
Tip van de week: 3 plekken die aan de start van de Tweede Wereldoorlog herinneren
Zaterdag 10 mei is het 85 jaar geleden dat de Duitsers België binnenvielen. Op veel plaatsen is de snelle opmars van de Duitsers nog niet verteerd. In amper achttien dagen overrompelden ze België, tot koning Leopold III in het Kasteel van Wijnendale de overgave tekende. Drie plekken waar je nog steeds de naweeën voelt.
1. De Brug van Vroenhoven in Riemst (Limburg)
Het waren elitesoldaten die de eerste aanval uitvoerden op België. Ze kwamen letterlijk uit de lucht gevallen … als parachutisten uit zweefvliegers. Ze moesten het Fort Eben-Emael en enkele bruggen over het pas afgewerkte Albertkanaal innemen. Tien Belgische soldaten sneuvelden bij de verovering van de Brug van Vroenhoven over het kanaal. De dag nadien wist het Duits afweergeschut enkele Belgische en Britse piloten neer te halen die de brug bestookten. Ook het oninneembaar geachte fort bij Luik viel al snel in Duitse handen. Het hele gebeuren wordt mooi in beeld gebracht in het belevingsmuseum de Brug op de rechteroever van het kanaal. Een tweede deel van het museum gaat over de binnenvaart op de kanalen. Er loopt ook een kunstexpo van lokale kunstenaars.
2. Het bloedbad van Vinkt in Deinze (Oost-Vlaanderen)
In Vinkt wachtten de Ardense Jagers de Duitsers op en konden ze er ook even tegenhouden. Ondertussen ging het gerucht onder de Duitsers dat gewone burgers hen beschoten hadden. Als reactie gijzelden ze burgers in de gemeenten Meigem en Vinkt. Ze werden in groepjes gefusilleerd. Sommigen moeten zelfs hun eigen graf delven. In totaal vonden 86 burgers de dood tijdens het gebeuren dat de geschiedenis ingaat als het Bloedbad van Vinkt. Het was overduidelijk een oorlogsmisdaad en de twee leidinggevende officieren werden daar na de oorlog met twintig jaar dwangarbeid voor gestraft door een Belgische rechtbank. In Vinkt werd een monument opgericht en een reflectieruimte geopend. Het is een gratis toegankelijk museum met tientallen historische foto’s en getuigenissen van de gebeurtenissen.
Heerdweg 15, Vinkt (Deinze). Dagelijks (niet op maandag) open van 10 tot 17 uur. www.mei1940.be

3. Het langste natuurgebied in ‘s-Gravenwezel (Antwerpen)
Het is niet zo dat de Belgen helemaal verrast waren door de Duitse inval. België maakte in de jaren 1930 werk van zijn verdediging. Zo had je de Vooruitgeschoven Stelling en de KW Stelling, een bunkergordel rond Gent en bunkers langs de Leie en de Schelde. Ook aan de Kust werd de waakzaamheid verhoogd. In Vlaams-Brabant en Antwerpen kwam er een Antitankgracht. De geschiedenis heeft uitgewezen dat niets van dat alles veel uitgehaald heeft. Enkel de bunkergordel rond Gent heeft, in het Oost-Vlaamse Gijzenzele, de opmars iets kunnen afremmen.
De Antitankgrachten liggen er nog steeds en zijn erkend als natuurgebied. De Antitankgracht rond Antwerpen (van Berendrecht naar Oeselgem) is met zijn 33 kilometer het langste natuurgebied van Vlaanderen, hoewel je het waarschijnlijk ook de titel van smalste natuurgebied kan geven. Hoe het ook zij, je kan er prachtige wandelingen maken langs boeiend militair erfgoed.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier