gemeentehuis dienst als één van de locaties voor de buitenschoolse kinderopvang. Er worden boven in de raadzaal nog steeds huwelijksceremonies en recepties gehouden.

Natuur: Beerzelberg

Putte kent verschillende natuurgebieden. Het bekendste is ‘Beerzelberg’ wat met 51,60 meter het hoogste punt is van de provincie Antwerpen. Je kan het natuurgebied via verschillende invalswegen betreden. Op het hoogste punt zelf vind je een informatiebord met geologische informatie en info over de fauna en flora zoals bijvoorbeeld de hakhoutstoven, opvallende getuigen van historisch hakhoutbeheer. Sommige van die hakhoutstoven dateren uit de middeleeuwen en zijn van grote waarde voor het behoud van onze inheemse soorten.

Actief: Wandelgebied Pallieterland

Putte kun je ontdekken aan de hand van vijf bewegwijzerde themawandelingen. Het Apolloniapad voert je door het landelijke en groene Peulis. Het centrum van Putte verken je met het Alice Nahonpad. Via het Hoevepad passeer je enkele statige oude hoeves. Het Jan Gaspad neemt je mee naar het groene en rustige Grasheide. Via het Jozef Weynspad bereik je het hoogste punt van de provincie Antwerpen, op de Beerzelberg. Deze wandelingen behoren, samen met 24 wandelingen in de omliggende gemeentes, tot het wandelgebied Pallieterland.

Meer weten: www.putte.be. Goed om te weten: Putte is vlot bereikbaar met de wagen en er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

(Tekst: Mieke Vercruijsse / foto’s: gf/Christine Deceuster)