Trouble in paradise? Boost je relatie met deze communicatietips

Let’s be real: niet elke relatie verloopt vlekkeloos. Hoewel je ervan overtuigd bent dat jij en je partner voor elkaar gemaakt zijn, kan slechte communicatie jullie relatie om zeep helpen. Heldere communicatie is een must om je relatie te laten slagen en om een break-up te vermijden. Maar klare taal blijkt moeilijker dan gedacht. Met deze communicatietips til je jouw relatie naar een hoger niveau.

Het merendeel van conflicten binnen een relatie ontstaat door slechte – zeg maar gerust verschrikkelijke – communicatie. Vooral het uiten van emotionele behoeften en grenzen blijkt een moeilijke kwestie voor velen te zijn. Zowel jij als je partner hebben waarschijnlijk op verschillende momenten in jullie relatie het gevoel gehad niet gehoord te worden, het gevoel dat de ander niet luisterde of wilde begrijpen wat jij te melden had. En daar loopt het fout, want communicatie werkt alleen als er geluisterd wordt. Belabberde communicatie leidt tot misverstanden, conflicten en zelfs tot gestrande relaties. Daarom is het essentieel om hier als koppel aan te werken.

4 gouden communicatietips voor koppels

Luister aandachtig

Spreekt voor zich zou je denken, maar niets is minder waar. Vaak horen we wel wat onze partner vertelt, maar luisteren we niet aandachtig naar het verhaal. Voor een sterke band met je partner zul je toch echt aandachtig moeten luisteren. Knik niet gedachteloos als je partner je iets vertelt, maar probeer echt te horen wat hij of zij je probeert duidelijk te maken. Zijn er problemen op zijn of haar werk? Maakt hij of zij zich ergens zorgen om? Alleen door te luisteren, kom je hierachter!

Maak je behoeften kenbaar

Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je partner jou en jouw behoeften haarfijn moet aanvoelen, is dat toch niet altijd het geval. En de schuld ligt vaak bij jezelf. Je mag niet altijd verwachten dat je partner perfect weet wat jij nodig hebt. Hij of zij kan geen gedachten lezen en heeft al helemaal geen glazen bol. Wees daarom luid en duidelijk over je eigen behoeften. Wat mis je in deze relatie? Waar heb jij behoefte aan? Je partner kan hierop alleen inspelen als hij of zij weet wat je mist. Door zelf je behoeftes kenbaar te maken, creëer je een safe space voor je partner om dat ook te doen.

Niet aanvallen, maar aanspreken

Als je het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt, is het gemakkelijk om je hierover op te winden met als gevolg dat je uithaalt naar je partner. Iedereen herkent zichzelf hierin, en iedereen weet dat dit niet the way to go is. Je partner aanvallen, bekritiseren of negeren heeft nog nooit iets opgelost, dus waarom zou je het zelfs nog proberen? Door op een kalme manier je vriend(in) aan te spreken als je ergens over inzit, bereik je veel meer.

Vragen, vragen en nog eens vragen

Stel vragen! Het is een kleine moeite en je geeft niet alleen je partner het gevoel dat er naar hem of haar geluisterd wordt, maar je doet jezelf er ook een groot plezier mee. Door vragen te stellen, dwing je jezelf aandachtig te luisteren en het gespreksonderwerp goed te doorgronden. Hierdoor weet je wat er speelt bij je vriend(in) en geef je hem of haar het gevoel dat er geluisterd wordt.

 

 

 

 

Goede communicatie is niet vanzelfsprekend, maar zeker wel de tijd en moeite waard. Werken aan jullie communicatievaardigheden moet altijd een prioriteit zijn binnen jullie relatie. Zo til je jouw relatie naar een hoger niveau. Je zult versteld staan van het effect van een goede communicatie!

(tekst: Yvonne Kuiken)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier