Ontdek Tongeren: onze zeven tips

80

In de eerste stad van het land gaan gastronomie, geschiedenis, cultuur en winkelen hand in hand. Onder het goedkeurende oog van Ambiorix vind je vlot de weg naar het Gallo-Romeins Museum of Teseum, de drie sterrenrestaurants, de vele winkeladresjes en de groene wandelwegen op Beukenberg of in De Kevie. Onze tips bij een bezoekje aan Tongeren.

1. Duik in het rijke verleden

Wie naar Tongeren komt, kan niet rond het Gallo-Romeins Museum én het Teseum. Het Gallo-Romeins Museum is al jaar en dag een vaste waarde binnen het Tongerse culturele erfgoed en staat op de internationale ladder hoog aangeschreven. Het kleinere broertje Teseum springt op diezelfde kar met hun roemrijke schatkamer. Aanraders!

2. Lenteshoppen

Op een zonnige zondag rustig door het stadscentrum struinen, in Tongeren kan het op zondag 8 april. De vierde koopzondag van het jaar vindt uitzonderlijk tijdens het tweede weekend van de maand plaats. Tijdens ‘Lenteshoppen’ is het centrum afgesloten voor alle verkeer.

Onze favoriete adresjes: Jeansstation (www.jeansstation.be), Daniëls Tailors (www.danielstailors.be), Schoenen Ann  (www.facebook.com: ‘schoenen ann tongeren’), Silhouette (www.silhouette-tongeren.be)

3. Culinaire hoogvliegers

Als enige stad in heel Limburg beschikt Tongeren over drie sterrenrestaurants. Naast de gevestigde waarden ‘Magis’ en ‘De Mijlpaal’ is daar met ‘Altermezzo’ sedert vijf maanden een extra sterrenzaak bijgekomen. De respectievelijke chef-koks Dimitri Lysens, Jan Menten en Jo Grootaers zijn drie culinaire hoogvliegers in de eerste stad van het land.

4. Cultuur: B-Classic

Vanaf de tweede helft van april start B-Classic, een bijzonder muziekfestival in Tongeren waarbij de muzikanten op ongewone plaatsen optreden en in ongewone omstandigheden. Zo vormt de Basiliek onder meer op vrijdagavond 27 april het decor voor een unieke vertoning van de bekende pianist Jef Neve.

5. Expo: Hoekstenen

Tongeren profileert zich als een holebi-en transgendervriendelijke stad. In dat kader opende op 6 april, op verzoek van de holebi- en transgendergroep OUDt, de expo ‘Hoekstenen’. De expositie komt n.a.v. 40 jaar çavaria en strijdt naar gelijke rechten voor iedereen.

6. Must do: city golf

Tongeren op een speelse manier ontdekken? Dat kan perfect met een ontspannend partijtje City Golf door de historische binnenstad. Een gepassioneerde begeleider die de stad door en door kent, begeleidt je doorheen het parcours en vertelt je tussendoor de leukste weetjes en verhalen over de stad en de bezienswaardigheden.

7. Het derde paradijs

Tongeren is heel wat bezienswaardigheden rijk, maar er is eentje die extra in het oog springt. In het Pliniuspark is er het kunstwerk ‘Het Derde Paradijs’ van de wereldvermaarde Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto. De installatie – die bestaat uit drie Romeinse grafheuvels – staat symbool voor de enig mogelijke toekomst van de mensheid.

(Tekst: Michael Meers – Foto’s: Gallo-Romeins Museum/MoMeNT/Teseum)