
3 x kinderen baas aan de rand van de stad
Veel steden beschikken aan de rand van hun centrum over gezinsvriendelijke belevingsplekken. Iedereen kan er zo wel enkele opnoemen in hun buurt. Wij gingen spelen op drie van die plekken.
1. Tivolipark in Mechelen

Een brouwer uit Mechelen bouwde begin 19de eeuw een buitenverblijf aan de rand van de stad. Het 12 hectare grote kasteeldomein wordt begrensd door de Vrouwvliet en de Antwerpsesteenweg. De stad Mechelen kocht het park in 1978 en creëerde er een gezellige oase voor jong en oud. Onlangs werd het kasteel, met horecazaak, getroffen door een zware brand. De speelpleinen raakten niet beschadigd en zijn nog steeds toegankelijk. Het speelplein bevindt zich achteraan het domein. De kinderboerderij ernaast is vrij toegankelijk en tussen april en oktober elke dag open tot 17.30 uur, in de weekends vanaf 13.30 uur. Bij de knuffelhoek kunnen kinderen de neerhofdieren knuffelen op woensdag, in het weekend en op feestdagen van 15 tot 16 uur. In het park vind je met het Kadodder- en het Spotterpad ook twee leuke, kindvriendelijke wandelingen.
2. Het Speelhof in Sint-Truiden

De Sint-Trudoabdij was eeuwenlang een machtige abdij in Sint-Truiden. In de 16de eeuw richtte de toenmalige abt ’t Speelhof op aan de rand van de stad, dat voortaan dienst deed als buitenverblijf. Na de opheffing van de abdij eind 18de eeuw kwam het in handen van adellijke families. Het landhuis, dat momenteel in de steigers staat, dateert van de 19de eeuw. De naam ’t Speelhof mag je gerust letterlijk nemen. Half verscholen achter het landhuis is een vrij toegankelijk speelplein. In de zomer wordt er ook een bar uitgebaat. Bij het binnenkomen van ’t Speelhof passeer je een aantal weiden met neerhofdieren. Vooraan links is een rozentuin en achteraan bevindt zich een publieke hoogstamboomgaard die zich binnenkort weer met witte bloesems zal tooien.
3. Bekaf in Aarschot
Volgens de legende was de Romeinse keizer Lucius Domitius Aurelianus, keizer van 270 tot 275, op jacht in het Hageland. Hij bleef dicht bij de Demer, terwijl hij met zijn gevolg speurde naar wild. Op een bepaald moment schoot hij een arend uit de lucht. Op de plek waar de arend neerviel, werd Aarschot gesticht. Arendschot werd Aarschot. Het stadsdeel waar de bek van de vogel neerkwam, heet nu Bekaf. Een tof verhaal, maar compleet verzonnen. Het zal de kinderen worst wezen die elke woensdag, in het weekend en op feestdagen uit de bol gaan op speeltuin Bekaf. In 1949 richtte de scouts hier een sportterrein in en later groeide het uit tot een gratis buitenspeeltuin met maar liefst tachtig toestellen. De binnenspeeltuin is betalend (3 euro). De speeltuinen worden opengehouden en onderhouden door een enthousiaste ploeg vrijwilligers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier