Met gemiddeld 963.000 kijkers per aflevering en nog 89.000 online was het eerste seizoen van Blind Getrouwd een gigantisch succes. Vanavond gaat seizoen 2 van start en de liefdesexperten hopen nog beter te scoren dan vorig jaar, toen Stijn en Nuria de juiste match bleken. Uit maar liefst 2.800 inschrijvingen werden vier ‘koppels’ weerhouden.

(foto vtm)
(foto vtm)

Trouwen met iemand die je nog nooit gezien hebt: het eerste seizoen van Blind Getrouwd deed vorig jaar vele wenkbrauwen fronsen. Meningen werden echter snel bijgesteld, vele sceptici werden overtuigd dat de wetenschap wel degelijk een handje kan helpen in de zoektocht naar een geschikte partner. Mede dankzij het geslaagde huwelijk van Stijn en Nuria, schreven na afloop van seizoen 1 maar liefst 2.800 singles zich in, in de hoop hun perfecte match te vinden. De vier experten, Gert Martin Hald, Margo Van Landeghem, Alexander Witpas en Sybille Vanweehaeghe lieten de deelnemers een batterij aan testen afleggen en screenden hen op verschillende vlakken. Op basis van wetenschappelijke criteria vormden ze vier nieuwe koppels. “We kijken terug op een mooi eerste seizoen waarbij Stijn en Nuria, ondertussen al meer dan één jaar getrouwd, bewijzen dat ze een goede match vormen. Maar laat ons eerlijk zijn, we willen het in het tweede seizoen nog beter doen”, aldus psychologe Margo Van Landeghem.

Kiezen is winnen

Voor heel wat mensen werkt verliefdheid als basis van een relatie, maar een groot deel van de populatie is op deze manier de juiste nog niet tegengekomen. Het is voor deze mensen dat Blind Getrouwd wil onderzoeken of er een alternatief mogelijk is door relatievorming op een totaal andere manier te bekijken: liefde laten groeien tussen twee mensen door hen samen te brengen op basis van wetenschap, expertise, kennis en rationele parameters. “Soms moeten we gewoon anders denken om matches te bepalen”, vindt de Deense professor Gert Martin Hald, één van de vier experts. Hald was ook al expert in de Deense versie van Blind Getrouwd en ontwikkelde zijn eigen methode om de duurzaamheid van relaties te voorspellen. Hij heeft als enige expert geen persoonlijk contact met de deelnemers aan het experiment, maar onderwerpt hen aan een grondig kwantitatief onderzoek op basis van vragenlijsten en tests. “Vorig seizoen was zeer interessant en succesvol. Het toonde aan dat liefde kan gecreëerd worden met een ander liefdesmodel, en dat het ook stand kan houden. Waar je normaal ‘kiezen is verliezen’ zegt, zeggen wij ‘kiezen is winnen’.”

Een match?

De deelnemers beseffen dat, wanneer de experten een match voor hen vinden, ze hun toekomstige man of vrouw pas in het gemeentehuis zullen zien, nét voor ze mekaar hun jawoord zullen geven. De durvers laten de keuze van hun partner volledig over aan de relatie-experten en kijken reikhalzend uit naar hun trouwdag, de spannendste dag van hun leven. Daarna begint het leven van de duo’s samen pas echt. Een huwelijksfeest, samen op huwelijksreis, om meteen daarna te gaan samenwonen. Dit sociaal experiment volgt de koppels in de eerste weken na hun jawoord. Grijpen ze de kans om de liefde te laten groeien en leven ze nog lang en gelukkig?

(Sebastiaan Bedaux)

Blind Getrouwd, vanaf maandag 30 januari om 20u.35 tien weken lang bij VTM.