Wat maakt een hotel een plaats waar je graag nog eens terugkeert? Meestal is dat een combinatie van factoren: de attente service van de medewerkers, het lekkere eten, de leuke slaapkamer met een supergoed bed, een gebouw met een rijke geschiedenis. In ‘Hotels met een verhaal’ gaan we enkele weken naar dit alles op zoek in de vier windstreken. Vandaag: MS Gloria in Parijs.
De MS Gloria is geen hotel als een ander. Niet alleen omdat dit een boot in, maar ook omdat het schip enkel in november in Parijs aangemeerd blijft liggen. Het schip is immers eigendom van VIVA Cruises, een touroperator gespecialiseerd in riviercruises. De MS Gloria vaart normaal gezien naar de mooiste rivierbestemmingen binnen Europa, behalve in november dus. Dan blijft het schip in Parijs liggen en kan je de Paris City Trip boeken: een verblijf van drie nachten aan boord van het schip, ideaal om de Lichtstad te ontdekken.
En dat is precies wat wij deden. Het duurde even vooraleer wij de MS Viva Gloria vonden in Port Javel langs de Seine, al is dat op ons eigen conto te schrijven. We hadden over het hoofd gezien dat de MS Viva Gloria in Port Javel Bas aangemeerd ligt, terwijl wij in Port Javel Haut stonden. En we dus nog, met onze koffer in de hand, langs de Seine richting schip moesten stappen. Wat ervoor zorgde dat we pas een half uurtje later en behoorlijk bezweet over de loopplank op ons drijvend hotel konden stappen.
De MS Gloria werd in 2005 gebouwd en enkele jaren geleden gerenoveerd. Op het schip is plaats voor zo’n 150 gasten die door 40 crew members (waarvan velen met de Bulgaarse nationaliteit) worden verwend. Een absoluut pluspunt is het feit dat de MS Gloria een stil schip is. Dit wil zeggen dat er geen storende oproepen in de gangen en kamers te horen vallen. Cruisedirecteur Catherine houdt iedere avond een korte update in de lounge en dat is het.
2. Publieke ruimtes
Wanneer je de loopplank bent afgewandeld, stap je meteen de zeer mooie lobby van het schip binnen met de receptie, een travel desk en een piepkleine boetiek. Aan de receptie wordt ook een ‘scheepspaspoort’ aangemaakt dat moet gescand worden als je van en aan boord komt. Dit paspoort is meteen ook de sleutel van je suite.
Via de lobby kunnen we naar de drie dekken met gastenverblijven. De kamers op de twee bovenste dekken hebben Franse balkons of schuifdeuren. Aan de andere kant van de lobby vinden we de zeer ruime lounge. In deze bar with a view is ook een piano waar ’s avonds een pianiste/zangeres het beste van zichzelf geeft. En dat helemaal niet onaardig doet. Hier vinden ook de themacocktails plaats voor het diner. De eerste avond lieten we ons helemaal meeslepen door Franse lekkerijen zoals rilette de canard, rosette de Lyon en ‘lopende’ camembert terwijl Franse chansons als achtergrondmuziek dienst deden. Toegegeven, een Mai Tai drinken op de tonen van Michèle, ma belle is als vloeken in de kerk, maar voor ons klopte de combinatie helemaal. De tweede avond was het opnieuw feest en tekenden we present voor de Captain’s Cocktail. En leuk extraatje bij deze lounge: er is ook een buitengedeelte op de boeg.
Het bovendek bestaat uit twee delen en hier vinden we heel veel tafeltjes, gemakkelijke stoelen, transats, ligzetels en zelfs buitensalons achter glazen windschermen. Op het achterdek is er zelfs een jacuzzi. Er is ook een sauna aan boord en je kunt gratis fietsen gebruiken om de stad te verkennen. Zowel de sauna als de fietsen moeten wel vooraf gereserveerd worden aan de receptie.
3. De restaurant(s)
Gasten genieten van het VIVA all-inclusive-aanbod. Een uitgebreid ontbijtbuffet, lunch en diner zijn inbegrepen, net als alle dranken die op de barkaart staan.
Het hoofdrestaurant bevindt zich onder de lounge. Hier moet niet gereserveerd worden en er is ook geen tijdslot. Een vaste tafel claimen, kan dan ook niet. Chef Nikolay weet van wanten, zo veel is duidelijk. Dat stellen we al vast bij de lunch waar we kunnen kiezen tussen stukjes gerookte makreel of plakjes rosbief met tartaarsaus als voorgerecht. Na een lekker soepje van bospaddestoelen volgt een stoofpotje van mals rundvlees met rozemarijnpuree. Een ouderwetse crème caramel sluit de lunch af.
Voor het diner schuiven we opnieuw aan in het hoofdrestaurant en meteen vallen de mooi opgeblonken kristallen glazen op, net als het perfect gepoetste bestek en de witte stoffen servetten op tafel. Dan vinden we het wel jammer dat er niet wordt gekozen voor een stoffen tafelkleed. De plastic onderleggers vallen hier een beetje uit de toon.
Na onze Mai Tais en Franse hapjes in de lounge houden we het relatief bescheiden bij het diner. We starten met een Franse uiensoep met kaasbroodje op de soep en dat is echt de allerbeste uiensoep die we ooit hebben geproefd. De uien in een rundsbouillon en een reductie van witte wijn vormen dé perfecte combinatie. Prachtig in zijn eenvoud.
De gegrilde kippenborst wordt vergezeld van een lekker bruin sausje, zachte, verse tomatenpuree en een aardappeltorentje. Of hoe de chef van een eenvoudig kieken een feest kan maken. Ook op de details wordt gelet, want iedere (warme) maaltijd wordt opgediend op een warm bord. Dan is het absoluut geen enkel probleem dat we een babbeltje slaan met onze tafelburen uit, ons gerecht blijft mooi warm. De ober serveert hier een lekkere Côtes du Rhône bij, die ook perfect bij de daarna geserveerde kaas past. Het motto van de hotelmanager ‘In Frankrijk serveren we Franse wijnen’ kunnen we maar toejuichen. Als dessert eten we een superlichte chocolademousse met vijgen.
Wanneer we naar het bovendek wandelen om alles een beetje te laten bezinken, zien we passagiers in de lounge dansen op een live versie van Those were the days, my friend.
Naast het hoofdrestaurant kan je ook dineren in de Franse wijnbar Vino Vino, een intiem restaurant op de achtersteven. Vooraf reserveren is wel noodzakelijk, en de kaart is ook beperkter.
4. De kamer
Onze kamer – nummer 319 – bevindt zich op het bovenste dek en heeft een oppervlakte van 14 vierkante meters. Klein, maar wel met alle mogelijke comfort. De klimaatkoeling is geruisloos en kan zowel koude als warme lucht de kamer inblazen. Onmiddellijk rechts in de kamer is een dubbele kast met veel kapstokken en een kluis. Aan de binnenkant van de deur hangt een manshoge spiegel. Links vinden we de badkamer met toilet, lavabo, douche en meer dan voldoende handdoeken. Een badmantel is op eenvoudig verzoek te verkrijgen bij housekeeping. De verzorgingsproducten zijn van Rituals.
In de kamer zelf ligt er vast tapijt en staat er een bureau met ingebouwde minibar, die dagelijks wordt aangevuld. Het verbruik van de minibar is inbegrepen in de prijs. Er staat eveneens een Nespressomachine met een viertal capsules en twee mooie drinkflessen die we na de cruise mogen meenemen naar huis. Een televisie, comfortabele bureaustoel én zetel maken de kamer af.
Het kingsizebed heeft een perfect aanvoelende matras en zorgt voor een aangename nachtrust.
5. De troeven van MS Viva Gloria
We moeten eerlijk toegeven dat we enige reserves hadden bij dit drijvend hotel, maar onze vrees bleek volledig onterecht. Drie nachten logeren op de Seine is een topervaring. Niet alleen zijn de publieke ruimtes en de kamers van het schip ontzettend mooi en smaakvol aangekleed, de beleving is magnifiek. Dat komt in de allereerste plaats door de ongelooflijke attente en vriendelijke attitude van de medewerkers. Maar ook de kwaliteitsproducten die gebruikt worden in de bar en de keuken zorgen voor een premium ervaring. En het feit dat je in Parijs op de Seine logeert, zorgt voor een extra boost. En alsof dat nog niet genoeg is, gooit Viva er nog een stadsrondrit van bijna vier uur gratis bovenop. Jammer dat dit product voorlopig enkel in november te boeken is.
6. In de omgeving
Hier kunnen we kort zijn. Parijs heeft alles te bieden: musea, prachtige parken, monumenten, stadswandelingen, horeca, te veel om in drie dagen te zien en te bezoeken. Het eerste metrostation ligt op een boogscheut van Port Javel.
Alle info op www.viva-cruises.com