Hotels met een verhaal: leuk én betaalbaar champagnehotel Clos de Mutigny

Wat maakt een hotel een plaats waar je graag nog eens terugkeert ? Meestal is dat een combinatie van factoren: de attente service van de medewerkers, het lekkere eten, de leuke slaapkamer met een supergoed bed, een gebouw met een rijke geschiedenis. In ‘Hotels met een verhaal’ gaan we enkele weken naar dit alles op zoek in de vier windstreken. Vandaag: Clos de Mutigny in het Franse La Chaussée-sur-Marne.

1. Geschiedenis

In de champagnestreek op zo’n 60 km van Reims vinden we La Chaussée-sur-Marne, een onooglijk, rustig dorp van 800 inwoners in het departement Marne. Oorspronkelijk waren het zelfs twee dorpen, Mutigny en Coulmier, maar die werden samengevoegd tot een dorp. Het hotel Clos de Mutigny bevindt zich in het vroegere Mutigny. Hier kunnen gasten onthaasten in een prachtig bourgeoishuis met annex (een voormalig dakpannenfabriekje) in een park van maar liefst 7.000 m² en een riviertje dat dwars door het park stroomt. Bij het riviertje stond ook een watermolen en werd er bloem gemalen voor beide dorpen. In WO II hebben de Duitsers een groot stuk van de molen afgebrand maar de restanten zijn nog steeds zichtbaar.

Kunstschilder André des Gachons (1871-1951) woonde en werkte in het prachtige huis en wanneer de familie Des Gachons het hele domein verkocht, werd het een hotel. In augustus 2007 werden Johann Theret en zijn echtgenote Lisbeth Theret de derde eigenaars. Johann en Lisbeth hadden een horecaverleden in Singapore en Madagascar vooraleer ze elkaar in Parijs ontmoetten en uiteindelijk de eigenaars werden van Clos de Mutigny. Lisbeth is de chef en Johann bekommert zich om de zaal. In de loop der jaren hebben ze het hotel een volledige upgrade gegeven. Hun laatste verwezenlijkingen zijn drie superieurkamers op de eerste verdieping en een lift.

Het hotel telt 20 kamers (12 op de tweede verdieping, 3 superieurkamers op de eerste verdieping en 5 kamers in de annex. Het zijn vooral Engelsen en (van champagne houdende) Belgen die dit driesterrenhotel bezoeken.

2. Publieke plaatsen

De bar op de eerste verdieping is een leuke ruimte. Nog maar een paar jaar vernieuwd en uitkijkend op het terras is dit de perfecte ruimte om te genieten van een coupe champagne. Kiezen tussen de vele champagnehuizen is hier echt wel een uitdaging.

Bij mooi weer is het terras voor het huis de absolute publiekslokker. Op het terras kan men maar liefst 100 couverts indekken.

Het park van 7.000 m² is ideaal om een wandelingetje (met de hond) te maken na de maaltijd. Op de afgesloten hotelparking staat ook een laadpaal voor elektrische wagens.

3. De kamer

We verblijven in een nieuwe superieurkamer op de eerste verdieping. Een vast tapijt met bloemenprint zorgt voor een warm gevoel in onze kamer. Het kingsizebed met hoofdeinde in velours heeft twee bijpassende nachtlampjes en boven het bed hangt een modern kunstwerkje. Een bureau met stoel staat onder een grote televisie en er is ook een supergemakkelijk zeteltje om een boek te lezen of televisie te kijken. Ook koffie en theefaciliteiten zijn aanwezig in de kamer.

Een schuifdeur geeft toegang tot een groot terras van 25m² midden het groen van het park. Een tafeltje en twee terraszeteltjes zijn natuurlijk onontbeerlijk.

De badkamer kon ons meteen bekoren. Mooie blauwe keramiektegeltjes, een WC die in een aparte ruimte van de eigenlijke badkamer staat, een verlichte spiegel, een lavabo (1) en een modern bad met douchemogelijkheden. Shampoo, zeep en douchegel zitten in grote dispensers van Logis Hotels. Vanuit het bad heb je eveneens een mooi uitzicht op het park. We hadden een heerlijke nacht, niet alleen door het perfecte bedcomfort maar ook door de absolute rust in het hotel en omgeving.

4. Het restaurant

Het restaurant kan tussen 80 en 150 gasten ontvangen en met oudejaarsavond speelt er altijd een live-orkest voor een bomvol restaurant. De aankleding van het restaurant is niet zo speciaal al springt de wijnkelder van het hotel wel in het oog. Wat chef Lisbeth echter op tafel tovert, is ongelooflijk lekker. Geen moleculaire keuken of nouvelle cuisine maar een bourgondische keuken met verse, heerlijke producten afgewerkt met echte boter en volle room.

Er zijn twee vaste menu’s: menu Saveur du Clos (31 euro) en menu Délice du Clos (41euro). We kozen het laatste menu en hebben het ons geen seconde beklaagd. Bij het aperitief kwam als amuusje een superzachte velouté van witte asperges. Als voorgerecht serveerde Johann een overheerlijke, huisgemaakte foie gras met appeltjes. Die appeltjes konden de vette kant van de foie perfect blussen. We opteerden voor een witte Saint Véran 2022 en deze ‘boterwijn’ was in mooie harmonie met de foie gras en kostte slechts 31 euro.

Als hoofdgerecht kozen we ‘cordon bleu revisited’, een naam die waarschijnlijk ten behoeve van de Engelse gasten werd gekozen. We proefden mals varkensvlees in een croute. Het vlees was uitstekend gegaard en was gevuld met reblochonkaas. De S de Siran 2017 (Margaux) van 55 euro ging daar ontzettend goed mee samen. We lieten nog een glas Margaux in de fles als begeleiding voor een kaasbordje met Comté, Pont l’Eveque, Chaource en een verse appelcompote met tijm.

Als dessert kregen we twee flensjes met een crème van oranjebloesem en een sorbet van bloedsinaasappel.

We konden een wandelingetje in het park goed gebruiken na een overheerlijke maaltijd.

5. Troeven van Clos de Mutigny

Dit is een goed familie- en zakenhotel. Ook huisdieren zijn hier welkom. Er is eveneens een laadpaal voor elektrische wagens (zelf je oplaadkabel meebrengen!) en de parking op het domein wordt ’s avonds afgesloten. De eigenaars die samen met enkele medewerkers instaan voor het welzijn van de gasten zijn bovendien supervriendelijk. Nog een ander belangrijk gegeven is dat een verblijf (met diner en ontbijt) geen aanslag is op je portefeuille. Voor een overnachting, diner en ontbijt betaalden we in de paasvakantie amper 165 euro voor twee personen (zonder wijn).

6. In de omgeving

Hier komt men in de eerste plaats voor de rust en voor de beleving. Uitstappen naar de vele champagnehuizen in de omgeving zijn ook een populaire bezigheid maar dit hotel is eveneens perfect als tussenstop naar een verdere bestemming in Frankrijk of Zwitserland.

Clos de Mutigny, 17 Avenue du docteur Jolly, 51240 La Chaussée-sur-Marne

0033 (0)3 26 72 94 20, www.clos-de-mutigny.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier