En plots zijn ze daar: insecten die vanuit een kiertje, kast of zomaar brutaal in het midden van je woonkamervloer opduiken. Elke woning heeft vroeg of laat wel eens dergelijke ongenode gasten over de vloer. Belangrijk is om meteen in te grijpen; voor je het weet heb je met een heuse ongedierteplaag te maken, en dat wil je absoluut voorkomen.

 

1. Maak het de diertjes moeilijk

Hoe moeilijker het is voor ongedierte om binnen te komen, hoe minder last je er van zult hebben, logisch toch? Dicht daarom alle mogelijke kieren en naden, plaats vliegenhorren voor ramen die vaak open staan en scherm luchtgaten af met een gaas. Kevers, mieren, vliegen en andere diertjes zullen daardoor minder makkelijk de weg naar je huis vinden.

2. Scherm alle eten af

Alles wat met eten te maken heeft (op je keukentafel, in je voorraadkasten…) bewaar je best in goed afgesloten verpakkingen. Investeren in kwaliteitsvolle voorraadpotten en -flessen is echt geen overbodige luxe. Laat ook de vuile vaat niet staan tot de volgend ochtend maar begin meteen aan de afwas (of zet de vaatwasser op). Zorg er ook voor dat je vuilnisbak goed afgesloten kan worden, zoniet nodig je allerhande diertjes bij wijze van spreken hartelijk uit in je woning.

3. Hou je groen gezond

Kamerplanten in huis zijn gezellig maar zieke kamperplanten kunnen diertjes aantrekken. Verwijder daarom meteen aangetaste en rotte plantendelen.

4. Weg met vervelende fruitvliegjes

Vooral op warme dagen kun je in de keuken fruitvliegjes aantreffen. Dus: alle afval meteen dumpen in een vuilnisbak die goed afgesloten wordt, zo kunnen de fruitvliegjes er niet meer bij. Fruitvliegjes houden bovendien absoluut niet van lavendel, knoflook, dille en basilicum; het kan helpen om dergelijk kruidenbuiltje in je keuken te leggen.

5. Muggen in huis

Mooi weer en dus staan de deuren en ramen open. Alleen: dat vinden ook de muggen heel leuk!

De beste manier om geen last van muggen in huis te hebben, is om ze in de eerste plaats niet binnen te laten. Maak gebruik van horren voor ramen en deuren en zorg ervoor dat deze perfect passen. Verder kan het helpen om citronellakaarsen op je terras of balkon te plaatsen, schaaltjes met lavendel of azijn te plaatsen, of wierrookstokjes te branden. Al zullen deze methodes de muggen niet compleet wegjagen.

6. Verjaag de vlooien

Als je een hond of kat hebt, zal je wellicht vroeg of laat ook eens met vlooien geconfronteerd worden. Voor de mensen kunnen vlooien in principe geen kwaad, al durven ze wel bijten en dat is heel vervelend. Zorg er in de eerste plaats voor dat je huisdier vlooienvrij blijft.

Veel vlooienbandjes zijn niet 100 procent efficiënt; beter is om aan je dierenarts een aangepast product te vragen dat je één keer per maand in de hals van het dier moet aanbrengen. Verder is het aan te raden dagelijks vaste slaapplaatsen van je huisdier te stofzuigen, het honden- of kattenkleedje van hun mandje wekelijks te wassen (op een hoge temperatuur) en het dier regelmatig met een vlooienkam te kammen.

Stel je vlooien bij je huisdier vast, rep je dan naar de dierenarts en apotheek en haal speciale producten om je dier en je omgeving (zetels, tapijten…) te ontsmetten.

(foto getty)