Dat het milieuvriendelijker is om je boterhammen in een brooddoos te bewaren dan in aluminiumfolie, weten we ondertussen wel. Maar wist je ook dat je met het zilveren papier heel wat andere dingen kunt doen dan eten bewaren? Folie is onmisbaar in elk huishouden: ziehier 7 dingen die je met folie kunt doen.

1. Schuurspons

Aangekoekte pannen en potten waar zelfs het meest ambitieuze schuursponsje geen raad mee weet? Rol wat aluminiumfolie op tot een bal en gebruik dit om de aangekoekte resten mee weg te wrijven. Werkt ook prima voor een vuile grill of BBQ.

2. Scharenslijper

Een schaar in huis die niet meer goed knipt? Vouw een groot stuk aluminiumfolie een paar keer dubbel zodat het een dikke strook wordt. Knip erin met je botte schaar; na een aantal keer knippen zal je merken dat dit steeds vlotter lukt en zal je schaar beter snijden.

3. Bruine suiker zacht maken

Je hebt pannenkoeken gebakken en hunkert naar wat bruine suiker om ze nog lekkerder te maken. En dan blijkt dat suiker in de pot helemaal vastgekoekt is tot een harde klomp. Ook hier biedt aluminiumfolie redding: verpak de suiker in de folie en plaats het geheel vijf minuten in een lauwwarme oven. De suiker zal bij wonder weer zacht worden!

4. In de oven

Bespaar jezelf de moeite van het reinigen van de oven. Maak het jezelf gemakkelijk en bedek de bodem met een stuk aluminiumfolie. Op die manier vallen de aangebakken restjes eten op de folie en niet op de bodem van je oven. En die hoef jij dus niet meer schoon te maken!

5. Strijkhulp

Leg een stuk aluminiumfolie onder de hoes van je strijkplank. Hierdoor zal het het strijkijzer vlotter over de te strijken kledingstukken glijden. Bovendien reflecteert zilverfolie warmte, waardoor meteen ook de onderkant van je kledingstuk gestreken wordt.

6. Zilverwerk oppoetsen

Door een chemische reactie met sulfer in de lucht, kleurt zilverwerk na verloop van tijd zwart. Vul een pan met kokend water (ongeveer een liter). Voeg er 1 eetlepel zout aan toe en leg er wat proppen zilverpapier in. Leg vervolgens je bestek in het bakje en tada na verloop van tijd zal je zilverwerk als vanzelf blinken en glanzen. Het zilverpapier heeft ervoor gezorgd dat zilversulfide opnieuw zilver wordt.

7. Insecten wegjagen

Ook om ongedierte uit je (groenten)tuin weg te houden, kun je aluminiumfolie gebruiken. Bedek stukjes karton met folie. Maak er een gaatje in en plant daar de zaadjes in. Ook kun je gewoon wat zilverpapier tussen je planten leggen. Niet zo mooi misschien, maar wel efficiënt.