Van een doorgedreven energetische renovatie gesproken: een bungalow in de Gentse stadsrand is getransformeerd tot een compleet nieuwe woonst. De woning is gestript en bijzonder sterk energetisch gerenoveerd. Uiteindelijk kwam er ook een bovenbouw in houtskelet bij.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Vangoo Photography)

Deze woning in een oude verkaveling in de Gentse buitenrand was sinds de oprichting in 1975 niet meer gemoderniseerd. De bungalow telde niet voldoende leef- en slaapvertrekken en beantwoordde ook niet langer aan de comforteisen voor een gezin van vier.

De beslissing viel al snel om de bungalow te strippen en uit te breiden met een bovenbouw. Architect Wouter Taelman licht het ontwerp toe: “De volumewerking wordt geaccentueerd door de toepassing van verschillende gevelsluitingen, waarbij de sokkel van het bestaande volume op die manier duidelijk leesbaar blijft. De woning is volledig gesloten langs de noordgerichte straatzijde en ontsluit zich volledig naar de zuidkant met zicht op het groen. Het aangenaam zomercomfort wordt verzekerd door het integreren van een zonwering door middel van architecturale uitkragingen in combinatie met screens.”

Kiezen voor houtskelet

Gezien het lichtgewicht voor de bestaande funderingen en de snelheid van uitvoering is al snel voor houtskelet gekozen. Uiteraard is houtskelet een goede optie, wanneer je ook de nodige aandacht schenkt aan akoestiek.

“Storend geluid tussen de kamers onderling, alsook contact- en luchtgeluid via vloerconstructies naar boven- of onderliggende leefruimtes moeten uitgesloten worden. Er bestaan op de markt voldoende oplossingen om de leefbaarheid van de woning te verzekeren door de scheidende structuur akoestisch te isoleren met de juiste detaillering”, informeert Wouter Taelman.

Bijzonder sterk E-peil

Het renovatieproces duurde een klein jaar. Bij dergelijk bouwproces dien je zeker de noodzakelijke termijnen in te calculeren tot de oplevering. Uiteindelijk is de verplichte E90-peil (bij aanvraag van de omgevingsvergunning) omgezet naar een bijzonder gunstig E20-peil.

“De schil is voorzien van een performant thermisch isolatiepakket en de bouwknopen zijn tot het minimum beperkt. Dankzij de verschillende energiebesparende technieken zoals zonnepanelen, warmtepomp en balansventilatie ligt het totale energieprestatiepeil ver onder de E-peil-eis, wat resulteert in een woning met een optimaal winter- en zomercomfort”, aldus de architect.

Daarnaast is er de extra ruimte waar het gezin zo naar snakte. Op het gelijkvloers maken de bestaande slaapkamers en badkamer nu deel uit van de open leefruimte. Zo is de nieuwe bureauruimte op het gelijkvloers een welgekomen invulling gebleken tijdens de voorbije corona-epidemie. Op de eerste verdieping zijn de slaapvertrekken, polyvalente ruimte en badkamer ingevuld.

Aandacht voor water

Tot slot is er ook ruime aandacht besteed aan het duurzaamheidsaspect bij de omgevingsaanleg. De volledige waterhuishouding en riolering zijn vernieuwd, waarbij buffering en hergebruik van het oppervlaktewater centraal staat.

Ook zijn alle buitenverharding waterdoorlatend aangelegd waardoor het water op natuurlijke wijze kan infiltreren in de ondergrond en er geen belasting is van het rioleringssysteem op het openbaar domein. Ook is er een groendak boven de leefruimte van het gelijkvloers aangelegd.”

Woonfiche

– Locatie: Wondelgem
– Architect: At2 architecten
– Type woning: eengezinswoning in open bebouwing
– E-peil/K-peil: E20 (verbouwingsproject)
– Renovatiejaar: 2019
– Budget: 229.106 euro (excl. 6% btw) gesloten ruwbouw (wind- en waterdicht)
– Woonoppervlakte: 234,51 m²
– Gezinssituatie: familie met vier