Gaan wandelen met je hond (of misschien zelfs je kat) is altijd nuttig, maar misschien wil je huisdier net dat tikkeltje meer. En geef toe: je huisdieren entertainen is ook leuk voor jou. Met deze tips zal dus niet alleen je hond of kat door het dolle heen, maar beleef jij er ook nog iets aan. 

Als je een huisdier hebt, ben je gelukkiger. Dat hebben studies al uitgewezen. Als je je huisdier aait komt het liefdeshormoon oxytocine vrij, je wordt er dus gelukkiger van. Een huisdier hebben kan ook stress verminderen. Als je bezig bent met je harige vriend verlaagt de hoeveelheid cortisol in je lichaam, dat is een stresshormoon. Het lage aantal cortisol in je lichaam vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Met een “furry friend” in huis voel je je ook minder eenzaam. Als je nog geen huisdier hebt, waar wacht je dan op?

Een huisdier hebben is dus over het algemeen goed voor je gezondheid. Maar, je dieren genieten ook van je aandacht. Luister maar eens naar het gesnor van je kat als je hem aait of kijk naar het gekwispel van je hond als je thuiskomt na een lange dag werken. Onze huisdieren hebben een speciale connectie met ons. Hier nog vijf activiteiten die de band tussen jou en je huisdier alleen maar zullen versterken.

Leer je huisdier praten met knoppen

Je leest het goed, je kan je huisdier echt doen praten. Natuurlijk kunnen huisdieren niet echt spreken zoals wij, maar met de hulp van knoppen kunnen ze toch op een andere manier met ons communiceren. Ze kunnen dan aangeven dat ze naar buiten willen en wanneer ze zin hebben om te spelen. Ze kunnen zelfs zeggen dat ze van je houden. Enkele huisdieren zijn daar al redelijk ver in gevorderd. De hond Bunny bijvoorbeeld. Bunny en haar baasje Alexis doen mee aan een onderzoek van de University of California San Diego over hoe knoppen honden kunnen helpen met communiceren.

Je begint best met één knop, je wilt je viervoeter natuurlijk niet overspoelen. Alexis begon met de knop “outside”, daarmee kon Bunny aangeven wanneer ze naar buiten wilde gaan. Het vergt wat geduld, maar uiteindelijk begon ze de knop te gebruiken. Na enkele jaren kent Bunny ongeveer 92 woorden. De knoppen worden in speciale categorieën gelegd zodat ze woorden op een gemakkelijke manier kan associëren met elkaar. Niet alleen honden kunnen het, ook katten kunnen leren praten. Billi de kat begon met de knop “food”. Misschien geen aanrader, want Billi’s baasje Baker mocht talloze keren per dag horen dat haar kat meer eten wilde. Toch blijft het schattig om te zien hoe deze dieren met hun baasjes kunnen communiceren.

View this post on Instagram

 

A post shared by I Am Bunny (@whataboutbunny)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Billi (@billispeaks)

Ga sporten met je viervoeter

Gaan lopen met je hond – of misschien zelfs je kat – kan leuk zijn. Voor wie het wat spannender mag, kan zijn huisdier ook meenemen op een fietstocht. Dat doet onder andere Pouncey de kat. Zijn baasje trainde hem om in een aangepast bakje te zitten. Zo ontdekken de twee samen de natuur. Pouncey’s baasje maakte zelf het bakje waar hij inzit, het kan ook verwarmd worden. Van luxe gesproken! Als je met je kat wil gaan fietsen zoals Pouncey, train ze zo jong mogelijk om in het bakje van je fiets te zitten. Je kan het wel proberen met een oudere kat, maar de kans bestaat erin dat je meer geduld nodig zal hebben of dat je kat geen fan is.

Als je viervoeter een echte waterrat is, kan je hem altijd leren surfen. Brandy het mopshondje blijft rustig zitten wanneer zijn baasje op de golven tekeer gaat. Ook katten kunnen surfen, maar laat je huisdier niets doen waar het geen zin in heeft. Als blijkt dat ze niet van water houden, is het beter om een andere hobby te zoeken. Ook hier geldt hetzelfde principe, jong geleerd is oud gedaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pouncey (@professor_pouncey)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brandy The Pug (@brandy_the_pug)

Maak je eigen hindernisbaan

Wedstrijden waarbij je hond een hindernisbaan moet afleggen bestaan al langer dan vandaag. Maar, wist je dat je het ook gewoon zelf kan doen? Je moet wel vooral geduld hebben met je viervoeter. Als hij er geen ervaring mee heeft zou het kunnen dat hij eerst onzeker is. Moedig daarom je vriendje veel aan en geef voldoende snoepjes.

Je kan simpel beginnen met een hoepel om door te springen. Dat is redelijk vanzelfsprekend. Voor de slalom hindernis kan je plastic flessen gebruiken waar drinken in zat. Je kan ze leeg gebruiken, maar ook vol, dan staan ze wat steviger. Let dan wel op dat ze niet op je hond vallen. Plaats de flessen ongeveer 60 cm uit elkaar, dan heeft je viervoeter genoeg plaats om zich ertussen te manoeuvreren.

Als tunnel kan je een kartonnen doos gebruiken waar je de onderkant uitsnijdt zodat hij er kan doorlopen. Zorg er wel voor dat de grootte van de doos afgesteld is met de grote van je hond. Je kan ook altijd een wasmand gebruiken waar ze kunnen overspringen. Zet deze hindernissen klaar in je huis of tuin en je hond kan aan zijn parcours beginnen. Te weinig plaats? Plaats dan een hindernis per keer. Deze hindernissen kan je ook aan je kat aanleren, maar ze zijn meest bekend bij honden. Niets houdt je echter tegen om het uit te testen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @claire_luvcat

Leer ze klusjes doen

Zou het niet handig zijn als je huisdier mee kan helpen in het huishouden? Vooral honden kan je aanleren om simpele taken te doen in je huis. Bij katten zal dat net iets moeilijker zijn door hun eigenwijze natuur, maar je kan het altijd proberen.

Er zijn al honden die hun eigen speeltjes kunnen opbergen of zelfs helpen met verhuizen door dingen in dozen te stoppen. De makkelijkste manier om je hond nieuwe dingen te leren is met een klikker. Met dit systeem geef je een commando aan je viervoeter en wanneer hij dat gehoorzaamt, klik je en geef je hem een snoepje.

Eerst leer je best de basiscommando’s aan zoals zit, pootje, blijf, enzovoort. Als hij die onder de knie heeft, kan je iets verder gaan. Je kan ze bijvoorbeeld leren om een drankje te geven of een deur te sluiten. Dat doe je met hetzelfde klik systeem. Begin stap voor stap met de commando’s aan te leren en wanneer je ziet dat het lukt, ga dan verder. Om een deur te sluiten kan je eerst leren dat je hond je hand moet aantikken. Wanneer hij dat doet, ga dan verder met een doosje en dan uiteindelijk de deur.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tofu (@whereistofu)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANYA (@anyathegsd)

Schaf enkele puzzelspelletjes aan

Hoewel jij hier misschien geen actieve rol in speelt, zijn puzzelspelletjes nog altijd goed voor het brein van je huisdier. Elk huisdier kan ze gebruiken, ze zijn zelfs geschikt voor konijnen. Er is een breed aanbod aan spelletjes op de markt en je kan ze zo moeilijk of gemakkelijk maken als je wil. Begin natuurlijk met iets simpels, zodat je huisdier er gewend aan kan raken. Steek een snoepje dat je viervoeter graag eet in het spelletje en toon het daarna. Sluit dan het spelletje en zoeken maar!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Outward Hound (@outwardhound)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia (@mia_maltydog)

Tekst Justine Cottenie – Foto Getty