Vroeger stond het chic als je op je kasteeldomein een doolhof liet aanleggen. Een mooi, nog steeds bestaand en goed onderhouden voorbeeld is het kasteeldomein van Freÿr langs de Maas. We zoeken nog drie doolhoven op.
1. Het vergeten vierde land (Vaals)
Bovenop de Vaalserberg komen de grenzen van België, Duitsland en Nederland samen. Op het Belgische deel staat de Boudewijntoren als uitkijktoren (betalend). Het Nederlandse deel bevat verschillende horecazaken, een speeltuin en een tof doolhof. Je moet er je weg vinden tussen hoge hagen naar het middelpunt. Af en toe word je de pas afgesneden door spuitende fonteinen. Door raadsels op te lossen, kan je de zoektocht iets inkorten door een magische deur te openen (maar die moet je dan wel eerst vinden). In het midden staat een uitkijktoren. Onderaan de toren wordt haarfijn uit de doeken gedaan waarom het Drielandenpunt ooit een Vierlandenpunt was. Het labyrint is elke dag open (10-18 uur). Reken op 1 uur tot 1,5 uur om het doolhof te doorgronden. Je kan er niet doorheen met een rolstoel of kinderwagen omdat je ook trappen moet nemen.
Viergrenzenweg, Vaals. www.drielandenpunt.nl
2. Project van vlijtige zonen (Loppem)
Charles van Caloen en Savina de Gourcy Serainchamps lieten halfweg 19de eeuw een prachtig neogotisch kasteel oprichten op hun domein in Loppem. De kinderen van het echtpaar kregen thuisonderwijs. De onderwijzer van Albert (toen 17 jaar) en Ernest (toen 14 jaar) van Caloen opperde in 1873 het idee om in de rechterbovenhoek van het domein een doolhof aan te leggen. Daarmee konden de twee jongens veel opgedane kennis in de praktijk brengen, een doolhof verwijst immers naar de mythologie, en is ook een puur wiskundig gegeven. Na meer dan 150 jaar is het doolhof nog steeds erg in trek bij gezinnen en verenigingen. Je bent wel even zoet met de 1,5 kilometer lange gangen tussen de groene en rode haagbeuk om het middelpunt te vinden. Het doolhof is tijdens weekends, op feestdagen en in schoolvakanties in de namiddag open. Het is ideaal te combineren met een bezoek aan het kasteel.
Steenbrugsestraat 26, Loppem. www.kasteelvanloppem.be
3. Knipoog naar het verleden (Antwerpen)
Het Rivierenhof is vandaag het grootste park in de stad Antwerpen. Ooit was dit het domein van de Jezuïeten. De paus hief de orde in 1773 op waarna het domein werd verkocht aan de bankiersfamilie Cogels. Ze lieten er een nieuw kasteel bouwen en het domein heraanleggen. Er kwam ook een doolhof. Na verkoop aan de provincie in 1923 bleef het doolhof bestaan. Het is niet duidelijk wanneer het uiteindelijk werd afgebroken. Enkele jaren geleden maakte de provincie werk van een nieuw doolhof. Het ligt naast een minigolf en vlakbij een azaleatuin. Een bezoek aan het doolhof is gratis. Tussen beukenhagen zoek je het middelpunt op waar een zilveresdoorn staat. Rondom de boom is een drie meter hoog platform aangebracht waar je een goed uitzicht hebt.
Hooftvunderlei 160, Antwerpen. www.rivierenhof.be