Wil je even dat buitenlandse vakantiegevoel zonder uren te moeten rijden? Dan is Noord-Frankrijk the place to be. Deze regio net over de grens heeft alles voor een geslaagde dichtbijtrip: bruisende badstadjes, ongerepte kusten, indrukwekkende duinen en uitgestrekte stranden. Ideaal voor een dagje weg, of voor een leuke roadtrip!

1. Eerste stop: Bray-Dunes

Hop, de auto in, en weg zijn we! Vanuit Brugge staan we een uurtje later al in het eerste badplaatsje in Frans-Vlaanderen, Bray-Dunes. De naam zegt het zelf: dit charmante dorpje is omringd door duinen. Aan de ene kant liggen de Dunes de Perroquet. Van hieruit wandel je tot aan de Panne. Tijdens onze roadtrip merken we dat de Tweede Wereldoorlog nooit veraf is. Ook hier, op het strand tussen De Panne en Bray-Dunes, zijn er heel wat bunkers uit die tijd te spotten. Wij gaan echter voor een wandeling in het beschermde natuurreservaat La Dune Marchand. Het is een prachtig plaatje. Maar liefst 400 soorten bloemen en planten kleuren het duinenlandschap terwijl de wind in onze haren speelt. Genieten!

2. Tweede stop: Malo-Les-Bains

Malo, la plus belle plage du Nord. Je zult het opschrift veel zien passeren wanneer je deze badplaats aandoet. Oordeel gerust zelf want dat je het stadje moet bezoeken, is een feit. Deze keer is het niet alleen de natuur die je van je sokken blaast, maar ook de prachtige kustvilla’s. Voor een wow-uitzicht moet je naar de Passerelle du Grand Large. Deze voetgangers- en fietsersbrug verbindt het FRAC-museum met het strand van Malo-les-Bains. Ze is bijna 300 meter lang, 5 meter breed en hangt 183 meter boven het water. De brug is een pareltje en het zicht is er adembenemend!

3. Derde stop: Duinkerke

Net naast Malo-les-Bains ligt de haven- en kunststad Duinkerke. Het is de film ‘Dunkirk’ die ons hier brengt. Overdonderd door de prachtige beelden en het verhaal van Opération Dynamo, mocht deze stad zeker niet op ons lijstje ontbreken. Als je meer achtergrond wil bij de film, bezoek dan het Musée Dunkerque 1940 Opération Dynamo. Duinkerke heeft naast heel wat belangrijke musea ook enkele interessante historische gebouwen die jouw aandacht zeker verdienen. Wist je dat Duinkerke bijvoorbeeld twee belforten heeft?

4. Laatste stop: Boulogne-Sur-Mer

Op onze weg houden we nog halt aan de indrukwekkende kliffen van Cap Blanc-Nez en Cap Griz-Nez. Ook de pittoreske dorpjes Wissant en Wimereux zijn het bezoeken meer dan waard. Uiteindelijk komen we aan in Boulogne-sur-Mer, onze eindbestemming. In de moderne benedenstad stappen we het alomgekende Nausicaá binnen, het nationale zeemuseum. Je wandelt er tussen duizenden soorten zeedieren en vissen. Dit gigantische aquarium is een voltreffer bij jong en oud. In de historische bovenstad bezoeken we de Notre-Dame basiliek en het kasteel van de stad. As afsluiter van deze geslaagde roadtrip maken we een mooie wandeling op de vestingen van het oude Boulogne-sur-Mer. Noord-Frankrijk, graag à la prochaine!

(Tekst: Lieselot Desloovere / beelden: Atout France)