De Fourvierebasiliek torent boven de stad uit. (foto Getty) © Sergi Formoso Getty Images

Lyon, veel meer dan een tussenstop: een stad waar geschiedenis, cultuur en topgastronomie het leven kleur geven

Lyon is, na Parijs en Marseille, met meer dan een half miljoen inwoners de derde grootste stad van Frankrijk. Nochtans is deze stad aan de samenvloeiing van de Saône en Rhône geen toeristische topbestemming voor ons. Belgen herinneren zich de stad vooral door de ellenlange files richting zuiden en door de budgethotels langs de autosnelweg. Ten onrechte, want Lyon serveert een uitstekende cocktail van geschiedenis, cultuur en topgastronomie. Ideaal voor een citytrip of een lange tussenstop op weg naar het zuiden.

Dat laatste blijkt meteen in Maison Duculty (20, rue Ferrandière), een adresje dat un incontournable is, zoals ze hier zeggen. Hier moet je geweest zijn, benadrukt onze gids Laura. Deze charcutiers draaien en drogen al worsten sinds 1816. Ze werken nog altijd op een ambachtelijke en authentieke manier en dat laat zich smaken. Met een viertal verschillende soorten gedroogde worst en een lekker glas Saint-Joseph laten we ons de stortvloed aan woorden van Laura welgevallen. Enkele om te onthouden: Lyon telt meer dan 100 muurschilderingen, meer dan 270 hotels en maar liefst 4.000 restaurants. Daarmee is het de onbetwiste hoofdstad van de gastronomie. Maar, zo weet Laura, Lyon is ook de tweede meest belangrijke stad in Frankrijk op het vlak van cultuur.

“Met maar liefst 4.000 restaurants is Lyon de onbetwiste hoofdstad van de gastronomie”

We nemen het openbaar vervoer naar de voet van de Fourvièreheuvel, ook wel bekend als la colline qui prie, de heuvel die bidt. Ons hotel bevindt zich bijna bovenaan de heuvel en dat is best een pittige wandeling, zeker met een valies. Na het inchecken trekken we helemaal naar de top van de heuvel, naar de ingang van de Basilique Notre-Dame de Fourvière. De basiliek domineert Lyon. Dit is ook de plek waar de eerste woonkernen van de stad ontstonden. Lugdunum, zoals Lyon in de Romeinse tijd werd genoemd, werd in 43 voor Christus gesticht door Lucius Munatius Plancus en was de hoofdstad van Gallië. De ruïnes van het Romeinse theater en het Gallo-Romeins museum dat in de Fourvièreheuvel is gebouwd, herinneren nog aan die tijd.

Sterrenchef wijlen Paul Bocuse wordt nog altijd op handen gedragen in de stad. (foto PS)
Sterrenchef wijlen Paul Bocuse wordt nog altijd op handen gedragen in de stad. (foto PS)

Overdekte passages

We nemen het tandradtreintje naar de benedenstad en genieten onderweg van het mooie zicht op de daken van Vieux Lyon. Hier wandelen we door leuke straatjes vol kleine winkeltjes en ontzettend veel restaurants. Bijzonder zijn de traboules tussen verschillende huizenblokken. Deze passages langs binnenplaatsen van gebouwen ontstonden omdat het wegennet van het oude Lyon ontoereikend was en men op die manier het (wandel)verkeer in de binnenstad kon ontlasten. Sommige traboules zijn open voor het publiek, al wordt aan de gebruikers wel gevraagd om de privacy en de rust van de bewoners te respecteren.

Praktische info

De reis: Wij namen de TGV naar Lyon. Vanuit Gare Lyon-Part-Dieu is het met het openbaar vervoer enkele minuten rijden naar het centrum van de stad. Deze reis kwam tot stand met medewerking van de toeristische dienst van Lyon (www.visiterlyon.com) en van de Franse toeristisch dienst Atout France.

De overnachtingen: We verbleven in hotel Villa Florentine (5*) en hotel Lyon Métropole (4*), twee hotels van dezelfde hoteliersfamilie. Villa Florentine zet in op kalmte en discretie terwijl Lyon Métropole mikt op zakenlui en toeristen en zelfs een olympisch zwembad heeft.

Onze tip: Met een Lyon City Card kun je gebruik maken van het openbaar vervoer, een cruise op de Saône-Rhône maken, musea en tentoonstellingen bezoeken en een gegidst stadsbezoek doen. De kaart is voor 24, 48, 72 of 96 uur te verkrijgen in de toeristische dienst op de Place Bellecour. Prijzen vanaf 29 euro.

Nadat we genieten van deze onverwachte doorgangen, trekken we naar de Croix-Rousseheuvel of la colline qui travaille, de heuvel die werkt. Daar vinden we de oude huizen van de canuts of zijdewevers, die van Lyon de zijdehoofdstad van Frankrijk maakten. Vandaag is deze heuvel een leuke plek om te wonen, feest te vieren en uiteraard lekker te eten.

Fietsen naar het hippe Confluence

De volgende dag houden we het sportief en fietsen we langs de oevers van de Saône naar het futuristische Musée des Confluences. Precies op deze plaats stroomt de Saône in de Rhône. Het museum focust op wetenschap en antropologie en hier kun je ook het skelet van een mammoet zien die in de buurt van Lyon is gevonden. De Confluencebuurt is momenteel dé hippe buurt van de stad. We zetten onze fietsen aan de kant en genieten van een wandeling in de kleine haven, waar plezier- en woonboten elkaar afwisselen. Onderweg waren we ook al de Cube Orange en de Cube Vert gepasseerd, twee uitzonderlijke panden waarbij de groene kubus de thuishaven is van de internationale nieuwszender Euronews. In een oud suikerdepot, La Sucrière, pikken we een tentoonstelling mee. Hier kan je genieten van hedendaagse exposities en culturele evenementen.

We sluiten ons bezoek aan Lyon de volgende ochtend af met een wandeling in de omgeving van Place Bellecour, een gigantisch plein met in het midden een ruiterstandbeeld van Lodewijk XIV. Het Grand-Hôtel Dieu waar we langs en door wandelen, is een indrukwekkend gebouw waar nu veel restaurants, chique retailzaken, conventiecentra en het zijdemuseum zijn gevestigd. We stappen tot aan de opera van Lyon en passeren ook het museum van Schone Kunsten en het stadhuis van Lyon. In de hallen van Bocuse – genoemd naar de bekende topchef die Lyon mee de titel van gastronomische hoofdstad bezorgde – kijken we de ogen uit naar (én proeven we van) het beste wat de Franse gastronomie te bieden heeft. Echt goedkoop is het hier niet, maar topkwaliteit kent nu eenmaal zijn prijs. We steken de Saône over via de Pont de la Feuillée en wandelen een laatste keer de Fourvièreheuvel op. Trek je deze zomer naar het zuiden? Las dan een extra rustdag en twee overnachtingen in Lyon in: het zou wel eens het beste idee van je vakantie kunnen zijn.

In de hallen van Bocuse kan je proeven van het beste wat Lyon te bieden heeft. (foto Getty)
In de hallen van Bocuse kan je proeven van het beste wat Lyon te bieden heeft. (foto Getty) © Izzet Keribar Getty Images

Lekker Lyon

Dat Lyon de culinaire hoofdstad van Frankrijk is, kunnen we na ons bezoek alleen maar beamen. Dit zijn onze favoriete adresjes.

1. Brasserie Georges, Cour de Verdun Perrache 30. Mythische brasserie die al van 1836 bestaat en tot 1.200 (!) couverts per dag bedient. Hun menu Confluence (24 euro) en menu Lyonnais (29 euro) zijn echte toppers en prijsbrekers.

2. La Meunière, rue Neuve 11, is één van de 21 Bouchons Lyonnais. Hier serveren Olivier Canal en zijn team grootmoeders keuken die dagvers op tafel komt. Veel sfeer, overvloedige gerechten en zeer democratisch geprijsd.

3. Les Terrasses de Lyon, Mont de Saint-Barthélémy 25. Het restaurant van Michelinchefs David Delsart en John Leon in hotel Villa Florentine. Hedendaagse gerechten die vergezeld gaan van de beste wijnen die ook per glas te verkrijgen zijn.

4. L’Artichaut, rue de l’Abbaye d’Ainay 20. Ongedwongen sfeer in een knus restaurant waar de chef inzet op verse producten uit de Auvergne-Rhône-Alpes regio. Wijnen eveneens per glas.

5. Le Grand Réfectoire, Cour Saint Henri Grand Hôtel-Dieu 3. In een indrukwekkend kader presenteert sterrenchef Marcel Ravin klassieke gerechten met een moderne knipoog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier