Mei plasticvrij: 5 tips om plastic te bannen

Plasticsoep vervuilt onze oceanen en dat is een verontrustende vaststelling. En het zijn niet alleen de vissen die er last van hebben. Wij drinken dagelijks kraantjeswater waar duizenden onzichtbare plastieken microdeeltjes in rondzweven. Tijd om er iets aan te doen, vind je niet?

Je fleece wassen op een milieuvriendelijke manier doe je zo

Fleece wordt gemaakt van gerecycleerde petflessen, dat is op zich een goede zaak, maar tijdens het wassen komen heel wat vervuilende plasticdeeltjes in het afvalwater terecht. 33% van de plasticsoep zou afkomstig zijn van synthetische kledij. Kun je echt je warme fleece niet meer missen? Was hem wat minder vaak en gebruik koud water. Draai een zo kort mogelijk programma. Wil je geen microplastics in je afvalwater? Je kunt een speciale waszak kopen die 90% van de deeltjes tegenhoudt.

Een plasticvrije picknick houden is gemakkelijker dan je denkt

Picknicken is fijn, zeker nu de terrasjes gesloten zijn. Helaas zijn de plastieken wegwerpborden en bestek een zware belasting voor het milieu. Serviesgoed uit bamboe dat bestaat uit een mix van de kunststof melamine mag niet meer. Wat dan? De enige goede oplossing is email. Dat is eigenlijk niets anders dan een laagje gesmolten glas op een voorwerp in metaal. Superlicht om mee te nemen en daarbovenop ook duurzaam in gebruik.

Verpakkingen van etenswaren zijn vanaf nu taboe

Raar maar waar, in de meeste supermarkten vind je nog altijd plastic tasjes om je groenten en fruit in te doen. Ga daarom wat vaker naar winkels waar je kunt kiezen voor alternatieven zoals papier of katoenen netjes. En neem je eigen herbruikbare boodschappentas mee! Koop niet te veel voorverpakt vlees en charcuteriewaren, bij de lokale slager snijden ze lekkere verse schelletjes hesp of kaas. Dat is pas een win-winsituatie!

Ban flessenwater

Koop jezelf een mooie herbruikbare fles die je zelf kunt vullen met kraanwater. Om te vermijden dat je zelf plastic binnenkrijgt kun je het water filteren. Er bestaan ook flessen waar je direct een filter kunt indoen.

Introduceer ouderwetse zakdoeken in je huishouden

Papieren zakdoekjes zitten meestal per 10 verpakt in een plastic omhulsel. Maak de switch naar katoenen exemplaren die je zelf wast. Ze gaan jarenlang mee en ze ruiken lekker fris als ze goed gestreken zijn. En je kunt er tenminste meer dan een keer je neus in snuiten.

(tekst: Dominique Lips)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier