Presentatrice en actrice Frances Lefebure: “Al die geweldige opportuniteiten? Ik ben echt een zondagskind”

469

Ze zorgden al voor een piek in de registraties voor orgaandonaties, ze maakten de drinkbus opnieuw populair. Nu zetten Frances Lefebure en haar team hun actieplan onverminderd verder om van ons land een nog ‘greatere’ plek te maken. “Make Belgium Great Again heeft zo’n enorme maatschappelijke impact. Daarom is dit zo cool om te doen. Het zijn de lange dagen en korte nachten meer dan waard.”

België wordt elke zondag weer een beetje mooier en grootser, met dank aan Frances Lefebure en haar team van Make Belgium Great Again. De Gentse actrice en presentatrice gaat door op haar elan van vorig jaar en hoopt weer evenveel te kunnen betekenen voor het land. “Als er al een verschil is met het eerste seizoen, dan is het wel dat we toen de luxe hadden om veel stiekem te doen. Mijn team en ikzelf waren nog niet zo bekend. Dat ligt nu wel anders.”

Waar hoop je dit seizoen een verschil te maken?

Eén van onze grote thema’s dit seizoen – en tegelijkertijd één van mijn favoriete onderwerpen – is vrijwilligerswerk. De meeste verenigingen komen heel wat vrijwilligers te kort en om daar iets aan te doen, organiseren we een grote actie. Ik heb dat zelf mogen testen. Zo kwam ik terecht op een rouwkamp voor jongeren die een naaste verloren hadden. Dat paste wel bij mij, want ik heb zelf mijn moeder verloren op jonge leeftijd. Ik wist bovendien niet dat zo’n kamp bestond. Een geweldig initiatief, maar wel eentje dat grotendeels op vrijwilligers draait. Net daarom is deze actie zo belangrijk. Een ander thema dat we aanpakken, zijn de sigarettenpeuken. Als je daarop begint te letten, zie je ze werkelijk overal. Waanzin is het.

Ben jij zelf een beter mens geworden door dit programma?

Goh, dat zou ik niet durven te zeggen, maar ik ben me wel meer bewust van bepaalde zaken, waardoor ik misschien beter mijn best doe dan vroeger. En ik hoop dat onze kijkers dat ook zo ervaren. Ik merk wel dat Make Belgium Great Again enorm leeft. Er zijn nooit eerder zoveel drinkbussen gebruikt als dit jaar. En er zijn een recordaantal orgaandonoren geregistreerd. Dat komt door ons toedoen, dat valt niet te ontkennen. Dat maakt dit programma ook zo bijzonder. Anders zou ik hier nooit zo veel tijd en energie in kunnen steken. Vijf maanden ben ik dag en nacht beschikbaar voor dit programma. Maar de voldoening is navenant.

Make Belgium Great Again is niet je enige wapenfeit voor dit najaar. Je bent ook te zien als jurylid in De Slimste Mens, je presenteert het nieuwe VIER-programma Forever Young en zit nu in opnames voor een nieuwe fictiereeks op VTM. Frances Lefebure is hot!

(lacht) Zo zou je het kunnen stellen, we zullen zien hoe lang het duurt. Maar mijn rol als jurylid in De Slimste Mens is zeer beperkt voor de duidelijkheid. Forever Young wordt wel iets bijzonders. Dat is een programma over jongeren die op reis zijn overleden. Samen met vrienden, broers, zussen of ouders doe ik die reis over. Telkens heel emotioneel, vooral natuurlijk voor de vrienden en familieleden, maar ook voor mij. Maar ik hou wel van zulke intense ervaringen. Als ik iets maak over de dood, voel ik zo hard dat ik leef. Ik hoop dat de kijkers dat ook zo zullen ervaren.

Je werkt aan prachtige projecten. Het lijkt wel alsof het werk voor het oprapen ligt.

Momenteel wel. En dat voelt bijna onwezenlijk. Voor Hotel Römantiek had nog niemand van mij gehoord. Nu krijg ik kans na kans. Ik besef dat ik megaveel geluk heb. Ik ken heel wat getalenteerde mensen die keihard moeten knokken voor een kans en bij mij komt alles aanwaaien. En het is niet zo dat ik objectief gezien beter ben. Maar ik ben een zondagskind, zeker? Of ik me daar schuldig over voel? Nee, eigenlijk niet. Dat helpt anderen toch niet vooruit.

Make Belgium Great Again, elke zondag om 19u55 bij VTM.