Het Groothertogdom Luxemburg is mits een beetje overdrijving te omschrijven als een immense natuursite vol indrukwekkende landschappen, nationale parken, historische sites en zacht glooiende heuvels. Met de hoofdstad Luxemburg als uitvalsbasis verkennen wij drie dagen al fietsend dit stukje paradijs op aarde.
Onze eerste stop: l’Hostellerie du Grünewald, een gezellig familiehotel dat de komende dagen onze uitvalsbasis wordt. Het hotel ligt in Dommeldange, een rustige buitenwijk op een boogscheut van het centrum van Luxemburg-stad. Met onze huurfietsen rijden we door naar het treinstation van Pfaffenthal. Daar verbindt een kabelbaan de beneden- en bovenstad. De bovenstad op het plateau van Kirchberg is een zakendistrict vol prestigieuze hoogbouwprojecten, restaurants en cafés.
Vrijdagnamiddag
Na een korte lunchbreak op het buitenterras van de Mama Shelter, volgen we de PC2 die Luxemburg-stad met Echternach verbindt. De route is uitstekend bewegwijzerd, en leidt ons – na een passage door Kirchberg – vooral door bossen, langs glooiende wijngaarden en dwars door landbouwzones. De weg loopt soms behoorlijk op, maar bevat ook enkele heerlijke afdalingen. Onderweg spotten we bijna geen auto’s. Zalig gewoon. Na 45 km bereiken we Echternach, een levendig stadje vol pittoreske straatjes, een basiliek, oude stadswallen en gezellige pleinen. Echternach is trouwens de hoofdstad van de Mullerthal-regio, bekend als Luxemburgs Klein Zwitserland. Uitblazen doen we met een lokaal wijntje op de Place du Marché.
“Leuk om weten: in het Groothertogdom is het openbaar vervoer gratis”
Wij besluiten dat het genoeg is geweest, en nemen bus 201 terug richting Luxemburg-stad. In het Groothertogdom is alle openbaar vervoer gratis. Bovendien beschikken bussen en treinen over speciale plaatsen om je fiets te stallen. Dineren doen we die avond in restaurant Beirao, een no-nonsenserestaurant met een mediterrane keuken.
Zaterdag
We beginnen de dag met twee treinverplaatsingen. Vanuit het treinstation van Dommeldange – gelegen op 100 meter van het hotel – nemen we de trein richting Luxemburg-stad. We zijn nog geen klein beetje verrast door de efficiëntie: 4 treinen per uur, zelfs op zondag. In Luxemburg-stad nemen we de sneltrein richting Wasserbillig. Vandaag hebben we een strak plan: vanuit Wasserbillig de PC3 volgen richting Wallendorf-Pont, waarna we de PC16 zullen nemen naar Ettelbruck. Achtereenvolgens 41 en 17 km. Doenbaar.
De bewegwijzerde PC3 is uitgetekend langs de oevers van de Sauer (Sûre in het Frans), waarbij de rivier de grens met Duitsland vormt. Het perfect onderhouden fietspad is over de volledige lengte afgescheiden van de drukke hoofdweg, en loopt min of meer gelijk met de rivieroever. Halfweg belandden we andermaal in Echternach. Hier houden we een lunchpauze met zicht op de waterkant.
Eenmaal in Wallendorf-Pont, volgen we de PC16 richting Ettelbruck. Ook deze keer leidt het fietspad langs de Sauer. De fietsroute draagt dan wel een andere naam, ook nu weer is het heerlijk fietsen op het afgebakend fietspad. Eenmaal op onze eindbestemming in Ettelbruck, rijden we rechtstreeks naar het treinstation, alwaar we na amper vijf minuten wachten op de trein richting Luxemburg-stad stappen.
’s Avonds belonen we onszelf met een gastronomisch diner in het hotel. Niet in het sterrenrestaurant (1*) maar in de bistro. Even lekker, maar een stuk goedkoper.
Zondagvoormiddag
We rijden met de auto richting Dudelange, het land van de Rode Aarde. Daar hebben we een afspraak met Gian Marco Bartolini, een pezige mountainbiker die ons meeneemt op een e-mountainbiketocht door het natuurpark Haard Hesselbierg Staebierg. Hier bevinden we ons in de Minett-regio, de meest zuidelijke regio van het Groothertogdom en het voormalige centrum van de Luxemburgse staalindustrie. Vandaar de rode ondergrond.
Daar waar ooit fabrieken en mijnen stonden, bevindt zich nu een natuurpark vol wandel- en fietsparcours. Wij wagen ons aan het parcours Haard Red. Deze route is 25km lang en bestaat uit een mix van singletracks, brede bospaden en bochtige boswegeltjes. En ook een paar hachelijke passages zoals een singletrack langs een diep ravijn waarbij we wijselijk van onze fiets stappen. Maar los daarvan, aan panoramische vergezichten geen gebrek, waardoor deze mountainbiketocht de ideale afsluiter van ons weekendje weg is.
Nog meer tips om te genieten in de natuur vind je hier.
We maakten deze reis in samenwerking met de toeristische dienst van Luxemburg. Meer info op www.visitluxembourg.com
Adresjes om te onthouden: L’Hostellerie du Grünewald: www.hdg.lu – Mama Shelter: www.mamashelter.com – Beirao: www.beirao.lu